, ,

Πώς μπορούμε να φτιάξουμε φυσικό εντομοαπωθητικό για κουνούπια

Καθώς έχουμε μπει για τα καλά πια στο καλοκαίρι, πολλοί από εμάς ανησυχούν για τη χρήση των εντομοαπωθητικών του εμπορίου και τις επιδράσεις των

Πώς μπορούμε να φτιάξουμε φυσικό εντομοαπωθητικό για κουνούπια

Καθώς έχουμε μπει για τα καλά πια στο καλοκαίρι, πολλοί από εμάς ανησυχούν για τη χρήση των εντομοαπωθητικών του εμπορίου και τις επιδράσεις των χημικών ουσιών τους στους ίδιους και στα παιδιά τους. Συγκριτικά με τα συμβατικά απωθητικά κουνουπιών, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα φυσικό λάδι για την προστασία από τα κουνούπια είναι ασφαλέστερο.

Τα πρωταρχικά υλικά των απωθητικών του εμπορίου περιέχουν πολλές φορές μαλαθείο, DEET και περμεθρίνη – γνωστά εντομοκτόνα που έχουν συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας. Αντί λοιπόν να χρησιμοποιούμε συνέχεια τα προϊόντα του εμπορίου, μπορούμε εναλλακτικά να φτιάξουμε το δικό μας απωθητικό κουνουπιών.

Advertisment

Διαβάστε επίσης: 7 εντομοπωθητικά φυτά που σας προστατεύουν από τα κουνούπια

Το τέλειο απωθητικό κουνουπιών δεν υπάρχει

Πριν προχωρήσουμε στη συνταγή για το φυσικό εντομοαπωθητικό, χρειάζεται να αναφέρουμε ότι υπάρχουν δύο κύριοι περιορισμοί ως προς την επίδραση κάθε απωθητικού. Αρχικά, δεν υπάρχει η τέλεια συνταγή, αφού κάθε οργανισμός έχει τη δική του βιοχημεία και αντιδρά διαφορετικά. Επομένως, σε κάποιους μπορεί να έχει άμεσα και τέλεια αποτελέσματα, ενώ άλλοι χρειάζεται να δοκιμάσουν κάτι άλλο.

Επιπροσθέτως, χρειάζεται να γνωρίζουμε ότι ένα προϊόν με φυσικά υλικά δεν διαρκεί το ίδιο όπως ένα προϊόν μεγάλης επεξεργασίας και με χημικά συστατικά. Τα αιθέρια έλαια είναι οργανικές ουσίες που σημαίνει ότι εξατμίζονται ευκολότερα, αλλά και απορροφώνται από την επιδερμίδα μας.

Advertisment

Ο λόγος που τα βλαβερά τεχνητά εντομοαπωθητικά λειτουργούν είναι επειδή βοηθούν στη δημιουργία μιας επίστρωσης στην επιδερμίδα, που εγκλωβίζει τη μυρωδιά του σώματος. Το φυσικό μας άρωμα είναι από τα πρώτα πράγματα που έλκουν τα κουνούπια, οπότε το μπλοκάρισμά του τα απωθεί.

Ποια είναι η λύση στους παραπάνω περιορισμούς; Δοκιμάστε διαφορετικούς συνδυασμούς, αν δείτε ότι ο πρώτος δεν έχει ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τα σωστά έλαια βάσης και κρατήστε τα μαζί μας ώστε να εφαρμόζετε κάθε 60-90 λεπτά.

Πώς μπορούμε να φτιάξουμε ένα φυσικό απωθητικό κουνουπιών

Υλικά

Τα αιθέρια έλαια που αποδεδειγμένα απωθούν τα κουνούπια είναι:

– Κεδρόξυλο

– Σιτρονέλλα

– Ευκάλυπτος και λεμόνι

– Πατσουλί

– Μέντα

– Θυμάρι

Για να αποφύγετε την ταχεία εξάτμισή τους, καλά έλαια βάση είναι το λάδι καρύδας, το λάδι neem και σόγιας. Επομένως, θα χρειαστείτε 29 γραμμάρια λάδι βάσης, 15 σταγόνες από αιθέριο έλαιο και ένα γυάλινο μπουκαλάκι σπρέι.

Οδηγίες παρασκευής

1. Ρίξτε τα αιθέρια έλαια στο γυάλινο μπουκάλι.

2. Προσθέστε το έλαιο βάσης και ανακινήστε με ταχύτητα.

3. Ψεκάστε και τρίψτε απαλά στο δέρμα πριν βγείτε έξω.

4. Επαναλάβετε κάθε 60-90 λεπτά.

5. Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα. Χρειάζεται να δοκιμάσετε ορισμένα αιθέρια έλαια για να δείτε ποιο είναι αποτελεσματικότερο για εσάς.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19852219

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16041723

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3059459/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση