Μετάβαση από την εποχή του Χειμώνα στην εποχή της Άνοιξης: Μυστικά για καλή υγεία και ισορροπημένη ζωή

Αυτές οι τελευταίες 15 ημέρες της εποχής του χειμώνα, πριν από την επίσημη έναρξη της εποχής της άνοιξης με την εαρινή ισημερία στις 21

Μετάβαση από την εποχή του Χειμώνα στην εποχή της Άνοιξης: Μυστικά για καλή υγεία και ισορροπημένη ζωή

Αυτές οι τελευταίες 15 ημέρες της εποχής του χειμώνα, πριν από την επίσημη έναρξη της εποχής της άνοιξης με την εαρινή ισημερία στις 21 Μαρτίου, θεωρούνται από την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική μια μεταβατική περίοδος, όπου υποστηρίζεται από το στοιχείο της Γης. Τη μεταβατική αυτή περίοδο, όπως και σε όλες τις μεταβατικές περιόδους μεταξύ των εποχών, η ενέργεια της φύσης είναι κατάλληλη ώστε να λάβουμε τις θεραπείες του στοιχείου της γης, για να θεραπεύσουμε και να δυναμώσουμε τη σπλήνα, το πάγκρεας και το στομάχι μας.

Αλλά και για να θεραπεύσουμε και να δυναμώσουμε τις σχέσεις μας, να επαναφέρουμε την ισορροπία στη ζωή μας και να συλλογιστούμε σχετικά με την προσωπική μας εξέλιξη, με τη βοήθεια από τις τεχνικές του Φενγκ Σούι, μιας και το Φενγκ Σούι αποτελεί ένα από τα 8 σκέλη της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής. Τέλος η αίσθηση της αφής ενδυναμώνεται και θεραπεύεται κατά αυτή την περίοδο, με τις κατάλληλες θεραπείες στο στοιχείο της γης.

Advertisment

Παρακάτω θα βρείτε κάποιες συμβουλές μου για να επωφεληθείτε από την ενέργεια αυτής της υπέροχης μεταβατικής περιόδου, η οποία μας μεταφέρει από τη στατική ενέργεια της εποχής του χειμώνα, στον οργασμό ανάπτυξης που υπάρχει στην εποχή της άνοιξης.

Θρέψη του στοιχείου της Γης: Τρόφιμα για τη σπλήνα και το στομάχι

Κάθε ένα από τα πέντε στοιχεία έχει μια συναφή γεύση. Για το στοιχείο της Γης είναι η γλυκιά γεύση. Και δεν μας κάνει καθόλου εντύπωση αυτός ο συσχετισμός. Σκεφτείτε το γάλα που παράγει η μητέρα για να θρέψει τα παιδιά της. Το μητρικό γάλα είναι ζεστό και γλυκό.

Το γλυκό στην ταοϊστική παράδοση είναι εντελώς διαφορετικό από το γλυκό στη σύγχρονη κουλτούρα μας. Τα εξευγενισμένα ή συμπυκνωμένα σάκχαρα είναι πραγματικά γλυκά, αλλά είναι πολύ γλυκά και κατά συνέπεια επιβλαβή για τα όργανα του στοιχείου της Γης(στομάχι, πάγκρεας, σπλήνα). Τη γλυκιά γεύση για να είναι και υγιεινή και να προστατεύει τη σπλήνα, το στομάχι και το πάγκρεας, θα πρέπει να την παίρνετε κυρίως από τους ακατέργαστους σπόρους.

Advertisment

Ρύζι, σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, quinoa, αμαράνθιο, σίκαλη και βρώμη είναι καλά παραδείγματα γλυκών σπόρων για να τονώσετε το στοιχείο της γης στον οργανισμό σας. Οι σπόροι είναι η σπονδυλική στήλη της θρέψης της σπλήνας και του στομάχου και παραδοσιακά τρώγονται ως βασικές τροφές ή προστίθενται σε σούπες και ζωμούς και χρησιμεύουν ως συνοδευτικά για άλλα τρόφιμα. Άλλα γλυκά τρόφιμα, όπως το γιάμ, η γλυκοπατάτα, το σκουός και η πατάτα, μπορούν επίσης να θεωρηθούν βασικές γήινες τροφές.

Εδώ είναι και μερικά φρούτα που κατηγοριοποιούνται στο στοιχείο της γης: Μήλα, βερίκοκα, κεράσια, σύκα, χουρμάδες, σταφύλια, παπάγια, ροδάκινα και φράουλες. Ας μην ξεχνάμε ότι τα λαχανικά μπορούν να είναι και γλυκά. Τα γλυκά και τα γήινα λαχανικά περιλαμβάνουν: τεύτλα, καρότα, σέσκουλα, αγγούρια, μελιτζάνες, μανιτάρια, λάχανα, γογγύλια (και το σκουός, η πατάτα και η γλυκοπατάτα όπως ανέφερα παραπάνω).

Πολλοί ξηροί καρποί επίσης θεωρούνται γήινες τροφές, όπως τα κάστανα, τα αμύγδαλα, το σουσάμι, οι ηλιόσποροι, η καρύδα και τα καρύδια. Προσθέστε όσπρια στη διατροφή σας, καθώς όλα τα φασόλια και οι φακές θεωρούνται ελαφρώς γλυκές τροφές, ειδικότερα τα φασόλια mung και adzuki. Τα περισσότερα κρέατα θεωρούνται επίσης γλυκές τροφές. Εάν τρώτε ζωικά προϊόντα, σκεφτείτε να προτιμήσετε πολύ μικρές ποσότητες οργανικών, ελεύθερων ή άγριων ψαριών.

Η έμφαση να δίνεται στους καλά μαγειρεμένους σπόρους, με το κρέας, αν αυτό χρησιμοποιείται, να θεωρείτε η μικρή πλευρά του πιάτου. Η τελευταία μου συμβουλή όσον αφορά τη διατροφή γενικά, είναι να προτιμάτε πάντα εποχιακά προϊόντα και τροφές οι οποίες είναι συμβατές για τον οργανισμό σας και το προσωπικό σας στοιχείο.

Θρέψη του στοιχείου της Γης: Συμβουλές Φενγκ Σούι

Παραδοσιακά και με τη μέθοδο Πάκουα του Φενγκ Σούι για την εξισορρόπηση των 5 στοιχείων στο χώρο μας, οι προσανατολισμοί στους οποίους ενεργοποιούμε το στοιχείο της Γης σε έναν χώρο, είναι στα Νοτιοδυτικά των χώρων μας για ενδυνάμωση και θεραπεία των Σχέσεων – Γάμου, στα Βορειοανατολικά για ενεργοποίηση της Προσωπικής μας Εξέλιξης και στο Κέντρο ενός χώρου για την Ισορροπία στη ζωή μας. Η ενεργοποίηση αυτή γίνεται με την τοποθέτηση σε αυτούς τους προσανατολισμούς αντικειμένων στο στοιχείο της γης, σε χρώματα και σχήματα συμβατά με το στοιχείο της γης.

Αντικείμενα στο στοιχείο της γης θεωρούνται τα κρύσταλλα, το αλάτι Ιμαλαΐων, τα πήλινα, τα κεραμικά, οι πορσελάνες, τα χαλιά, τα υφάσματα κλπ. Τα γήινα χρώματα περιλαμβάνουν όλες τις αποχρώσεις που μπορεί να έχει ένα δέρμα, από μπεζ, ivory μέχρι και σκούρο καφέ, καθώς και το κίτρινο. Τα σχήματα που θεωρούνται ως γήινα είναι το οριζόντιο παραλληλόγραμμο και το τετράγωνο.

Αν για παράδειγμα θέλετε να τοποθετήσετε ένα έπιπλο σε έναν προσανατολισμό του χώρου σας που χρειάζεται θεραπεία με το στοιχείο της γης, θα πρέπει να επιλέξετε ένα χαμηλό κομμάτι επίπλωσης, παραλληλόγραμμο ή τετράγωνο, σε μια γήινη απόχρωση, ιδανικά με έναν επιτραπέζιο φωτισμό. Επειδή όμως το Φενγκ Σούι είναι μια πολύπλοκη τεχνική, όπου κάθε έτος οι ενέργειες αυτές των 5 στοιχείων μετακινούνται σε σχέση με τα Ετήσια Ιπτάμενα Άστρα (Flying Stars), θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και πάντα ενημερωμένοι για τις ετήσιες θέσεις των 5 στοιχείων.

Για παράδειγμα ως τον Ιανουάριο του 2020, οι προσανατολισμοί στα Νοτιοδυτικά και στα Βορειοανατολικά των χώρων σας δεν θα πρέπει να έχουν καθόλου το στοιχείο της Γης, καθώς αυτό θα προκαλέσει γεγονότα ολικής απώλειας και ασθενειών. Θα σας συνιστούσα αν έχετε αντικείμενα στο στοιχείο της γης σε αυτούς τους προσανατολισμούς των χώρων σας να τα απομακρύνετε. Το κέντρο του χώρου σας είναι πολύ καλή θέση για το στοιχείο της Γης για το 2019 και
μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να έχετε ισορροπία στη ζωή σας.

Έλενα Αρσένογλου – Beyond Decoration

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανώνυμο σχέδιο (13)
7 Δώρα με νόημα που μπορείτε να κάνετε στα παιδιά σας αυτά τα Χριστούγεννα
Fb_post_25_years-01
Ανακοινώθηκαν οι ομιλητές του φεστιβάλ Μόνο Μαζί Μπορούμε στο Περιστέρι

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση