, , , ,

Την ευτυχία, αν την παγιδεύσεις, μαραζώνει

Η ζωή είναι μια δυναμική διαδικασία. Είναι αδύνατον να βρείτε και να κρατήσετε για πάντα την ευτυχία, γιατί, μόλις την παγιδεύσετε, θα αρχίσει να

Την ευτυχία, αν την παγιδεύσεις, μαραζώνει

Η ζωή είναι μια δυναμική διαδικασία. Είναι αδύνατον να βρείτε και να κρατήσετε για πάντα την ευτυχία, γιατί, μόλις την παγιδεύσετε, θα αρχίσει να μαραζώνει. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει «ξαναφτιάχνω τις αποσκευές μου»: είναι ένα σύστημα που θα σας βοηθήσει με τη διαρκή αναζήτηση της ευτυχίας. Όποια μορφή κι αν πάρει αυτό το σύστημα, πρέπει να πηγάζει από μέσα σας.

Τον δέκατο έβδομο αιώνα ο φιλόσοφος Μπέντεντικτ ντε Σπινόζα έκανε τη δική του αναθεώρηση και έφτιαξε από την αρχή τις αποσκευές του. Άρχισε αναλύοντας τις προσπάθειες που χρειάζονται για να επιτευχθούν αυτά που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ύψιστα αγαθά: τα πλούτη, η φήμη και οι σαρκικές απολαύσεις.

Advertisment

Ο Σπινόζα συμπέρανε ότι, παρόλο που αυτά είναι σίγουρα θελκτικά, δεν μπορούσαν να του προσφέρουν την αυθεντική ευτυχία που αναζητούσε. Έκανε λοιπόν μια σπουδαία φιλοσοφική ανακάλυψη, την οποία διατύπωσε ως εξής: «Η ευτυχία ή η δυστυχία εξαρτώνται απολύτως από την ποιότητα του αντικειμένου που αγαπούμε».

Αν αγαπούμε φευγαλέες απολαύσεις και εφήμερες αξίες, η ευτυχία μας θα είναι φευγαλέα και εφήμερη επίσης. Από την άλλη μεριά, αν θέλουμε να αφιερώσουμε την αγάπη μας σε πιο ανθεκτικές αξίες, η ευτυχία μας θα είναι αντίστοιχα πιο ανθεκτική.

Ο Σπινόζα ανέπτυξε τρεις αρχές που θα τον βοηθούσαν να ζήσει με τέτοιο τρόπο που θα του επέτρεπε να ασχοληθεί με τη συνεχιζόμενη έρευνά του σχετικά με το τι είχε πραγματικά αξία για εκείνον. Συνοπτικά, οι αρχές αυτές ήταν:

Advertisment

– Να συμμορφωνόμαστε με τα γενικά έθιμα που δε μας εμποδίζουν στην επίτευξη του σκοπού μας.

– Να προσφέρουμε απολαύσεις στον εαυτό μας στον βαθμό που είναι απαραίτητος για τη διαφύλαξη της υγείας μας.

– Να προσπαθούμε να αποκτούμε αρκετά χρήματα ή άλλες ανέσεις ώστε να μπορούμε να διαφυλάσσουμε τη ζωή και την υγεία μας, και να ακολουθούμε τα γενικά έθιμα που συνάδουν με τον σκοπό μας.

Τριακόσια περίπου χρόνια αργότερα, εμείς σας δίνουμε λίγο – πολύ την ίδια συμβουλή:

– Εντοπίστε τι αξίζει και τι όχι.

– Επενδύστε τον χρόνο και την ενέργειά σας στα πράγματα που έχουν λόγο ύπαρξης.

– Βάλτε στις αποσκευές σας τα πράγματα που σας επιτρέπουν να ζείτε με νόημα και αφήστε απέξω αυτά δεν σας κάνουν.

Αυτό βέβαια αποδεικνύει πως όσο περισσότερο τα πράγματα αλλάζουν, τόσο μένουν ίδια.

Απόσπασμα από το βιβλίο των David A. Shapiro & Richard J. Leider με τίτλο «Ξανάφτιαξε τη βαλίτσα σου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Μπορείτε να το βρείτε εδώ

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

…Φλούδες μανταρίνι
«Το 2013 πέθανα και ξαναγεννήθηκα» | Μαθήματα ζωής από τον άστεγο Μιχάλη Σαμόλη
«Μην έρχεσαι κοντά» σου λέγανε κάθε φορά που άπλωνες το χέρι σου...
Οι "αόρατοι άνθρωποι" που ζουν ανάμεσά μας, δεν είναι απλά νούμερα… είναι άνθρωποι

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση