, , , ,

Η σωματική άσκηση βελτιώνει την ακαδημαϊκή επίδοση των παιδιών

Αν πιστεύατε ότι η σχολική επίδοση του παιδιού σας βασίζεται μόνο στον αριθμό των ωρών που περνά μελετώντας, σας λέμε ότι δεν ισχύει. Η

Η σωματική άσκηση βελτιώνει την ακαδημαϊκή επίδοση των παιδιών

Αν πιστεύατε ότι η σχολική επίδοση του παιδιού σας βασίζεται μόνο στον αριθμό των ωρών που περνά μελετώντας, σας λέμε ότι δεν ισχύει. Η ακαδημαϊκή επίδοση και οι καλοί βαθμοί είναι το αποτέλεσμα πολλαπλών παραγόντων – τα πάντα από την νοημοσύνη του παιδιού μέχρι το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται. Και ένας από τους κυριότερους, που οι περισσότεροι αγνοούμε, επιδραστικότερους παράγοντες είναι η σωματική υγεία.

Η σωματική δραστηριότητα και υγεία μπορούν να ενισχύουν την ικανότητα ενός ατόμου να μάθει. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Ιατρικής, η άσκηση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις γνωστικές ικανότητες ενός παιδιού, την υγεία και την ακαδημαϊκή επίδοση.

Advertisment

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ακαδημαϊκή επίδοση των παιδιών

Εκτός από το επίπεδο του IQ, οι ψυχολογικοί, κοινωνικοί, οικονομικοί, προσωπικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν έναν ρόλο στην εκπαίδευση. Οι επιδράσεις αυτών των παραγόντων ποικίλουν από άτομο σε άτομο και από χώρα σε χώρα. Τέτοια στοιχεία είναι:

– Το ακαδημαϊκό και σχολικό πρόγραμμα

– Η στήριξη των δασκάλων και το διδακτικό ύφος

Advertisment

– Οι αξίες των συνομηλίκων

– Η ψυχική υγεία

– Το περιβάλλον της τάξης

– Η διαφορά των φύλων

– Το οικογενειακό μορφωτικό επίπεδο

– Η γονική εμπλοκή

– Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες

Δείτε επίσης: Αυτές είναι οι δεξιότητες που αποκτούν τα παιδιά όταν αθλούνται

Πώς η άσκηση επηρεάζει την ακαδημαϊκή επίδοση;

Οι μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που ασκούνται και είναι δραστήρια καθημερινά τείνουν να έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά σε σύγκριση με τα λιγότερο δραστήρια παιδιά:

– Περισσότερη συγκέντρωση

– Καλύτερη μνήμη

– Βελτιωμένη καρδιαγγειακή λειτουργία

– Βελτιωμένη φυσική κατάσταση

– Καλύτερο μεταβολισμό

– Βελτιωμένη οστική υγεία

– Πιο ανεπτυγμένες δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων

– Καλύτερη επίδοση σε ακαδημαϊκά τεστ

– Άμεση και μακροπρόθεσμη βελτίωση της ακαδημαϊκής επίδοσης

– Καλύτερος χρόνος αντίδρασης και δημιουργική σκέψη

– Θετικότερη διάθεση

Επίδραση της σωματικής άσκησης στον εγκέφαλο

Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του British Columbia, η συχνή αεροβική άσκηση ενισχύει τη λειτουργία του ιππόκαμπου, την περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη μάθηση και στη λεκτική μνήμη. Άλλες μορφές άσκησης όπως οι ασκήσεις ισορροπίας, οι ασκήσεις μυϊκής τόνωσης και η προπόνηση αντίστασης δεν είχαν τα ίδια αποτελέσματα στον εγκέφαλο.

Ακόμα και ο προμετωπιαίος φλοιός και ο έσω κροταφικός φλοιός – μέρη του εγκεφάλου που ελέγχουν τη σκέψη και τη μνήμη – βρέθηκε ότι λειτουργούν καλύτερα σε όσους γυμνάζονται τακτικά σε σύγκριση με εκείνους που δεν ασκούνται. Η επίδραση της άσκησης στη μνήμη και στη σκέψη είναι τόσο άμεση, όσο και έμμεση.

– Άμεσα, η συχνή σωματική άσκηση δίνει τη δυνατότητα μείωσης των φλεγμονών, μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και ενεργοποιεί την απελευθέρωση των παραγόντων ανάπτυξης. Αυτοί οι παράγοντες είναι χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που επηρεάζουν την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων, την υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων, αλλά και την επιβίωση των νέων κυττάρων.

– Έμμεσα, η επαρκής άσκηση βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και τη διάθεση. Μειώνει επίσης το στρες και το άγχος.

Δείτε επίσης: Η άσκηση βοηθά τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

Πόση άσκηση χρειάζονται οι μαθητές;

Πιστεύεται πως τα οφέλη της άσκησης κατά τη διάρκεια της σχολικής μέρας ενισχύουν τα οφέλη που προέρχονται από τις ώρες των παραδόσεων. Επιπλέον, τα σπουδαιότερα γνωστικά οφέλη από τη γυμναστική έχει παρατηρηθεί ότι εμφανίζονται όταν τα παιδιά ασκούνται είτε στο πρώτο μισό της μέρας ή το μεσημέρι, παρά στο τέλος της ημέρας.

Για να κινούνται τα παιδιά περισσότερο, τα σχολεία χρειάζονται να προωθήσουν ακόμα περισσότερο τη σωματική άσκηση με διάφορες μορφές, όπως ποδηλασία και περπάτημα σε κοντινά πάρκα της περιοχής. Η σωματική άσκηση δεν πρέπει να θεωρείται ένα συμπληρωματικό μάθημα, αλλά μέρος του βασικού κορμού της εκπαίδευσης. Τα οφέλη της άσκησης στην ακαδημαϊκή επίδοση ισχύουν και για τους φοιτητές, κάτι στο οποίο υστερούν τα πανεπιστήμια της χώρας.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2095254612000737

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24851299

https://activelivingresearch.org/ActiveEducationBrief

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόσα βήματα την ημέρα χρειάζονται για να χάσει κανείς βάρος;
Πόνος στη μέση: Απαλλαχθείτε με τη νο1 άσκηση που διατείνει τη σπονδυλική στήλη και ανακουφίζει
Pilates Reformer: Τι να προσέξετε για να μην τραυματιστείτε
«Καίμε» θερμίδες και λίπος: Οι αλλαγές στο περπάτημα για να τα καταφέρουμε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση