, , , ,

Φυσικοί τρόποι να μειώσουμε τα αυξημένα ένζυμα του ήπατος

Ποια είναι η λειτουργία του ήπατος; Το ήπαρ είναι ένα από τα σημαντικότερα όργανα στο ανθρώπινο σώμα. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος αδένας του οργανισμού

Φυσικοί τρόποι να μειώσουμε τα αυξημένα ένζυμα του ήπατος

Ποια είναι η λειτουργία του ήπατος;

Το ήπαρ είναι ένα από τα σημαντικότερα όργανα στο ανθρώπινο σώμα. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος αδένας του οργανισμού μας και βρίσκεται κάτω από το δεξί πλευρό μας ακριβώς πάνω από το έντερο. Το ήπαρ χρησιμοποιεί χιλιάδες ένζυμα για να εκτελέσει σημαντικές χημικές διαδικασίες:

– Αφαιρεί τοξίνες από το σώμα και καθαρίζει το αίμα

Advertisment

– Βοηθά στην πέψη του φαγητού

– Παράγει σημαντικά ένζυμα συμπεριλαμβανομένων των πεπτικών υγρών

– Ελέγχει τη ροή των ούρων

Advertisment

– Αποθηκεύει σημαντικές βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά

– Βοηθά σε περιπτώσεις θρομβώσεων

Πώς να μειώσουμε γρήγορα τα αυξημένα ηπατικά ένζυμα

Για να επαναφέρουμε τα επικίνδυνα υψηλά επίπεδα ενζύμων πίσω στο φυσιολογικό, χρειάζεται να προσέξουμε τι καταναλώνουμε. Ό,τι τρώμε, ο οργανισμός μας το επεξεργάζεται με τη βοήθεια του ήπατος. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι ανθυγιεινές και βλαβερές τροφές ή ποτά μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στη λειτουργία του. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να μειώσουμε τα ηπατικά ένζυμα γρήγορα. Αλλά πριν δοκιμάσουμε κάποια από τις παρακάτω προτάσεις, χρειάζεται να έχουμε στο νου μας:

1. Ποτέ να μη λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή, συμπληρώματα ή βότανα χωρίς την έγκριση του γιατρού μας

2. Μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τον διαιτολόγο ή διατροφολόγο και να του ζητήσουμε ένα διατροφικό πλάνο που στόχο θα έχει την υγεία του ήπατος

3. Ενημερώνουμε το γιατρό μας για οποιαδήποτε άλλη φαρμακευτική αγωγή λαμβάνουμε.

Διαβάστε επίσης: 10 προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα στο ήπαρ σας

Ποια βότανα και συμπληρώματα βοηθούν στη μείωση των ηπατικών ενζύμων;

Γαϊδουράγκαθο (Silybum Marianum)

Το γαϊδουράγκαθο έχει ως ενεργό συστατικό τη σιλυμαρίνη, η οποία διαθέτει αποδεδειγμένα αντιφλεγμονώδεις, αντιικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η European Journal of Medicinal Chemistry δημοσίευσε μια μελέτη που υποδεικνύει τη θεραπευτική χρήση του γαϊδουράγκαθου σε διάφορες ηπατικές παθήσεις.

Ταραξάκο (πικραλίδα)

Η πικραλίδα αποτελεί ένα βότανο που βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού και βελτιώνει την υγεία του ήπατος, σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Πανεπιστήμιο της Nanjing στην Κίνα. Η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι πολυσακχαρίτες που βρίσκουμε στην πικραλίδα μειώνουν τη βλάβη που προκαλείται στο ήπαρ από τοξικότητα που σχετίζεται με τα φάρμακα. Η ρίζα πικραλίδας μπορεί να καταναλωθεί ως ρόφημα.

Φρούτα και λαχανικά

Επιλέξτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας φρέσκα φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, αφού αυτά θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα επίπεδα των τοξινών και θα καθαρίσουν το ήπαρ. Το λεμόνι, για παράδειγμα, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των GGT στον οργανισμό. Τα υψηλά τους επίπεδα προκαλούν καταστροφή της γλουταθειόνης, ένα από τα σημαντικότερα φυσικά αντιοξειδωτικά του σώματος.

Συμπληρώματα

Το ιχθυέλαιο και ο λιναρόσπορος μπορούν να βελτιώσουν την ηπατική λειτουργία, μειώνοντας τα επίπεδα των τριγλυκερίδιων στο ήπαρ. Μπορείτε να επιλέξετε να καταναλώνετε τροφές με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως βιταμίνη Β12 σε συνδυασμό με συνένζυμα Q10, αφού βοηθούν την αναδόμηση την κατεστραμμένων κυττάρων στο ήπαρ. Το πράσινο τσάι επίσης μπορεί να βοηθήσει με την ισχυρή του αντιοξειδωτική δράση.

Αλλαγές του τρόπου ζωής για βελτίωση της ηπατικής υγείας

Αποφεύγουμε συνδυασμούς φαρμάκων

Μη λαμβάνετε φάρμακα χωρίς να σας τα έχουν συνταγογραφήσει ειδικοί. Ο συνδυασμός ορισμένων φαρμάκων μπορεί να βλάψει το ήπαρ.

Αποφεύγουμε την έκθεση σε ρύπανση (και των τσιγάρων)

Υπάρχουν τόσες πολλές τοξίνες στον μολυσμένο αέρα – καπνός τσιγάρου, μυρωδιές από μπογιές, καμμένο λάστιχο και άλλα χημικά. Χρειάζεται να αποφεύγουμε όσο μπορούμε τέτοιες τοξίνες.

Αναζητάμε εναλλακτικούς τρόπους ανακούφισης του πόνου

Ακόμα και τα απλά αναλγητικά και η ασπιρίνη μπορούν να βλάψουν το ήπαρ, οπότε είναι καλύτερο να συμβουλευτεί το γιατρό σας για εναλλακτικούς τρόπους ανακούφισης του πόνου.

Αποφυγή του αλκοόλ

Αν σταματήσετε να πίνετε εντελώς αλκοόλ, θα παρατηρήσετε μια ραγδαία ανάρρωση. Ακόμα και μετά από μια πλήρη ανάρρωση, είναι καλύτερο να μην καταναλώνουμε καθόλου αλκοόλ.

Άσκηση

Προτιμήστε να μένετε δραστήριοι μέσω ήπιας γυμναστικής. Ορισμένες φορές, η παχυσαρκία είναι η αιτία της αύξησης στα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων. Είναι καλύτερο να χάσετε βάρος σταδιακά. Ακόμα και το περπάτημα θα κάνει τη διαφορά.

Διαβάστε επίσης: Οι επικίνδυνες επιπτώσεις της πρόωρης παχυσαρκίας στο ήπαρ παιδιών και εφήβων

Ποιες τροφές βοηθούν στη μείωση των αυξημένων ηπατικών ενζύμων;

– Καφές (ντεκαφεινέ)

– Σταυρανθή λαχανικά

– Τοφού

– Βρώμη

– Αβοκάντο

– Γάλα και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά

– Ελαιόλαδο

– Σκόρδο

– Ηλιόσποροι

– Πράσινο τσάι

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση