, ,

8 τρόποι να διαχειριστούμε τους «δύσκολους» συγγενείς κατά τη διάρκεια των γιορτών

Τα Χριστούγεννα αποδεικνύονται δύσκολα για πολλούς από εμάς. Κάποιοι άνθρωποι τα λατρεύουν, άλλοι τρομοκρατούνται στην ιδέα τους. Σε αυτές τις γιορτές τείνουμε να εστιάζουμε

8 τρόποι να διαχειριστούμε τους «δύσκολους» συγγενείς κατά τη διάρκεια των γιορτών

Τα Χριστούγεννα αποδεικνύονται δύσκολα για πολλούς από εμάς. Κάποιοι άνθρωποι τα λατρεύουν, άλλοι τρομοκρατούνται στην ιδέα τους. Σε αυτές τις γιορτές τείνουμε να εστιάζουμε περισσότερο στο σπίτι.

«Σπίτι με πολλές έννοιες»: Κάποιοι ταξιδεύουν μέχρι το πατρικό τους, άλλοι αποφασίζουν πώς θέλουν αν διακοσμήσουν το δικό τους. Ίσως προσπαθούμε να τα περάσουμε ξέγνοιαστα όπως όταν ήμασταν παιδιά – ή το αντίθετο. Ίσως να νιώθουμε θλίψη για το ποιον θα δούμε ή δεν θα δούμε.

Advertisment

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των γιορτών είναι η αντιμετώπιση των δύσκολων συγγενών. Θέλουμε ένα πετυχημένο δείπνο, αλλά ο θείος Κώστας μας εκνευρίζει. Τι μπορούμε να κάνουμε;

8 τρόποι να διαχειριστούμε τους «δύσκολους» συγγενείς κατά τη διάρκεια των γιορτών

1. Πριν την ώρα του δείπνου, σκεφτείτε πώς θα θέλατε ιδανικά να συμπεριφέρεστε. Αν είχατε δυσάρεστες εμπειρίες στο παρελθόν, σκεφτείτε γιατί ήταν έτσι και τι θα μπορούσατε να κάνετε για να αλλάξετε τη φετινή κατάσταση. Κοιμηθείτε περισσότερο για να είστε ήρεμοι και επιλέξτε φυσικά ένα κάθισμα μακριά από τον θείο Κώστα.

2. Εδώ χρειάζεται να καταλάβετε ότι ορισμένα θέματα που για εσάς είναι αδιάφορα, κάποιον άλλο μπορεί να τον θυμώνουν. Μπορεί εσείς να δείχνετε ένα ευγενικό ενδιαφέρον, αλλά ορισμένες ερωτήσεις σας τραβούν την προσοχή του συγγενή σας με λάθος τρόπο. Αποφύγετε τις ερωτήσεις όπως «Έχεις επιτέλους κοπέλα;», «Πότε θα παντρευτείς/ κάνεις παιδιά;» και «Πότε θα αλλάξεις δουλειά;».

Advertisment

3. Αποφύγετε τη διαμάχη. Κάποιες οικογένειες απολαμβάνουν τις παθιασμένες συζητήσεις. Όμως, το αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές δεν είναι καθόλου ευχάριστο. Αν γνωρίζετε ήδη ότι οι απόψεις του θείου Κώστα σας βγάζουν από τα ρούχα σας, μην ανοίγετε ανάλογες συζητήσεις. Και αν εκείνος το αναφέρει, δεν χρειάζεται εσείς να το συνεχίσετε. Κάντε ένα αστείο γι’ αυτό και πείτε κάτι όπως: «Ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε».

4. Μην πίνετε πολύ αλκοόλ. Μπορεί να είναι διασκεδαστικό, αλλά είναι εύκολο να χάσετε τον έλεγχο. Μπορεί να σας κάνει πιο ευχάριστους, αλλά και πιο ευερέθιστους. Κι αν κι άλλοι συγγενείς το αποφεύγουν, μην τους πιέσετε να ενδώσουν.

5. Όσο καλύτερα μπορείτε, παίξτε το δικό σας ρόλο στην παράδοση. Για κάποιους ανθρώπους, η παράδοση είναι πολύ πολύ σημαντική, για άλλους όχι. Μπορεί να εκνευρίζεστε στην ιδέα κάποιων εθίμων, αλλά προσπαθήστε για μία φορά μέσα στο χρόνο να είστε υπομονετικοί. Μακροπρόθεσμα, τα έθιμα και οι παραδόσεις έχουν την τάση να ενδυναμώνουν τις οικογενειακές σχέσεις.

6. Από την άλλη, αν εσείς είστε που θέλετε τα πάντα να είναι τέλεια, προσπαθήστε να μην είστε πιεστικοί με όλους, ώστε όλοι οι συνδαιτυμόνες να απολαύουν το ίδιο αυτές τις μέρες. Άλλωστε, η εμμονή με την τελειότητα συχνά φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα.

7. Δείτε τη διασκεδαστική πλευρά των γιορτινών, οικογενειακών τραπεζιών. Η διασκέδαση δεν είναι το ίδιο πράγμα για όλους, αλλά προσπαθήστε να ενσωματωθείτε στο Χριστουγεννιάτικο πνεύμα γι’ αυτές τις λίγες έστω ώρες. Και τις υπόλοιπες κάντε κάτι αποκλειστικά για εσάς για να αποφορτιστείτε.

8. Βρείτε λόγους για να είστε ευγνώμονες. Νιώστε ευγνωμοσύνη για το ότι είστε γεροί και υγιείς και για το ότι έχετε τη δυνατότητα να μαγειρέψετε (ή και να μη μαγειρέψετε εσείς). Νιώστε ευγνωμοσύνη για το ότι περιτριγυρίζεστε ως επί το πλείστον από ανθρώπους που σας νοιάζονται.

Gretchen Rubin

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανώνυμο σχέδιο (13)
7 Δώρα με νόημα που μπορείτε να κάνετε στα παιδιά σας αυτά τα Χριστούγεννα
Fb_post_25_years-01
Ανακοινώθηκαν οι ομιλητές του φεστιβάλ Μόνο Μαζί Μπορούμε στο Περιστέρι

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση