, ,

Έρευνα του Harvard αποκαλύπτει 5 συνήθειες που παρατείνουν τη ζωή μας κατά 10 χρόνια

Ποιος δεν θα ήθελε να ζήσει 10 χρόνια περισσότερο; Ρητορική ερώτηση, αλλά οι ερευνητές του Χάρβαρντ γνωρίζοντας πόσο σημαντική είναι αυτή η ερώτηση διεξήγαγαν

Harvard: 5 συνήθειες που παρατείνουν τη ζωή μας κατά 10 χρόνια

Ποιος δεν θα ήθελε να ζήσει 10 χρόνια περισσότερο; Ρητορική ερώτηση, αλλά οι ερευνητές του Χάρβαρντ γνωρίζοντας πόσο σημαντική είναι αυτή η ερώτηση διεξήγαγαν μια μεγάλη, πολυετή έρευνα για να δώσουν απάντηση στο πώς θα μπορούσαμε να το καταφέρουμε.

Οι ερευνητές ανέλυσαν για δεκαετίες ιατρικούς φακέλους 78.000 γυναικών και 44.000 ανδρών και κατέληξαν σε πέντε συνήθειες που θα μπορούσαν να παρατείνουν τη ζωή μας μέχρι και 10 χρόνια περισσότερο.

Advertisment

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν μια συσχέτιση ανάμεσα σε υγιεινές συμπεριφορές και καρδιαγγειακά ζητήματα: οι γυναίκες και άνδρες που διατηρούσαν υγιεινούς τρόπους ζωής είχαν 82% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακές νόσους και 65% λιγότερες πιθανότητες από καρκίνο σε σύγκριση με όσους ακολουθούσαν λιγότερο υγιεινούς τρόπους ζωής στην πάροδο των 30 χρόνων έρευνας.

5 συνήθειες που παρατείνουν τη ζωή μας κατά 10 χρόνια

1. Διατήρηση υγιεινής διατροφής

Δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, ειδικά αν τρέχουμε με την εργασία, την οικογένεια και τις κοινωνικές υποχρεώσεις. Αλλά μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Βρετανικό επιστημονικό περιοδικό The Lancet βρήκε ότι η κακή διατροφή είναι υπεύθυνος για έναν στους πέντε θανάτους.

2. Καθημερινή άσκηση

Είναι εντελώς απαραίτητο να βρούμε χρόνο να ασκηθούμε. Μία έρευνα από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνο βρήκε ότι ακόμα και μικρές ποσότητες καθημερινής άσκησης μπορούν να παρατείνουν τη ζωή μέχρι και κατά 4.5 χρόνια.

Advertisment

3. Διατήρηση υγιούς βάρους

Σύμφωνα με την έρευνα του Harvard, «ο έλεγχο του βάρους μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιαγγειακών ασθενειών και καρκίνου του στήθους». Βάλτε στόχο να ζυγίζεστε συχνά, ώστε να ελέγχετε τις αλλαγές του βάρους σας – όχι φυσικά σε εμμονικό επίπεδο.

4. Περιορισμός αλκοόλ

Αν και κάποιες φορές είναι δύσκολο να αντισταθούμε στο αλκοόλ, θα πειστούμε να το παραλείψουμε αν μάθουμε τις συνέπειες που έχει: προσθέτει λίπος στη μέση μας και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διάφορων τύπων καρκίνου.

5. Διακοπή καπνίσματος

Έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που το τσιγάρο άρχισε να χάνει έδαφος στην παγκόσμια αγορά λόγω των εξαιρετικά βλαβερών του συνεπειών. Ωστόσο, ο δρόμος είναι ακόμα μεγάλος.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.cnbc.com/2019/04/09/harvard-study-says-these-5-habits-may-help-you-live-10-years-longer.html

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση