, , , ,

Η Μεσογειακή διατροφή ενισχύει την αθλητική απόδοση σε μόλις 4 μόλις μέρες

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Nutrition, η μεσογειακή διατροφή μπορεί να ενισχύσει την απόδοσή μας

Η Μεσογειακή διατροφή ενισχύει την αθλητική απόδοση σε μόλις 4 μόλις μέρες

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Nutrition, η μεσογειακή διατροφή μπορεί να ενισχύσει την απόδοσή μας στις αθλητικές δραστηριότητες σε μόλις 4 ημέρες.

Η μεσογειακή διατροφή, προσφέρει ένα μεγάλο εύρος από οφέλη στον οργανισμό μας, μεταξύ των οποίων την προστασία της καρδιάς, μέχρι και την αποφυγή εμφάνισης χρόνιων παθήσεων. Επομένως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να είναι το κλειδί μιας υγιούς και μακροχρόνιας ζωής. Η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ρίζες, καρπούς, ελαιόλαδο, ψάρι, τυροκομικά και κόκκινο κρασί, περιλαμβάνει πολλά στοιχεία τα οποία μπορούν να αυξήσουν και την αθλητική μας απόδοση.

Advertisment

Η μεσογειακή διατροφή αυξάνει την ταχύτητά μας

Ο καθηγητής Weiss, έκανε ένα πείραμα ανάμεσα σε 7 γυναίκες και 4 άντρες που ήταν ερασιτέχνες αθλητές. Έπειτα από 4 ημέρες μεσογειακής διατροφής, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες μπορούσαν να τρέξουν γρηγορότερα από ότι πριν. Έπειτα από 2 εβδομάδες, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν διατροφή δυτικού τύπου για άλλες 4 ημέρες και επανέλαβαν το τεστ με τα αποτελέσματα να δείχνουν χαμηλότερη απόδοση σε σύγκριση με όταν ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή.

Πολλά από τα τρόφιμα που περιλαμβάνονται στη μεσογειακή διατροφή έχουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση και αντιφλεγμονώδη ιδιότητες κάτι που σημαίνει ότι ενισχύεται με πολλαπλούς τρόπους ο οργανισμός του ανθρώπου.

Μια ομάδα ερευνητών στο Saint Louis University (SLU) στο Μιζούρι με επικεφαλής τον Edward Weiss, Ph.D. ο οποίος είναι καθηγητής διατροφολογίας, διεξήγαγαν ένα νέο πείραμα καθώς ήθελαν να ανακαλύψουν τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης διατροφής στην αεροβική άθληση καθώς και τα βάρη. Ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να κάνουν μια σειρά από ασκήσεις οι οποίες περιλαμβάνουν ποδήλατο, άλματα και βάρη. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι η απόδοση των συμμετεχόντων αυξήθηκε συνολικά κατά 5%.

Advertisment

Σύμφωνα με τον δρ. Weiss, πολλά συστατικά της Μεσογειακής διατροφής μπορούν να αυξήσουν την απόδοση του οργανισμού μας σχεδόν αμέσως ή το πολύ εντός λίγων ημερών. Ωστόσο, αυτά τα οφέλη χάνονται επίσης πολύ γρήγορα μόλις το άτομο αλλάξει διατροφικές συνήθειες. Στα μεγάλα οφέλη της μεσογειακής διατροφής εκτός από την υψηλότερη απόδοση είναι και τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας, επομένως είτε είστε αθλητές είτε όχι καλό θα είναι να την εντάξετε στο διατροφολόγιό σας, σύμφωνα με τον δρ. Weiss.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4074336/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211335518300433

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση