, , , , ,

10 τροφές που ενισχύουν την υγεία της επιδερμίδας μας

Υπάρχει μια πληθώρα καλλυντικών προϊόντων στην αγορά, αλλά το μυστικό για υγιή επιδερμίδα βρίσκεται και στη διατροφή μας, που χρειάζεται να περιλαμβάνει ωμέγα-3 και

10 τροφές που ενισχύουν την υγεία της επιδερμίδας μας

Υπάρχει μια πληθώρα καλλυντικών προϊόντων στην αγορά, αλλά το μυστικό για υγιή επιδερμίδα βρίσκεται και στη διατροφή μας, που χρειάζεται να περιλαμβάνει ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά. Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι αυτά και άλλα θρεπτικά συστατικά συγκεκριμένων τροφών ωφελούν την επιδερμίδα. Επίσης, η ενυδάτωση αποτελεί το σημαντικότερο όπλο για τη διατήρηση της  υγείας της επιδερμίδας, όπως και για τα υπόλοιπα όργανα του σώματός μας.

10 τροφές που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ενισχύουν την υγεία του δέρματος

1. Λιπαρά ψάρια

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν δερματολογικά προβλήματα αποφεύγουν τις λιπαρές τροφές. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν είναι όλα τα λιπαρά ίδια. Τα λιπαρά ψάρια του κρύου νερού, όπως ο σολομός, η ρέγκα και η σαρδέλα ωφελούν το δέρμα, αφού αποτελούν πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.
Σε έρευνα του 2016 αναφέρονται σημαντικά δεδομένα που υποδεικνύουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μη μελανωματικών καρκίνων του δέρματος.

Advertisment

Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα οξέα μειώνουν τη βλάβη που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία και τους δείκτες φλεγμονών στο δέρμα. Τα λιπαρά ψάρια προσφέρουν επίσης βιταμίνη Ε, ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό. Η βιταμίνη Ε προστατεύει το δέρμα από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.

2. Καρύδια

Οι ξηροί καρποί παρέχουν τα ίδια οφέλη με τα λιπαρά ψάρια, οπότε είναι ιδανικά για τους vegan και τους χορτοφάγους. Τα καρύδια βρίσκονται ανάμεσα στις πλουσιότερες πηγές ωμέγα-3 και ωμέγα-6 ακόρεστων λιπαρών οξέων, σύμφωνα με ερευνητική ανασκόπηση του 2012. Η διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στα δύο λιπαρά οξέα είναι σημαντική. Μια τυπική διατροφή δυτικού τύπου περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες ωμέγα-6 λιπαρών, που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές και να επιδεινώσουν τις υπάρχουσες, όπως ψωρίαση και έκζεμα.

3. Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι πλούσια επίσης σε ακόρεστα λιπαρά οξέα και σε βιταμίνη Ε. Προτιμήστε λοιπόν ξηρούς καρπούς και εναλλάξτε για ποικιλία ανάμεσα στα αμύγδαλα, τα καρύδια και στους ηλιόσπορους , στους οποίους αναφερόμαστε παρακάτω.

Advertisment

4. Ηλιόσπορος

Όπως και οι ξηροί καρποί, έτσι και οι ηλιόσποροι είναι πλούσιοι σε προστατευτικά λιπαρά έλαια. Επιπλέον, περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Ε και ψευδάργυρου. Και τα δύο βοηθούν στην προστασία των δερματικών κυττάρων.

5. Λιναρόσπορος

Οι λιναρόσποροι διαθέτουν ένα συγκεκριμένο χρήσιμο ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που ονομάζεται αλφα- λινολενικό οξύ. Έρευνα του 2011 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες συμμετέχουσες με ευαίσθητη επιδερμίδα που λάμβαναν συμπλήρωμα λιναρόσπορου για 12 εβδομάδες εμφάνισαν:

– Μειωμένη ευαισθησία στην επιδερμίδα τους

– Μειωμένη τραχύτητα

– Μειωμένο ξεφλούδισμα

– Αυξημένη ενυδάτωση

– Απαλότερη επιδερμίδα

6. Σόγια

Οι κόκκοι της σόγιας περιέχουν ισοφλαβόνες, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία της επιδερμίδας, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Η κατανάλωση ισοφλαβόνων που βρίσκονται στη σόγια μειώνει τις λεπτές ρυτίδες και προσφέρει ελαστικότητα στο δέρμα. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν μάλιστα ότι είναι σημαντικές κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, όπου τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων μειώνουν την ελαστικότητα της επιδερμίδας.

7. Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε υγιεινά λιπαρά και σε βιταμίνη Ε. Τα λιπαρά του αβοκάντο μάλιστα είναι απαραίτητα λιπαρά, τα οποία οι άνθρωποι χρειάζεται να καταναλώνουν επειδή το σώμα δεν μπορεί να τα παράγει από μόνο του.

8. Πράσινο τσάι

Σύμφωνα με μελέτη του 2011, το πράσινο τσάι είναι εξαιρετικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που ονομάζονται κατεχίνες και τα οποία ενισχύουν τη ροή του αίματος στην επιδερμίδα. Η αυξημένη ροή του αίματος διασφαλίζει ότι τα κύτταρα του δέρματος λαμβάνουν τακτικά φρέσκο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν τακτικά πράσινο τσάι για 12 εβδομάδες είχαν βελτιωμένη υγεία επιδερμίδας και:

– Καλύτερη ελαστικότητα

– Λιγότερη τραχύτητα

– Μειωμένο ξεφλούδισμα

– Βελτιωμένη πυκνότητα δέρματος

– Περισσότερη ενυδάτωση

9. Μαύρη σοκολάτα

Η σοκολάτα υψηλής ποιότητας με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο μπορεί επίσης να βοηθήσει την επιδερμίδα. Οι συντάκτες μιας επιστημονικής ανασκόπησης του 2014 σημειώνουν ότι το κακάο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και μεταλλικά στοιχεία, που έχουν αντιφλεγμονώδη οφέλη στο δέρμα.

10. Νερό

Το νερό στηρίζει τη σωστή λειτουργία κάθε συστήματος στο σώμα και ωφελεί την επιδερμίδα με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα, τα ενυδατωμένα κύτταρα του δέρματος προστατεύουν από βλάβες που προκαλούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Επιπλέον, η ενυδάτωση βελτιώνει την ικανότητα των κυττάρων να απορροφούν θρεπτικά στοιχεία και να απελευθερώνουν τοξίνες.

Τι να αποφεύγουμε

Πολύ καφεΐνη

Η καφεΐνη είναι διεγερτική και διουρητική. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αφυδατώνει τον οργανισμό και ξηραίνει την επιδερμίδα.

Δυνατές χημικές ουσίες

Για να αντιμετωπίσουμε κρίσεις ακμής ή ηλιακά εγκαύματα, πολλές φορές χρησιμοποιούμε δυνατά προϊόντα με πολλές χημικές ουσίες, πρόσθετα ή αρώματα. Αυτά όμως επιδεινώνουν δερματικές παθήσεις και αποδεικνύονται επικίνδυνα για άτομα με ευαίσθητη επιδερμίδα.

Επεξεργασμένες τροφές

Οι τροφές που περιέχουν υψηλές ποσότητες επεξεργασμένων σακχάρων και υδατανθράκων επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης της επιδερμίδας.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4145303/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21088453

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4190204/

https://academic.oup.com/jn/article/141/6/1202/4600312

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4773779/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3664913/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 αλλαγές που πρέπει να κάνεις στον τρόπο που περιποιείσαι την επιδερμίδα σου τώρα που έχει κρύο
Λάδι καρύδας για τα μαλλιά. Τα οφέλη του και πώς να το χρησιμοποιήσετε
5 προειδοποιητικά σημάδια γήρανσης και πώς να τα καταπολεμήσετε
Γαλακτικό οξύ | Τα οφέλη του για την επιδερμίδα και πώς να το χρησιμοποιήσετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση