, , , , ,

6 καλοκαιρινές τροφές που μειώνουν τις φλεγμονές

Όπως ήδη θα γνωρίζετε, οι φλεγμονές είναι ο νούμερο ένα λόγος εμφάνισης κυρίως των χρόνιων ασθενειών. Αν και υπάρχουν πολλά πράγματα στο περιβάλλον μας

6 καλοκαιρινές τροφές που μειώνουν τις φλεγμονές

Όπως ήδη θα γνωρίζετε, οι φλεγμονές είναι ο νούμερο ένα λόγος εμφάνισης κυρίως των χρόνιων ασθενειών. Αν και υπάρχουν πολλά πράγματα στο περιβάλλον μας (πλαστικά, τοξικές ουσίες και φυτοφάρμακα) που προκαλούν φλεγμονές, υπάρχουν επίσης πολλές τροφές που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών.

Τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά είναι συχνά πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά, σε σύγκριση με όσα έχουν αναπτυχθεί σε τεχνητές καλλιέργειες στην άλλη άκρη της γης. Επίσης, τα εποχιακά και τοπικά προϊόντα τείνουν να είναι λιγότερο ακριβά. Γι’ αυτό εδώ σας προτείνουμε αυτό το καλοκαίρι να προτιμήσετε περισσότερα εποχιακά φρούτα και λαχανικά κι έτσι να μειώσετε τις πιθανότητες φλεγμονής.

Advertisment

6 καλοκαιρινές τροφές που μειώνουν τις φλεγμονές

1. Κουνουπίδι

Το κουνουπίδι είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λαχανικά του καλοκαιριού, αλλά λίγοι το προτιμούν. Με το σωστό μαγείρεμα όμως μπορεί να γίνει εξαιρετικά νόστιμο και περιέχει ινδόλη-3- καρβινόλη, ουσία εξαιρετικά αντιφλεγμονώδης.

Διαβάστε επίσης – Κουνουπίδι: 6 πειστικοί λόγοι να το προσθέσουμε στη διατροφή μας

2. Μύρτιλλα

Όπως και όλα τα είδη μούρων (βατόμουρα, φράουλες και σμέουρα), έτσι και τα μύρτιλλα περιέχουν μεγάλες ποσότητες πολυφαινόλων, οι οποίες λειτουργούν αντιοξειδωτικά. Τα μύρτιλλα ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και καταναλώνονται εύκολα παγωμένα κατά τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες.

Advertisment

3. Σκόρδο

Το σκόρδο το έχουμε διαθέσιμο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ωστόσο, στη λίστα βρίσκεται επειδή το καλοκαίρι έχουμε την τάση να τρώμε περισσότερες σαλάτες. Κι εμείς εδώ θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε να προσθέτετε σκόρδο στις καλοκαιρινές σας σαλάτες, καθώς έχει αποδειχθεί ότι είναι τόσο αντιφλεγμονώδες, όσο και αντικαρκινικό, ακόμα και αντιβακτηριδιακό και μας βοηθά να διώξουμε γρήγορα τα καλοκαιρινά κρυολογήματα.

4. Βασιλικός

Ο βασιλικός προτιμάται πολύ σε ελαφριές μακαρονάδες και σαλάτες. Τέτοια βότανα περιέχουν επίσης πολυφαινόλες, ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ουσίες δηλαδή.

5. Βερίκοκα

Τα βερίκοκα είναι άλλο ένα νόστιμο ανοιξιάτικο – καλοκαιρινό φρούτο με αντιφλεγμονώδη συστατικά, όπως βήτα- κρυπτοξανθίνη που βοηθά στη συνολική μείωση των φλεγμονών και ειδικά σε εκείνες που σχετίζονται με την αρθρίτιδα. Τα βερίκοκα αποτελούν και καλή πηγή μαγνησίου, που εμπλέκεται στη μυϊκή διαστολή και χαλάρωση και ανακουφίζει από τον πόνο.

6. Καυτερές πιπεριές

Αυτό το είδος πιπεριάς περιέχει καψαϊκίνη, μια ουσία με ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση. Πιο συγκεκριμένα, είναι πολυάριθμες οι έρευνες που έχουν δείξει ότι η δραστική αυτή ουσία καταπολεμά την παχυσαρκία, διότι εμποδίζει τη διαμόρφωση φλεγμονών στο έντερο και την αντοχή στην ινσουλίνη.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/anti-inflammatory-food-list

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

ΕΦΕΤ: Τρεις κανόνες για να απολαύσουμε με ασφάλεια το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Ο εξωτικός καρπός που «αγαπά» τον θυρεοειδή, θωρακίζει την καρδιά και ενισχύει το νου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση