,

3 δύσκολες συναισθηματικές καταστάσεις που αξίζει να μάθεις να διαχειρίζεσαι

Η ζωή μας είναι πολύ έντονη. Αυτή λοιπόν η ένταση που κατακλύζει τη ζωή μας πολλές φορές μας επηρεάζει, επιφέροντας αρνητικά αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα

3 δύσκολες συναισθηματικές καταστάσεις που αξίζει να μάθεις να διαχειρίζεσαι

Η ζωή μας είναι πολύ έντονη. Αυτή λοιπόν η ένταση που κατακλύζει τη ζωή μας πολλές φορές μας επηρεάζει, επιφέροντας αρνητικά αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα αυτά επηρεάζουν πολλούς τομείς της ζωής μας και ιδιαίτερα την ψυχολογία μας. Συμβαίνει λοιπόν να βιώνουμε συχνά κάποιες δύσκολες συναισθηματικές καταστάσεις τις οποίες καλούμαστε να διαχειριστούμε. Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις πιο συνηθισμένες δύσκολες συναισθηματικές καταστάσεις.

Στρες

Το άγχος είναι φυσιολογικό μέρος της ζωής μας. Σε προειδοποιεί για ένα ενδεχόμενο κίνδυνο. Όταν είναι σε μικρό βαθμό, μπορεί να σε βοηθήσει να είσαι πιο δημιουργικός, όταν όμως είναι σε υπερβολικό βαθμό, επηρεάζει πάρα πολύ την ψυχοκοινωνική σου υγεία. Οι ανησυχητικές σκέψεις αποτελούν τη βασική αιτία τους άγχους. Συνήθως πρόκειται για κάποιες αυτόματες αρνητικές σκέψεις οι οποίες ξεπροβάλλουν από το νου μας και μας δημιουργούν άγχος. Όμως, αξίζει να τονίσουμε ότι αρκετά συχνά οι σκέψεις αυτές δεν είναι ρεαλιστικές αλλά φανταστικές και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην είναι λειτουργικές για τη ζωή μας.

Advertisment

Η ανησυχία προκαλείται με το να είμαστε στο παρόν και να θέλουμε να είμαστε στο μέλλον. Δηλαδή προβάλουμε το νου μας σε μια μελλοντική φανταστική κατάσταση και προσπαθούμε να τη λύσουμε και έτσι προκαλείται το άγχος. Δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία μια τέτοια κατάσταση επειδή πολύ απλά δεν υπάρχει. Ας διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και όταν συμβεί μια τέτοια κατάσταση, θα είμαστε εκεί για να την αντιμετωπίσουμε.

Απόρριψη

Σίγουρα όλοι μας έχουμε νιώσει απόρριψη σε κάποια φάση της ζωής μας. Η απόρριψη που μπορεί να νιώσαμε από κάποιον άνθρωπο δεν σημαίνει ότι θα μας ακολουθεί για μια ζωή. Σίγουρα είναι κάτι δυσάρεστο αλλά οφείλουμε να το διαχειριστούμε και να το ξεπεράσουμε. Μπορούμε να εκφράσουμε τα συναισθήματα απόρριψης που νιώσαμε σε κάποιον δικό μας άνθρωπο και να αποφορτιστούμε. Επίσης, θα ήταν πολύ λειτουργικό να αναλογιστούμε γιατί μπορεί κάποιος να μας απέρριψε και να έτσι να μάθουμε πράγματα για τον εαυτό μας, τα οποία ίσως να μας βελτιώσουν και να μας κάνουν καλύτερους.

Αποτυχία

Η ζωή μας περιλαμβάνει και ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές. Πολλές φορές, θα νιώσουμε απογοητευμένοι επειδή θα έχουμε αποτύχει σε κάτι. Σίγουρα είναι κάτι πολύ δυσάρεστο που όλοι θα θέλαμε να αποφύγουμε αλλά δεν είναι πάντα στο χέρι μας. Η αποτυχία είναι μία κατάσταση η οποία σε βοηθάει να καταλάβεις τι μπορεί να πήγε λάθος σε μία κατάσταση. Η αποδοχή της αποτυχίας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο διότι κανείς δεν είναι τέλειος και όλοι είμαστε άνθρωποι και κάνουμε λάθη.

Advertisment

Η αποτυχία είναι τόσο απαραίτητη στη ζωή, όσο και η επιτυχία. Ο μοναδικός τρόπος να σταματήσουμε την αποτυχία είναι να σταματήσουμε από κάθε προσπάθεια, κάθε σκοπό, κάθε όνειρο δηλαδή να αποτραβηχτούμε από τη ζωή. Το αν κάποιος απέτυχε κάποια στιγμή στη ζωή του, δεν σημαίνει ότι θα ‘ναι για πάντα αποτυχημένος. Όλοι μας αξίζουμε ως άνθρωποι και αυτό είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο. Ας προσπαθήσουμε να μάθουμε μέσα από την αποτυχία, ας γίνουμε καλύτεροι μέσα από τα λάθη μας.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αλεξιθυμία | Πώς είναι να ζεις όταν δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τα συναισθήματά σου;
Αφαντασία και υπερφαντασία: Δύο παράξενα φαινόμενα που επηρεάζουν έως και το 9% του πληθυσμού
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Τι έχει πραγματικά αξία στη ζωή;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση