, , , ,

Λουίζα: Τα βασικά της οφέλη και 3 απλοί τρόποι να τη χρησιμοποιήσουμε

Η επίσημη ονομασία της λουίζας ή αλλιώς λεμονόχορτο είναι lippia citriodora ή Aloysia citrodora. Πρόκειται για έναν φυλλοβόλο θάμνο που ανήκει στην οικογένεια Verbenaceae. Κατάγεται

Λουίζα: Τα βασικά της οφέλη και 3 απλοί τρόποι να τη χρησιμοποιήσουμε

Η επίσημη ονομασία της λουίζας ή αλλιώς λεμονόχορτο είναι lippia citriodora ή Aloysia citrodora. Πρόκειται για έναν φυλλοβόλο θάμνο που ανήκει στην οικογένεια Verbenaceae. Κατάγεται από την Λατινική Αμερική, αλλά πλέον καλλιεργείται σε πολλά μέρη του κόσμου, καθώς λειτουργεί ως φαρμακευτικό και αρωματικό φυτό. Μάλιστα, από τα αρχαία χρόνια χρησιμοποιούταν για την αντιμετώπιση διάφορων ειδών πόνου. Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε ορισμένα από τα βασικότερα οφέλη της αλλά και υπέροχες συνταγές με λουίζα.

Λουίζα: Κάποια από τα βασικά οφέλη της

– Eνδυναμώνει τους μυς

Advertisment

– Mειώνει τις φλεγμονές

– Bοηθά σε περιπτώσεις δυσπεψίας, φουσκώματος, ακόμα και στους κολικούς του στομάχου και του εντέρου

– Βοηθά στη διαδικασία απώλειας βάρους και στην αποβολή περιττών υγρών

Advertisment

– Λειτουργεί τόσο τονωτικά, όσο και καταπραϋντικά

– Kαταπολεμά την κακοσμία του στόματος.

Η λουίζα καταναλώνεται ως ρόφημα, τσάι, λικέρ, αλλά και ως συστατικό στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική, αρωματίζοντας φαγητά, σαλάτες και γλυκά.

Συνταγές με λουίζα

Καταπραϋντικό ρόφημα λεβάντας με λουίζα

Συνταγές: 3 εύκολοι τρόποι να καταναλώνουμε τη λουίζα

Υλικά

– 5-6 φύλλα λουίζας

– 1 κούπα νερό

– 1 κουταλιά του γλυκού μέλι

– 1 ½ γλυκό του κουταλιού λεβάντα

Μέθοδος παρασκευής

Βράζουμε το νερό και στη συνέχεια ρίχνουμε τα φύλλα λουίζας και τη λεβάντα. Τα αφήνουμε να βγάλουν όλα τα συστατικά και να απελευθερώσουν το άρωμά τους για 5 λεπτά περίπου και στη συνέχεια τα σουρώνουμε και γυρνάμε το μείγμα στην κούπα που θέλουμε. Στο τέλος, προσθέτουμε το μέλι.

Λουίζα: Συνταγή για αιθέριο έλαιο

Συνταγές: 3 εύκολοι τρόποι να καταναλώνουμε τη λουίζα

Εδώ χρειαζόμαστε πολλά φύλλα λουίζας, τα οποία θα έχουμε καθαρίσει προσεκτικά, ώστε να μη μείνει κανένα έντομο πάνω στο φυτό. Ωστόσο, μην τα πλύνετε, καθώς η επιπλέον υγρασία θα αλλοιώσει το εκχύλισμα.

Πάρτε μια κατσαρολίτσα, γεμίστε τη με λίγο νερό και βάλτε από πάνω ένα μικρό τηγάνι, ώστε να δημιουργήσετε ένα double boiler. Στη συνέχεια, προσθέστε μέσα στο τηγάνι μία κούπα ελαιόλαδου καλής ποιότητας. Είναι σημαντικό το νερό να μην έρθει σε επαφή με το ελαιόλαδο. Σπάστε απαλά τα φύλλα για να απελευθερώσουν το άρωμά τους και βάλτε τα μέσα στο λάδι.

Ανοίξτε σε χαμηλή με μέτρια φωτιά και προσέξτε να μην σωθεί το νερό όση ώρα ανακατεύετε από πάνω το μείγμα. Αυτή η διαδικασία χρειάζεται περίπου 60 λεπτά, αλλά εσείς μπορείτε να το αφήσετε και σε χαμηλότερη φωτιά για περισσότερη ώρα. Αφήστε το λάδι να κρυώσει πριν το στραγγίξετε. Στη συνέχεια, γυρίστε το έλαιο σε ένα καθαρό, στεγνό γυάλινο βάζο. Κλείστε καλά το βάζο και αποθηκεύστε το σε ένα δροσερό, ξηρό μέρος. Το αιθέριο έλαιο χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί μέσα σε έξι εβδομάδες.

Δροσερό αφέψημα με λουίζα

Υλικά

– 2 κουταλιές της σούπας φύλλα λουίζας

– 2 κουταλιές της σούπας ματζουράνα

– τσάι του βουνού

– λίγο δίκταμο

– 1 λίτρο νερού

– μέλι

Μέθοδος παρασκευής

Προσθέστε όλα τα βότανα σε μια κατσαρόλα. Στη συνέχεια, προσθέστε από τον βραστήρα νερό και αφήστε για 5 λεπτά μέχρι τα βότανα να απελευθερώσουν όλα τα αρώματά τους. Ύστερα, σουρώνετε καλά και μεταφέρετε σε γυάλινο δοχείο, το οποίο βάζουμε στο ψυγείο. Όταν θέλουμε να καταναλώσουμε προσθέτουμε παγάκια στο ποτήρι μας και όσο μέλι χρειαζόμαστε.

 

Φωτογραφία: Συγγραφέας / Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το θαυματουργό βότανο που προφυλάσσει το πεπτικό και «υπόσχεται» αναγέννηση των νεύρων
Minerva Red: H επέλαση της αφρικανικής σκόνης όπως αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο
Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια;
Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση