, ,

Οι άνθρωποι αλλάζουν τελικά χαρακτήρα ή μόνο συμπεριφορές;

Ο χαρακτήρας του κάθε ανθρώπου βρίσκεται στα γονίδιά του αλλά και στον τρόπο που έχει μεγαλώσει. Από τα ερεθίσματα που έχει από την πρώτη

Οι άνθρωποι αλλάζουν τελικά χαρακτήρα ή μόνο συμπεριφορές;

Ο χαρακτήρας του κάθε ανθρώπου βρίσκεται στα γονίδιά του αλλά και στον τρόπο που έχει μεγαλώσει. Από τα ερεθίσματα που έχει από την πρώτη στιγμή που έρχεται στη γη, από την οικογένειά του και αργότερα από το σχολείο μέχρι που γίνεται ενήλικας. Το χαρακτήρα του ο κάθε άνθρωπος τον κτίζει συνεχώς από κει και πέρα μέσα από τις εμπειρίες του, μέσα από τα καλά και τα άσχημα που πέρασε.

Με το πέρασμα των χρόνων διαμορφώνει ο καθένας το χαρακτήρα του, όμως, ένα μεγάλο μέρος του χαρακτήρα του βρίσκεται στη γενετική κληρονομικότητα. Αυτό που αλλάζει στον άνθρωπο είναι οι συμπεριφορές του προς τους άλλους ανθρώπους, καθώς και τα αισθήματά του.

Advertisment

Αυτή είναι η πιο λογική και ίσως η μοναδική εξήγηση στην ερώτηση που κάνουμε συχνά στον εαυτό μας, “γιατί αυτός ο άνθρωπος έχει αλλάξει τόσο πολύ;” Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν, η συμπεριφορά τους απέναντί μας αλλάζει. Το ότι κάποιος μπορεί ξαφνικά να γίνει κακός ή καλός μαζί μας, δεν έχει να κάνει με το χαρακτήρα του αλλά με τι το νιώθει για μας και με το ποια θέση θέλει να έχουμε στη ζωή του.

Γι’ αυτό και αν ρωτήσουμε δέκα διαφορετικούς ανθρώπους για το ίδιο άτομο, πιθανόν να πάρουμε δέκα διαφορετικές απαντήσεις. Άλλη γνώμη θα έχουν οι κολλητοί του, άλλη οι συνάδελφοί του, άλλη οι εχθροί του και φυσικά άλλη οι γονείς του. Ο καθένας διαμορφώνει την εντύπωση που ο άλλος του δίνει και είναι λογικό οι συμπεριφορές ενός ατόμου ν’ αλλάζουν ανάλογα με την κατάσταση ή το χώρο που βρίσκεται. Άλλη συμπεριφορά θα έχει στο σπίτι, άλλη στη δουλειά και άλλη στην παρέα του.

Υπάρχουν, όμως, και οι γνήσια καλοί ή κακοί άνθρωποι; Σε όλους τους ανθρώπους υπάρχει και το καλό και το κακό. Το θέμα είναι ποιο υπερνικά τελικά στον καθένα μέσα του. Ένας κακός χαρακτήρας με καλές συμπεριφορές μπορεί να υπάρχει όπως και ένας καλός χαρακτήρας με κακές συμπεριφορές και πάντα αυτοί βρίσκουν ομοίους τους στην κοινωνία.

Advertisment

Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα χωρισμό. Οι καλοί χαρακτήρες ίσως αναπτύξουν κακές συμπεριφορές όταν θέλουν να βγουν από μία σχέση, όμως θα προσπαθήσουν να χωρίσουν με τον πιο σωστό τρόπο. Οι κακοί χαρακτήρες πιθανόν να ήταν ήδη κακοί μέσα στη σχέση τους με τον άλλο να εθελοτυφλεί και να ελπίζει τα καλύτερα. Έτσι, και στο χωρισμό θα πληγώσουν με το χειρότερο τρόπο. Είναι δικαίωμα του καθενός να θέλει να βγει από μια σχέση που πλέον δεν τον ολοκληρώνει, όμως, το πώς θα το κάνει είναι αυτό που θα δείξει τον πραγματικό του χαρακτήρα.

Αυτό που μπορεί να φυλακίσει μία προσωπικότητα ή να την αλλάξει είναι ένα σοκαριστικό γεγονός. Για παράδειγμα, ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, ένα μεγάλο ατύχημα, η σωματική ή ψυχολογική βία κάθε μορφής και όλα αυτά δεν είναι καθόλου μακρινές πραγματικότητες. Είναι καταστάσεις που οι άνθρωποι βιώνουν συνεχώς και που φέρνουν μία βίαιη πολλές φορές αλλαγή στο χαρακτήρα τους.

Μία προσωπικότητα, όμως, μπορεί και να ελευθερωθεί ή να αποκαλύφθεί με τη σωστή βοήθεια από τους κατάλληλους ανθρώπους αλλά και με την αγάπη. Ο έρωτας και η μητρότητα / πατρότητα είναι δύο από τα πιο δυνατά αισθήματα που μπορεί ένας άνθρωπος να βιώσει στη ζωή του και ίσως τα μόνα που μπορούν να τον βοηθήσουν ν’ αποκαλύψει τον καλό του χαρακτήρα.

Πάνω απ’ όλα, όμως, η μητρική και πατρική στοργή και αγάπη είναι αυτά που κτίζουν το χαρακτήρα μας. Όπως πολύ σωστά λένε οι ψυχολόγοι, πάντα στο κρεβάτι ενός ζευγαριού κοιμούνται έξι άτομα. Ο άντρας, η γυναίκα και οι γονείς τους.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι δύο λέξεις που μειώνουν την ένταση σε κάθε καβγά, σύμφωνα με τους ειδικούς
7 άβολες ερωτήσεις που είναι «αναγκαίο» να κάνετε στον σύντροφό σας για να περάσετε στο επόμενο βήμα
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ
Εσείς «κρατάτε σκορ»; Η καθημερινή συμπεριφορά που υπονομεύει τις σχέσεις μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση