Νίκος Καζαντζάκης: «Ανύπαρχτο λέμε ό,τι δεν πεθυμήσαμε αρκετά»

Οι ανέσεις και η τρυφή είναι συνήθως οι κύριες απαιτήσεις στη ζωή για το εγώ σας – το εγώ έχει την τάση να θέτει

Νίκος Καζαντζάκης: «Ανύπαρχτο λέμε ό,τι δεν πεθυμήσαμε αρκετά»

Οι ανέσεις και η τρυφή είναι συνήθως οι κύριες απαιτήσεις στη ζωή για το εγώ σας – το εγώ έχει την τάση να θέτει ως κορυφαίες προτεραιότητες τη συσσώρευση αγαθών, τα επιτεύγματα και την έγκριση των άλλων. Συλλογιστείτε μια νέα εναλλακτική εκδοχή για το τι μπορεί να σας κάνει ευτυχισμένους, κάτι που υψώνεται πολύ πιο πάνω από τις επιδερμικές απαιτήσεις του εγώ.

Το μόνο πράγματα που χρειάζεστε για να βιώσετε μια τέτοια κατάσταση ευδαιμονίας είναι να τρέφετε πάθος για κάτι. Κάτι που να μιλά μόνο σε εσάς… κάτι που να σας προξενεί ένα εσωτερικό γαργάλημα ενθουσιασμού… που δεν θα χαθεί… που ακτινοβολεί μέσα σας… που σας οδηγεί σε φρενίτιδα χαράς, επειδή σας προσφέρει την αίσθηση του σκοπού και της σύνδεσης με την Πηγή της ύπαρξής σας.

Advertisment

Δεν έχει σημασία τι θα είναι αυτό. Η μόνη προϋπόθεση είναι να έχετε έντονα συναισθήματα γι’ αυτό και να είστε πρόθυμοι να ενεργήσετε με ενθουσιασμό, ξυπνώντας τον κοιμισμένο Θεό εντός σας.

Όπως παρατήρησε κάποτε ο Άμπραχαμ Μάσλοου για τους ανθρώπους που πραγματώνουν το ανώτερο επίπεδο των δυνατοτήτων τους: «Πρέπει να γίνουν αυτό που μπορούν να γίνουν». Σκεφτείτε για ένα λεπτό τι μπορείτε να γίνετε και παραβάλετέ το με αυτό που επιλέξατε να είστε μέχρι σήμερα.

Τι μπορείτε, λοιπόν, να είστε; Ίσως αποφασίσετε να παθιαστείτε με το να αποκτήσετε την καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση. Είστε σε θέση να ανεβείτε μερικούς ορόφους με τις σκάλες χωρίς να λαχανιάσετε; Είστε σε θέση να τρέξετε δέκα μίλια χωρίς να εξαντληθείτε τελείως; Κουβαλάτε μήπως υπερβολικό βάρος; Βρίσκεστε μέσα σ’ αυτό το μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που έχουν υπερβεί τα όρια της παχυσαρκίας; Μεταχειρίζεστε το σώμα σας σαν ναό, φροντίζοντας τις ανώτερες ανάγκες του; Μπορείτε να αισθανθείτε τον ζήλο να ζήσετε μια υγιεινή ζωή;

Advertisment

Ίσως έχετε κάποια ιδέα για το τι κουβαλάτε μέσα σας εδώ και δεκαετίες, σαν να είναι ένα βιβλίο που ξέρετε πως περιμένει να γραφτεί και το οποίο μόνο εσείς ξέρετε να γράφετε. Μπορείτε να νιώσετε τέτοιο πάθος για την πραγματοποίηση του οράματός σας, ώστε να ενεργοποιήσετε την παρουσία του Θεού για να σας βοηθήσει συν-δημιουργώντας τα όνειρά σας.

Να θυμάστε, και μόνο η ύπαρξη αυτού του πάθους, τίποτα περισσότερο, αποτελεί ένδειξη πως η ενέργεια του Θεϊκού είναι το μόνο που χρειάζεστε – μόνο την προθυμία να αφήσετε το πάθος σας να μιλήσει και να ξυπνήσει από τη λανθάνουσα κατάστασή του.

Δεν είναι ανάγκη να γνωρίζετε πώς να ενεργοποιήσετε τον από καιρό θαμμένο ενθουσιασμό σας ή σε τι ακριβώς να επικεντρώσετε την προσοχή σας. Αυτό που χρειάζεστε είναι η προθυμία να πείτε «ναι» στα σημάδια που έρχονται από μέσα σας, στον Θεό εντός σας που επιθυμεί να είναι ενεργός.

Πάντοτε θυμάμαι τα λόγια του φημισμένου Έλληνα λόγιου Νίκου Καζαντζάκη, που είναι ένας από τους αγαπημένους μου συγγραφείς. Στις σελίδες του εξαίρετου μυθιστορήματος του Ζορμπάς ο Έλληνας, ο Καζαντζάκης περιγράφει διεξοδικά πώς μοιάζει, πώς ηχεί και ποια αίσθηση δίνει ένας πραγματικά παθιασμένος άντρας, βάζοντας τον ομώνυμο ήρωα να βιώνει απλά την ευδαιμονία του και να αισθάνεται την παρουσία του Θεού κάθε στιγμή της ζωής του.

Και είχα κρεμάσει στο σπίτι μου, πάνω από μία δεκαετία τώρα, αυτά τα λόγια του Καζαντζάκη, που ακόμα διαβάζω και στοχάζομαι καθημερινά: «Πιστεύω σ’ έναν κόσμο που δεν υπάρχει• μα πιστεύοντάς τον, τον δημιουργώ• ανύπαρχτο λέμε ό,τι δεν πεθυμήσαμε αρκετά». Αυτό «που δεν υπάρχει για εσάς», ίσως το έχετε αποδιώξει πολλές φορές με επανειλλημμένες δικαιολογίες, ενώ «ό,τι δεν πεθυμήσαμε αρκετά» περιγράφει τέλεια την απουσία πάθους.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Dr Wayne W. Dyer «Δικαιολογίες τέλος: Ζήσε τη ζωή που θέλεις» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ιβίσκος

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο χρόνος κυλάει πιο αργά όταν κάποιος κοιτάζει κάτι που αξίζει να θυμάται!
Τα κρυφά πλεονεκτήματα του να μεγαλώνουμε
Συγχρονικότητα και τύχη | Οι διαφορές τους και πώς να αναγνωρίζουμε τις δύο έννοιες
Η θλίψη είναι απλά αγάπη. Είναι όλη η αγάπη που θέλεις να δώσεις αλλά δεν μπορείς...

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση