, , , ,

Ο υπερβατικός διαλογισμός καταπολεμά το εργασιακό άγχος

Η εξάσκηση του διαλογισμού φαίνεται ότι φέρνει πολλά οφέλη και οι πρόσφατες μελέτες έχουν υποστηρίξει αυτή την ιδέα. Για παράδειγμα, οι διαλογιστές είναι λιγότερο

Ο υπερβατικός διαλογισμός καταπολεμά το εργασιακό άγχος

Η εξάσκηση του διαλογισμού φαίνεται ότι φέρνει πολλά οφέλη και οι πρόσφατες μελέτες έχουν υποστηρίξει αυτή την ιδέα. Για παράδειγμα, οι διαλογιστές είναι λιγότερο πιθανό να βιώσουν εξασθένιση των γνωστικών ικανοτήτων τους και η εξάσκηση τεχνικών ενσυνειδητότητας φαίνεται να μειώνει το χρόνιο πόνο. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη διαλογισμού και ο καθένας μπορεί να βρει την τεχνική που του ταιριάζει και να νιώσει ότι οι άλλες δεν τον εμπνέουν.

Κι όμως, ένα νέο τυχαιοποιημένο πείραμα από το CWAE του Σαν Φραντσίσκο (Κέντρο Ευεξίας και Επιτυχία στην Εκπαίδευση) βρήκε ότι ένα συγκεκριμένο είδος διαλογισμού, γνωστό ως υπερβατικός διαλογισμός είναι αποτελεσματικό όσον αφορά στην ανακούφιση του στρες και στη βελτίωση της συναισθηματικής μας νοημοσύνης.

Advertisment

Πέρυσι μία μελέτη έδειξε ότι το 61% των εκπαιδευτικών αντιμετωπίζουν εργασιακό άγχος, ενώ το 58% περιέγραψε την ψυχική τους υγείας ως «μη καλή». Το CWAE ενδιαφέρθηκε να μάθει αν υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές διαλογισμού που θα επέτρεπαν στους δασκάλους και σε άλλο προσωπικό να νιώσει λιγότερο στρες και να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τους συναδέλφους (ή μαθητές στην προκειμένη περίπτωση).

Το εργασιακό άγχος, ειδικά στον τομέα της εκπαίδευσης, αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ζητούν λύσεις και εργαλεία που θα μπορούσαν να μειώσουν το στρες και αναπτύξουν την συναισθηματική νοημοσύνη, μέσα στην οποία περιλαμβάνονται η ενσυναίσθηση και η αυτεπίγνωση.

Διαβάστε επίσης: Ο διαλογισμός δεν είναι μόδα. H επιστήμη είναι ξεκάθαρη ως προς τα οφέλη του και 18 χαρακτηριστικά των ατόμων με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Advertisment

Ο διαλογισμός μειώνει το στρες και ενισχύει τη συναισθηματική νοημοσύνη

Σε ένα πρόσφατο πείραμα λοιπόν, οι ερευνητές εργάστηκαν με 96 συμμετέχοντες. Οι τελευταίοι ακολούθησαν ένα πρόγραμμα υπερβατικού διαλογισμού – ένα είδος διαλογισμού που περιλαμβάνει την επανάληψη ενός μάντρα – για μια περίοδο 4 μηνών. Στο τέλος αυτής της περιόδου, οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι είχαν ακολουθήσει τον υπερβατικό διαλογισμό ανέφεραν λιγότερο εργασιακό άγχος και βελτιωμένη συναισθηματική νοημοσύνη, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Το στρες μπορεί να αλλάξει σημαντικά την ψυχική και σωματική μας υγεία, όπως μπορεί και το επίπεδο συναισθηματικής νοημοσύνης. Η συναισθηματική νοημοσύνη αναφέρεται στην ικανότητα ενός ατόμου να συνδεθεί τόσο με τα δικά του συναισθήματα, όσο και των άλλων και να μπορεί να αναγνωρίσει το κάθε ένα καταλλήλως.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι όσοι έχουν υψηλά επίπεδα συναισθηματικής νοημοσύνης μπορούν να διαχειρίζονται καλύτερα τα δικά τους συναισθήματα, που συνδέεται άμεσα με μια καλύτερη εικόνα ψυχικής υγείας. Το πείραμα αυτό υποδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι που εξασκούν υπερβατικό διαλογισμό δεν έχουν μόνο υψηλότερα επίπεδα συναισθηματικής νοημοσύνης, αλλά παρουσιάζουν επίσης βελτιωμένη εικόνα σε πέντε από τα έξι χαρακτηριστικά της – δηλαδή τη γενική διάθεση, τη διαχείριση του στρες, την προσαρμοστικότητα, την αυτεπίγνωση και τον έλεγχο της πραγματικότητας.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.2190/IQ.34.4.e?journalCode=qcha

https://www.nimh.nih.gov/health/publications/stress/index.shtml

https://www.thepermanentejournal.org/issues/2018/fall/6884-randomized-controlled-study.html

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

6 φράσεις που ενισχύουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας
Πώς μπορείτε να ωθήσετε το έφηβο παιδί σας στην προσωπική ανάπτυξη;
Πώς να επηρεάζεις τους ανθρώπους
Φροντίδα σημαίνει να περιποιούμαστε τον εαυτό μας... να τον κανακεύουμε και να του κάνουμε τα χατίρια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση