, , , ,

3 είδη διατροφής που μπορούν να «ξεβουλώσουν» τις αρτηρίες μας

Η διατήρηση της καρδιακής υγείας δεν είναι ζήτημα που απασχολεί μόνο τους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους – η διαδικασία αθηροσκλήρωσης εμφανίζεται και σε μικρότερες

3 είδη διατροφής που μπορούν να «ξεβουλώσουν» τις αρτηρίες μας

Η διατήρηση της καρδιακής υγείας δεν είναι ζήτημα που απασχολεί μόνο τους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους – η διαδικασία αθηροσκλήρωσης εμφανίζεται και σε μικρότερες ηλικίες.

Η αρτηριοσκλήρυνση αποτελεί μια πάθηση, που προκαλείται από τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες. Αυτή η συσσώρευση μπορεί να στενέψει τις αρτηρίες και να περιορίσει την κυκλοφορία του αίματος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό. Η πλάκα αποτελείται από έναν αριθμό ουσιών που βρίσκονται στο αίμα, μία εκ των οποίων είναι και το ασβέστιο.

Advertisment

Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει ζωές σε αυτή την περίπτωση. Δυστυχώς, σχεδόν τα 2/3 των ασθενών δεν έχουν λάβει σωστή ή και καθόλου διάγνωση και έτσι δεν λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή και δεν παρακολουθούνται.

Δεν υπάρχει κάποια τέλεια τροφή που θα προλάβει τη συσσωρευμένη πλάκα, αλλά οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες είναι αυτές που θα αποδειχθούν χρήσιμες. Αυτό θέλησαν να επιβεβαιώσουν και οι επιστήμονες που μελέτησαν 140 συμμετέχοντες για να ανακαλύψουν ποια είναι η ιδανική δίαιτα που θα μπορούσε να αντιστρέψει την πλάκα.

Γι’ αυτό, χρησιμοποίησαν τρεις διαφορετικές μορφές διατροφής: τη μεσογειακή, τη διατροφή με λίγα λιπαρά και τη δίαιτα με χαμηλά επίπεδα υδατανθράκων. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν υπέρβαροι άντρες 40-65 ετών. Οι επιστήμονες τους ζήτησαν να ακολουθήσουν μία από τις παραπάνω διατροφές και να καταγράψουν σε ένα ημερολόγιο όλα τους τα γεύματα.

Advertisment

Μετρήσεις έγιναν στην αρχή της έρευνας και δύο χρόνια μετά. Μάλιστα, χρησιμοποιήθηκαν τρισδιάστατες απεικονίσεις για να μετρήσουν το πάχος του τοιχώματος των καρωτίδων αρτηριών των συμμετεχόντων.

Οι ερευνητές συμπέραναν πως και τα τρία είδη διατροφής κατάφεραν να συρρικνώσουν τις στενώσεις και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι μειώθηκε η αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων. Το συμπέρασμα αυτό υποδεικνύει πως έχουμε τη δυνατότητα, αν εντοπίσουμε το πρόβλημα νωρίς, να αντιστρέψουμε τη στένωση και την πλάκα μέσω της κατάλληλης διατροφής, της άσκησης και χωρίς να χρειαστεί να λάβουμε φαρμακευτική αγωγή.

Διαβάστε επίσης: 4 σημάδια που μπορεί να δείχνουν ότι οι αρτηρίες σας είναι φραγμένες

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση