,

Μη φοβάσαι να αντιμετωπίσεις τον εαυτό σου. Μόνο αυτός θα σε κάνει να μετατρέψεις ένα αδιέξοδο σε δρόμο

Στη διάρκεια της ζωής του καθενός έρχονται και φεύγουν ποικίλες στιγμές και καταστάσεις. Πολλές από αυτές είναι όμορφες, γεμάτες χαμόγελα και ευχάριστα συναισθήματα. Άλλες

Μη φοβάσαι να αντιμετωπίσεις τον εαυτό σου. Μόνο αυτός θα σε κάνει να μετατρέψεις ένα αδιέξοδο σε δρόμο

Στη διάρκεια της ζωής του καθενός έρχονται και φεύγουν ποικίλες στιγμές και καταστάσεις. Πολλές από αυτές είναι όμορφες, γεμάτες χαμόγελα και ευχάριστα συναισθήματα. Άλλες πάλι χαρακτηρίζονται από δυσκολία, ένταση και από το αίσθημα του αδιέξοδου. Έτσι, γεννιούνται αρνητικά συναισθήματα που επηρεάζουν την ψυχολογία μας και αφήνουμε να μας καταβάλουν.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο η ταμπέλα με το αδιέξοδο φωτίζεται και βαδίζουμε προς τα εκεί με ιλιγγιώδη ταχύτητα, χωρίς πολλές φορές να γίνεται απόλυτα αντιληπτό. Μόλις βλέπουμε τον τοίχο μπροστά, συνειδητοποιούμε τι πραγματικά συμβαίνει, αλλά πολλές φορές πιστεύουμε πως είναι ήδη αργά για να αλλάξουμε την κατάσταση.

Advertisment

Προσοχή λοιπόν, στη λέξη «πιστεύουμε». Χρησιμοποιείται εσκεμμένα, διότι μόνο στο μυαλό μας είναι το αδιέξοδο. Τίποτα δεν παραμένει στάσιμο και ακατόρθωτο αν δεν το αφήσουμε εμείς να μείνει έτσι. Οι δύσκολες καταστάσεις είναι για να τις κοιτάς κατάματα και να τις αντιμετωπίζεις. Δεν θέλει φόβο, αλλά αποφασιστικότητα ότι θα τις ξεπεράσεις.

Η έναρξη ενός έτους, η μέρα των γενεθλίων μας ή οτιδήποτε μπορεί να φανεί σαν αφετηρία, είναι το πιο τρανταχτό παράδειγμα ότι η ζωή είναι γεμάτη ευκαιρίες για νέα ξεκινήματα. Μη φοβάσαι να μηδενίζεις και να ξεκινάς από την αρχή. Ίσως είναι και το πιο μεγάλο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου.

Μόλις νιώθεις πως πλησιάζει αυτό το αδιέξοδο και η απόγνωση σε χαιρετάει επίμονα, δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου και συζήτησε μαζί του. Μη φοβάσαι να τον βάλεις απέναντι και να τον αντιμετωπίσεις, γιατί μόνο αυτός μπορεί να σε κάνει να μετατρέψεις ένα αδιέξοδο σε δρόμο. Δες τι είναι αυτό που σε προβληματίζει, σε πικραίνει και σου τρώει την ψυχή και πέταξέ το μακριά.

Advertisment

Προσπάθησε να θέσεις νέους στόχους που θα αποτελέσουν τα μεγαλύτερα κίνητρα για να πας μπροστά. Μη στενοχωρηθείς για όσα άσχημα ήρθαν. Αυτά αποτελούν τα πιο μεγάλα μαθήματα και μας κάνουν να αναθεωρούμε και να γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας και όλα αυτά που θέλουμε από εμάς και τους γύρω μας. Να σκέφτεσαι πάντα ότι η ζωή είναι δική σου και έχεις τη δυνατότητα να μετακινήσεις το πιόνι σου, όπως θέλεις.

Ο μηδενισμός του κοντέρ σου είναι η πρώτη κίνηση για την αρχή ενός νέου ταξιδιού. Η λυτρωτική δύναμη που έχει είναι αδιανόητη. Ποτέ μην ψάχνεις την κατάλληλη στιγμή και τις πιο σωστές συνθήκες για να το πραγματοποιήσεις. Η ζωή είναι εκεί στη γωνία και σε περιμένει να τη ζήσεις. Μάθε να αφήνεις πίσω σου αρρωστημένες καταστάσεις και προβληματισμούς και μην επιτρέψεις τα γεγονότα να σε κάνουν να ξεχάσεις τους δικούς σου στόχους.

Και αν κάτι δεν έρθει όπως το σχεδίασες, μην τα παρατάς, άλλαξε απλά πλάνο και αυτοσχεδίασε. Βάλε μια μεγάλη τελεία και άλλαξε σελίδα. Κοίτα την καλά, είναι λευκή και πεντακάθαρη και περιμένει να τη γεμίσεις με όνειρα, στόχους και χαμόγελα.

Σίγουρα δε γίνεται να είναι όλα ρόδινα. Θα βρεις λακκούβες, θα πέσεις μέσα, θα τραυματιστείς, αλλά μάθε να έχεις τη δύναμη να σηκωθείς ξανά, να καθαρίσεις τις πληγές που σου προκάλεσε και να προχωράς μπροστά. Η αφετηρία είναι εκεί και σε περιμένει. Μην κάθεσαι να τις μετράς, δεν είναι μόνο μία, είναι πολλές. Τις δικές σου αφετηρίες θα μάθεις να τις φτιάχνεις και να προσπαθείς κάθε φορά να είναι η αρχή ενός όμορφου ταξιδιού, κομμένο και ραμμένο στα δικά σου θέλω και στη δική σου προσωπικότητα.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Μπορείς να τρέξεις και να ξεφύγεις απ’ όλους... εκτός από τον εαυτό σου» | S. Zweig
«Και όσοι δεν μπορούσαν να ακούσουν τη μουσική, θεωρούσαν τρελούς όσους έβλεπαν να χορεύουν» | Νίτσε
Σημειωματάριο συναισθημάτων | Η καρδιά είναι το σπίτι της ψυχής
Ενσυναίσθηση: Πώς γίνεται να μπεις στα παπούτσια του άλλου αν δεν έχεις βαδίσει το δρόμο του;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση