, , , ,

Τι μπορούμε να καταναλώνουμε σε μια αντιφλεγμονώδη διατροφή;

Αν και οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακριβώς τι προκαλεί την ρευματοειδή αρθρίτιδα, οι ερευνητές εξετάζουν το ρόλο που παίζει η διατροφή στη φλεγμονή. Η

Τι μπορούμε να καταναλώνουμε σε μια αντιφλεγμονώδη διατροφή;

Αν και οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακριβώς τι προκαλεί την ρευματοειδή αρθρίτιδα, οι ερευνητές εξετάζουν το ρόλο που παίζει η διατροφή στη φλεγμονή. Η κατανάλωση τροφών που καταπολεμούν τη φλεγμονή έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, όπως πόνο και πρήξιμο.

Μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα περιλαμβάνει την κατανάλωση υγιεινών τροφών που βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών στο σώμα. Οι μικρές, αλλά ουσιαστικές αλλαγές στη διατροφή μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά και μας βοηθούν να διατηρήσουμε και ένα υγιές βάρος. Στο παρόν άρθρο, παρουσιάζουμε διάφορες αντιφλεγμονώδεις συνταγές για διαφορετικές ώρες της ημέρας. Πολλές από τις συνταγές παρακάτω είναι επίσης κατάλληλες για χορτοφάγους και vegan.

Advertisment

Πρωινό

Για να νιώσουμε κορεσμό, χρειάζεται να ξεκινήσουμε τη μέρα μας με ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες. Κάποια παραδείγματα περιλαμβάνουν:

– Μια ομελέτα, στην οποία μπορούμε να προσθέσουμε φρέσκα λαχανικά, όπως σπανάκι και πιπεριές

– Προβιοτικά γιαούρτια με φρέσκα φρούτα

Advertisment

– Τοστ ολικής αλέσεως με κομπόστα με λίγη ζάχαρη, χωρίς βούτυρο με φρέσκες φέτες μήλου ή αβοκάντο

– Ένα ζεστό φλιτζάνι πράσινου τσαγιού

Διαβάστε επίσης: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αντιφλεγμονώδη διατροφή

Σνακ

Η ενσωμάτωση φρούτων στη διατροφή ή στο πρωινό σας, κατά τη διάρκεια της ημέρας ως σνακ ή ως γλυκό μετά το μεσημεριανό μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Ο στόχος μας είναι 1.5 με 2 φλιτζάνια φρούτων με κάθε γεύμα. Κάποια ιδανικά παραδείγματα είναι:

– Μούρα

– Μύρτιλα

– Κεράσια

– Φράουλες

Τα εποχιακά φρούτα είναι επίσης ευεργετικά. Το μάνγκο και το ρόδι αποδεικνύονται εξαιρετικές επιλογές όταν είναι διαθέσιμα. Τα φρούτα μπορείτε να τα συνδυάσετε και με βρώμη, που συστήνεται να περιλαμβάνεται στη δίαιτα ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Άλλες επιλογές σνακ

Μια άλλη αντιφλεγμονώδη επιλογή σνακ είναι οι ξηροί καρποί: αμύγδαλα, καρύδια, σπόροι chia, φιστίκια, κουκουνάρι. Η μαύρη σοκολάτα αποτελεί μια ακόμα επιλογή και μάλιστα νοστιμότερη. Αναζητήστε εκείνες που περιέχουν 70% κακάο και όχι λιγότερο, καθώς τα φλαβονοειδή του έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις.

Διαβάστε επίσης: Αντιφλεγμονώδη Βότανα: Πλήρης κατάλογος

Μεσημεριανό

Γι’ αυτές τις ώρες της ημέρας, χρειάζεται να επιλέξουμε προϊόντα ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα και άπαχη πρωτεΐνη:

Σαλάτες

Οι φρέσκες πράσινες σαλάτες είναι μια σπουδαία αντιφλεγμονώδη επιλογή για μεσημεριανό. Ξεκινήστε με λίγο σπανάκι, κάλε ή και τα δύο, προσθέτοντας επίσης φρούτα, όπως ντομάτες, πορτοκάλια και λεπτές φέτες μήλου. Σύμφωνα με μετα–ανάλυση του 2017, αυτά είναι τα φρούτα που εμποδίζουν την έκφραση ορισμένων φλεγμονωδών ουσιών.

Σούπες

Οι σούπες είναι ένας νοστιμότατος τρόπος να προσθέσουμε λαχανικά και πρωτεΐνες στη διατροφή μας. Κάποια παραδείγματα περιλαμβάνουν: σούπα με καρότο, ντομάτα και φακές, κρεμμυδόσουπα με μήλο και σούπα με γλυκοπατάτα και κάρυ. Επίσης, τα αυγά και τα μανιτάρια που είναι εφοδιασμένα με βιταμίνη D καταπολεμούν τη φλεγμονή.

Βραδινό

Ο γενικός κανόνας είναι ότι οι αντιφλεγμονώδεις συνταγές του βραδινού χρειάζεται να περιλαμβάνουν άπαχη πρωτεΐνη, όπως σολομό, σαρδέλες, τόνο, τόφου, φασόλια, φακές. Μία αντιφλεγμονώδη δίαιτα περιλαμβάνει επίσης μια μικρή ποσότητα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και ελαφριά σάλτσα με τζίντζερ και κουρκουμά.

Το κόκκινο κρασί περιλαμβάνει μια ουσία που ονομάζεται ρεσβετρόλη, η οποία έχει ορισμένες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Όμως, το αλκοόλ μπορεί να επιδράσει αρνητικά με κάποια φάρμακα για την ρευματοειδή αρθρίτιδα, όπως η μεθοτρεξάτη. Γι’ αυτό αν θέλετε να καταναλώνετε κρασί, χρειάζεται πρώτα να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Τροφές που χρειάζεται να αποφεύγουμε

Όπως ορισμένες τροφές φαίνεται να καταπολεμούν τη φλεγμονή, άλλες την αυξάνουν. Τα τηγανητά τρόφιμα μπορούν να αυξάνουν τον αριθμό των ουσιών που ονομάζονται τελικά προϊόντα προχωρημένης μη ενζυματικής γλυκοζυλίωσης στο αίμα μας. Τα επίπεδά τους να είναι υψηλά σε άτομα με φλεγμονές, οπότε είναι πιθανό να παίζουν έναν ρόλο στην εμφάνισή τους.

Οι μεγάλες ποσότητες ωμέγα-6 λιπαρών οξέων μπορεί επίσης να προκαλούν φλεγμονή, αν δεν λαμβάνουμε αρκετά ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα στη διατροφή μας για να εξισορροπήσουν. Πηγές ωμέγα – 6 λιπαρών οξέων περιλαμβάνουν μαγειρικά λάδια εκτός του ελαιόλαδου.

[toggle title="Πηγές"]

https://rmdopen.bmj.com/content/4/1/e000591

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5682732/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση