Νέα χρονιά, νέοι στόχοι, νέα ξεκινήματα… Τελικά αρκεί μόνο η θέληση;

Resolution (μτφρ και ορισμός): απόφαση / αποφασιστικότητα, ψήφισμα, ανάλυση, λύση διαφωνίας. Νέα χρονιά. Νέοι στόχοι. Νέα ξεκινήματα. Είναι η χρονική στιγμή στην οποία οι

Νέα χρονιά, νέοι στόχοι, νέα ξεκινήματα... Τελικά αρκεί μόνο η θέληση;

Resolution (μτφρ και ορισμός): απόφαση / αποφασιστικότητα, ψήφισμα, ανάλυση, λύση διαφωνίας.

Νέα χρονιά. Νέοι στόχοι. Νέα ξεκινήματα. Είναι η χρονική στιγμή στην οποία οι άνθρωποι έρχονται κοντά σε κάθε νέα αρχή και αλλαγή. Πολλές φορές αυτή η αρχή δεν γίνεται ποτέ ή διακόπτεται στα μισά της διαδρομής. Τελικά αρκεί απλά η θέληση; Με ποιο τρόπο οδηγείται κάποιος στην αλλαγή;

Advertisment

«Αρχίζω δίαιτα», «Θα ξεκινήσω γυμναστήριο», «Θα αφιερώσω περισσότερο χρόνο στους δικούς μου ανθρώπους» και άλλα πολλά. Οι περισσότεροι άνθρωποι ισχυρίζονται πως επιθυμούν και επιζητούν την αλλαγή αλλά αδυνατούν πρακτικά να την εφαρμόσουν. Το μόνο σίγουρο είναι πως για την εκπλήρωση οποιουδήποτε στόχου χρειάζεται και κόπος και τρόπος.

Για να επιτευχθεί ένας στόχος αρχικά, θα πρέπει να είναι εφικτός και συγκεκριμένος. Δηλαδή πρακτικά εφαρμόσιμος. Ο στόχος χρειάζεται να είναι χρονικά τοποθετημένος σε συγκεκριμένα πλαίσια και όρια. Κάτι αόριστο, χωρίς χρονική διάρκεια, συνήθως αφήνει αρκετές εκκρεμότητες και ευκαιρία για αναβολές. Έχοντας εξασφαλίσει τα παραπάνω, σίγουρα χρειάζεται να προσδιοριστούν και τα άτομα που θα συμπεριληφθούν σε αυτό το στόχο, αν υπάρχουν. Ο στόχος καλό είναι να τοποθετηθεί και χωρικά ώστε να γίνουν σαφή και τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίησή του.

Σκεπτόμενο, βαθύτερα, το άτομο που επιδιώκει την αλλαγή ή τη νέα συνήθεια οφείλει να εντοπίσει το γιατί και το αν πραγματικά η επιθυμία είναι δική του και όχι μία εξωγενής επιρροή. Να είναι δική του απόφαση και όχι επιρροή της μάζας. Επιπλέον, αν ξαναδοκιμάζει να επιτύχει ένα στόχο ο οποίος στο παρελθόν απέτυχε, θα πρέπει να σκεφτεί τι πήγε λάθος και να ακολουθήσει διαφορετικό τρόπο.

Advertisment

Σε πολλές περιπτώσεις, ενδεχομένως, η συνεχής επαναλαμβανόμενη αποτυχία στο παρελθόν για την επίτευξη ενός στόχου να υποδηλώνει πως ίσως το άτομο δεν είναι έτοιμο γι’ αυτή την αλλαγή ή ουσιαστικά δεν την επιθυμεί. Επίσης ένα καλό ερώτημα θα ήταν αν πραγματικά εγκαταλείπει γρήγορα την προσπάθεια, αν δηλαδή υπάρχει η απαιτούμενη υπομονή και επιμονή.

Η αποτυχία στην επίτευξη των στόχων που θέτει το άτομο είναι συχνά ψυχολογικά επιζήμια, επειδή μπορεί να στερήσει την αίσθηση του αυτοελέγχου και της αυτοπεποίθησης. Έτσι, στην περίπτωση αποτυχίας, μία συνήθης στάση είναι η παραίτηση και η υιοθέτηση μιας παθητικής στάσης απέναντι στα πράγματα. Αυτό είναι σαφώς κάτι που δεν θα βοηθήσει. Πολλές φορές υπάρχει και τιμωρητική συμπεριφορά προς τον εαυτό, πράγμα το όποιο είναι αποτρεπτικό για να επιτευχθεί το ζητούμενο.

Είναι σημαντικό να καταγράφεται η πρόοδος της επίτευξης του στόχου, είτε θετική είτε αρνητική. Δηλαδή συμπεριφορές και πράξεις που συμβάλλουν, να υιοθετούνται, και να απορρίπτονται εκείνες που κρατούν στάσιμο το άτομο. Καίριας σημασίας είναι το περιβάλλον και οι γύρω να ευνοούν την προσπάθεια με τη θετική τους στάση, χωρίς να προσπαθούν να αποτρέψουν και να σαμποτάρουν το άτομο.

Άτομα τα οποία πέτυχαν τους στόχους τους συνήθιζαν να τους διαχωρίζουν σε μικρότερα βήματα. Έτσι ένα βήμα τη φορά, ήταν πιο εύκολο να οδηγηθούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ακόμα έτειναν να επιβραβεύουν τον εαυτό τους όταν πετύχαιναν ένα από αυτά. Επιπλέον, μίλησαν στους φίλους τους και τους δικούς τους ανθρώπους γι’αυτούς τους στόχους, εστιάζοντας στα οφέλη της επιτυχίας.

Το σημαντικότερο όμως όλων είναι το ίδιο το άτομο να πιστέψει στην εσωτερική του δύναμη και να επιβραβεύει την εξέλιξη και την πρόοδο του, όπως επίσης και να συγχωρεί τον εαυτό του σε πιθανές δυσκολίες και αστοχίες που σίγουρα θα υπάρξουν.

«Αρχή γάρ λέγεται μεν ήμισυ παντός» – Πλάτων 427-347 π.Χ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανώνυμο σχέδιο (13)
7 Δώρα με νόημα που μπορείτε να κάνετε στα παιδιά σας αυτά τα Χριστούγεννα
Fb_post_25_years-01
Ανακοινώθηκαν οι ομιλητές του φεστιβάλ Μόνο Μαζί Μπορούμε στο Περιστέρι

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση