, , ,

6 τρόποι να φροντίσουμε την επιδερμίδα μας γύρω από τα μάτια

Η επιδερμίδα γύρω από τα μάτια μας αποτελεί ένα σημείο του σώματός μας που εμφανίζει τα πρώτα σημάδια πρόωρης γήρανσης, ειδικά χωρίς τη σωστή

6 τρόποι να φροντίσουμε την επιδερμίδα μας γύρω από τα μάτια

Η επιδερμίδα γύρω από τα μάτια μας αποτελεί ένα σημείο του σώματός μας που εμφανίζει τα πρώτα σημάδια πρόωρης γήρανσης, ειδικά χωρίς τη σωστή φροντίδα. Έχετε όμως ποτέ αναρωτηθεί το γιατί;

Αρχικά, η επιδερμίδα γύρω από την επιδερμίδα μας είναι λεπτότερη και πιο ευαίσθητη από την επιδερμίδα σε άλλα σημεία του σώματός μας. Και επειδή τα μάτια μας δουλεύουν συνεχώς και σκληρά όλη τη μέρα, αυτό από μόνο του μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση. Επιπλέον, υπάρχουν κληρονομικοί λόγοι, η υπεριώδης ακτινοβολία, οι εξωτερικοί στρεσογόνοι παράγοντες και επιλογές στον τρόπο ζωής που μπορούν να επιταχύνουν τη γήρανση εκείνου του σημείου.

Advertisment

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που εμφανίζονται γύρω από τα μάτια μας είναι οι μαύροι κύκλοι, οι ρυτίδες και πρήξιμο. Ναι, όσο χρονών κι αν είμαστε, ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς ή πολύ αργά για να δώσουμε στα μάτια μας τη φροντίδα που αξίζουν.

6 τρόποι να φροντίσουμε την επιδερμίδα γύρω από τα μάτια μας

Ενυδάτωση

Όταν το δέρμα σας χάνει νερό, αρχίζει να ξηραίνεται, να «μαζεύει» και έτσι να εμφανίζει ρυτίδες. Αλλά μόλις του προσφέρετε ενυδάτωση, μπορεί να επανέλθει και να μειωθεί η εμφάνιση γραμμών και ρυτίδων. Το ίδιο ισχύει και για την περιοχή των ματιών. Καθώς δεν διαθέτει αδένες παραγωγής λιπαρότητας, είναι πιο ευάλωτη στην ξηρότητα. Χρησιμοποιήστε λοιπόν μια καλή ενυδατική κρέμα και γύρω από τα μάτια. Σε περίπτωση που εκείνη η περιοχή είναι πιο ευαίσθητη και σας προκαλεί ερεθισμό, επιλέξτε κρέμα ματιών.

Ελέγξτε τα συστατικά

Όταν αναζητάτε μια σωστή κρέμα ματιών, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια συστατικά να ψάξετε βασισμένοι στο πώς θέλετε να φροντίσετε εκείνη την περιοχή. Για τις ρυτίδες, αναζητήστε συστατικά όπως ρετινόλη, πεπτίδια, παράγωγα βιταμίνης Α και ρετινοειδή. Για τους μαύρους κύκλους, αναζητήστε συστατικά όπως η αρμπουτίνη, η σόγια, η βιταμίνη C, υδροκινόνη, κοζικό οξύ και βιταμίνη Β-3.

Advertisment

Για το πρήξιμο, αναζητήστε ουσίες όπως καφεΐνη, πολυφαινόλες από καφέ και πράσινο τσάι, αλλά και επιλόβιο. Επιπλέον, αναζητήστε αντιοξειδωτικά (βιταμίνες C, E, B-3, πράσινο τσάι), τα οποία απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες από την επιδερμίδα, οι οποίες συσσωρεύονται από το κάπνισμα, την υπεριώδη ακτινοβολία και τη ρύπανση.

Φροντίστε την επιδερμίδα απαλά

Από την αφαίρεση του makeup μέχρι την εφαρμογή προϊόντων στην επιδερμίδα γύρω από τα μάτια, είναι σημαντικό να κάνετε απαλές κινήσεις. Η επιδερμίδα γύρω από τα μάτια σας είναι πολύ λεπτή. Λόγω αυτού, η επιπλέον πίεση από τις καθημερινές μας δραστηριότητες έχει την ικανότητα να πιέζει ακόμα περισσότερο τη δημιουργία ρυτίδων. Γι’ αυτό:

– Όταν αφαιρείτε το μακιγιάζ, κάντε το με βαμβάκι και χωρίς να ξύνετε την περιοχή.

– Όταν βάφεστε ή βάζετε κάποια κρέμα, εφαρμόστε τη με το μικρό σας δάχτυλο.

Προστασία από τον ήλιο

Η έκθεση στον ήλιο παίζει ένα μεγάλο ρόλο στη διαδικασία γήρανσης της επιδερμίδας και μπορεί να κάνει το σημείο γύρω από τα μάτια σκουρότερο. Ένα καλό αντηλιακό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, ακόμα κι όταν η μέρα είναι συννεφιασμένη. Και μην ξεχνάτε τα βλέφαρά σας.

Κάντε ένα μασάζ

Αν παρατηρήσετε ότι τα μάτια σας πρήζονται και ξεπρήζονται όταν κουράζεστε ή δεν κοιμάστε καλά, κάντε ένα απαλό μασάζ. Εκτός από τους κληρονομικούς παράγοντες, ένας κύριος λόγος είναι η κατακράτηση υγρών και μπορεί να προκαλείται από πολλά αλμυρά γεύματα, έλλειψη ύπνου ή ακόμα και από πολύ ύπνο. Κάνοντας μασάζ κάτω από τα μάτια σας βελτιώνετε επίσης την κυκλοφορία του αίματος σε εκείνη την περιοχή.

Κοιμηθείτε, κάντε υγιεινή διατροφή, ασκηθείτε, επαναλάβετε

Τρεις είναι οι κύριες πρακτικές που θα κάνουν τα πρησμένα μάτια και τους μαύρους κύκλους να εξαφανιστούν: Κοιμηθείτε περισσότερο, γυμναστείτε, προσπαθήστε να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή. Προσπαθήστε να κοιμηθείτε έξι ώρες κάθε βράδυ και γυμναστείτε δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για καλύτερα αποτελέσματα.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.nature.com/articles/s41370-018-0087-0

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/quit-smoking/expert-answers/smoking/faq-20058153

https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-13-70

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 αλλαγές που πρέπει να κάνεις στον τρόπο που περιποιείσαι την επιδερμίδα σου τώρα που έχει κρύο
Λάδι καρύδας για τα μαλλιά. Τα οφέλη του και πώς να το χρησιμοποιήσετε
5 προειδοποιητικά σημάδια γήρανσης και πώς να τα καταπολεμήσετε
Γαλακτικό οξύ | Τα οφέλη του για την επιδερμίδα και πώς να το χρησιμοποιήσετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση