Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών: Αναλαμβάνοντας ατομική και κοινωνική ευθύνη

Η 4η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών το 1983, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αφορμή υπήρξε

Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών: Αναλαμβάνοντας ατομική και κοινωνική ευθύνη

Η 4η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών το 1983, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αφορμή υπήρξε η επιθετικότητα του ισραηλινού κράτους κατά μεγάλου αριθμού παιδιών παλαιστινιακής καταγωγής.

Η ημέρα αυτή θα πρέπει να μας θυμίζει ότι σ’ όλο τον κόσμο υπάρχουν εκατομμύρια παιδιά, που υποφέρουν από διαφορετικών ειδών κακομεταχείριση -φυσική, ψυχική και συναισθηματική. Οι στατιστικές τρομάζουν: 2 εκατομμύρια παιδιά σκοτώθηκαν σε πολεμικές αναμετρήσεις κατά την τελευταία εικοσαετία, ενώ 20 εκατομμύρια έζησαν σε στρατόπεδα περίθαλψης προσφύγων. 80 χιλιάδες παιδιά πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας κάθε χρόνο στη Νότιο Αμερική και την Καραϊβική.

Advertisment

Λίγες μόνο εβδομάδες νωρίτερα, η ΜΚΟ «Save the Children» δημοσίευσε μια νέα έκθεση με τίτλο «Σταματήστε τον πόλεμο στα παιδιά», δίνοντας έμφαση στο πώς τα παιδιά πληρώνουν το χειρότερο τίμημα για τους πολέμους που γίνονται από ενήλικες. Στην έκθεση τονίζεται ότι:

«Αυτή τη στιγμή, σε όλο τον κόσμο, εκατομμύρια παιδιά βρίσκονται εν μέσω συγκρούσεων χωρίς να παίζουν κανένα ρόλο στη δημιουργία τους. Συχνά τα δικαιώματά τους παραβιάζονται και οι ένοχοι παραμένουν πλήρως ατιμώρητοι».

Παρά το γεγονός ότι οι συγκρούσεις επηρεάζουν όλο τον πληθυσμό που ζει στις περιοχές σύγκρουσης, τα παιδιά βιώνουν και υποφέρουν διαφορετικά από αυτές τις συγκρούσεις. Τα παιδιά γίνονται συχνά στόχος λόγω της ευαισθησίας τους. Χρησιμοποιούνται ως παιδιά στρατιώτες ή ως βομβιστές αυτοκτονίας, επειδή είναι ευκολότερο να χειραγωγηθούν. Τα κορίτσια μετατρέπονται σε νύφες ή σκλάβες και μάλιστα πωλούνται σε σκλαβοπάζαρα.

Advertisment

Η αναφορά σημειώνει ότι οι επιδράσεις της σύγκρουσης στα παιδιά εξαρτάται επίσης από τα προσωπικά χαρακτηριστικά ανάμεσα σε άλλα, το φύλο, την ηλικία, την εθνικότητα, την θρησκεία και την τοποθεσία. Τα πρόσφατα στοιχεία είναι σπαρακτικά. Πάνω από 420 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε ζώνες σύγκρουσης. Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν αύξηση σχεδόν 30 εκατομμυρίων παιδιών από το 2016.

Όλα τα παιδιά έχουν συγκεκριμένα δικαιώματα που ορίζονται από τις Διεθνείς Συμβάσεις, το Σύνταγμα και τους νόμους. Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, υπογράφτηκε το 1989 από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ρυθμίζει τις υποχρεώσεις των κρατών για την προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού. Το 1992 έγινε νόμος και στην χώρα μας (νόμος 2101/92).

Η ημέρα αυτή θα πρέπει να μας θυμίζει ότι σ’ όλο τον κόσμο υπάρχουν εκατομμύρια παιδιά, που υποφέρουν. Εμείς οι ενήλικοι που καταλαβαίνουμε λοιπόν, οφείλουμε να σταθούμε, να εξηγήσουμε, να στηρίξουμε το παιδί που έχει ανάγκη την συμπαράσταση και την βοήθειά μας.

Σε συλλογικό επίπεδο, οι κυβερνήσεις των κρατών οφείλουν να λάβουν τα κατάλληλα προληπτικά αλλά και προστατευτικά μέτρα ώστε να διαφυλάξουν την ακεραιότητα των παιδιών με κάθε τρόπο.  Σε ατομικό επίπεδο οφείλεις να μη γίνεσαι μέτοχος στην αποδοχή τέτοιων συμπεριφορών. Οφείλουμε να αναλάβουμε τη δική μας ατομική ευθύνη. Στην περίπτωση που αντιληφθούμε κάποιο περιστατικό άσκησης βίας, οποιασδήποτε μορφής, απέναντι σε παιδιά, ενημερώνουμε τις αρμόδιες αρχές.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Save the Date - Save Lives! Εθελοντική Αιμοδοσία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το Σάββατο 19 Οκτωβρίου
Έρευνα ΙΕΛΚΑ: Πόσο κοστίζει το σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες
Πρεμιέρα σήμερα για το Ψηφιακό Φροντιστήριο - Πώς θα λειτουργεί
«Thessaly & Evros Pass 2024»: Ανοιξε η πλατφόρμα για φθηνές διακοπές σε Έβρο και Θεσσαλία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση