, , , ,

Πώς μπορούμε να φτάσουμε στην αυτοπραγμάτωση μέσα από την καθημερινότητά μας

Επιθυμία μου δεν είναι να είμαι ο πλουσιότερος του νεκροταφείου όπου θα καταλήξω. Για εμένα, ευζωία σημαίνει κυρίως να περιβάλλομαι από ανθρώπους που αγαπώ,

Πώς μπορούμε να φτάσουμε στην αυτοπραγμάτωση μέσα από την καθημερινότητά μας

Επιθυμία μου δεν είναι να είμαι ο πλουσιότερος του νεκροταφείου όπου θα καταλήξω. Για εμένα, ευζωία σημαίνει κυρίως να περιβάλλομαι από ανθρώπους που αγαπώ, να είμαι υγιής κι ευτυχισμένος (παρεμπιπτόντως, κανείς δεν είναι συνέχεια χαρούμενος παρά μόνο στις ταινίες), να φτάνω κάθε μέρα λίγο πιο κοντά στην αυτοπραγμάτωση, να κάνω τη δουλειά που μου αρέσει και να έχω θετικό αντίκτυπο στον κόσμο.

Πώς μπορείτε, λοιπόν, να μείνετε επικεντρωμένοι στα σημαντικά, παρά την πίεση της καθημερινότητας; Πρέπει να ζείτε κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία σας.

Advertisment

Έγραψα σχετικά με αυτό στο «Ο Μοναχός που πούλησε τη Ferrari του», αλλά είναι κάτι που αξίζει να επαναλάβω: η συνειδητοποίηση ότι η ζωή είναι μικρή και ότι κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει είναι μια σπουδαία πρακτική για να παραμείνετε επικεντρωμένοι στις υψηλότερες προτεραιότητές σας. Το να ρωτάτε τον εαυτό σας: «Πώς θα φερόμουν σήμερα αν αυτή ήταν η τελευταία μέρα της ζωής μου;» δεν είναι κάποια κακόγουστη άσκηση παρακίνησης. Είναι ένας συνετός τρόπος να προσθέσετε ένταση και προσήλωση στη ζωή σας.

Ο Στιβ Τζομπς, CEO της Apple, το έθεσε πολύ πιο εύστοχα από εμένα: «Κανείς δεν θέλει να πεθάνει. Ακόμη και όσοι θέλουν να πάνε στον Παράδεισο δεν θέλουν να πεθάνουν. Παρ’ όλα αυτά, ο θάνατος είναι ο κοινός μας προορισμός. Κανείς δεν έχει καταφέρει να του ξεφύγει. Κι έτσι πρέπει, γιατί κατά πάσα πιθανότητα ο θάνατος είναι η καλύτερη επινόηση της ζωής».

Έχω μια μικρή πρόκληση για εσάς: ζήστε κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία σας. Κάθε πρωί να συνειδητοποιείτε τη θνητότητά σας κι ύστερα να ρίχνεστε με ενθουσιασμό στη ζωή.

Advertisment

Ζήστε σαν να μην υπάρχει αύριο. Ριψοκινδυνέψτε. Ανοίξτε την καρδιά σας λίγο περισσότερο. Πείτε την αλήθεια. Δείξτε σεβασμό στο δώρο της ζωής που σας δόθηκε. Αφήστε το άστρο σας να λάμψει σήμερα. Κυνηγήστε τα όνειρά σας.

Είναι τραγικό, αλλά οι περισσότεροι προτιμούν την ασφάλεια από το να προσπαθήσουν να αποκτήσουν την ιδανική τους ζωή. Ύστερα ξυπνήστε την επομένη και στοχεύστε ακόμη πιο ψηλά. Στο τέλος, οι άλλοι θα σας μνημονεύουν ως έναν από τους σπουδαίους. Και η κηδεία σας θα είναι γιορτή.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Robin Sharma «Για μια υπέροχη ζωή» από τις εκδόσεις Διόπτρα. Μπορείτε να το βρείτε εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Οι πληγές σου μπορούν να γίνουν τα παράσημά σου!
Γιατί σαμποτάρω τον εαυτό μου;
Πώς ζητάει «συγγνώμη» ένας ναρκισσιστής

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση