, , , ,

Αμαμηλίς: 6 οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας

Η αμαμηλίς είναι ένα φυτό με ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους. Η αμαμηλίς (Witch Hazel) φύεται στην Ευρώπη και

Αμαμηλίς: 6 οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας

Η αμαμηλίς είναι ένα φυτό με ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους. Η αμαμηλίς (Witch Hazel) φύεται στην Ευρώπη και στην Ανατολή δηλ. Κίνα και Ιαπωνία.

Τα φύλλα της χρησιμοποιούνται για να φτιάξουμε ροφήματα τσαγιού, για καλλυντικά, αιθέριο έλαιο και ανθόνερο. Εφαρμόζεται συχνά στην επιδερμίδα και στο τριχωτό της κεφαλής, καθώς η αμαμελίδα είναι ευρέως γνωστή για την ικανότητά της να καταπραΰνει από φλεγμονές και να ανακουφίζει την ευαίσθητη επιδερμίδα.

Advertisment

6 οφέλη που η αμαμελίδα προσφέρει στον οργανισμό μας

Η αμαμηλίς περιέχει πολλές ουσίες με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένων των τανίνων και του κηκιδικού οξέος. Περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη της επέκτασης των φλεγμονών και στην αδρανοποίηση των ελεύθερων ριζών. Γι’ αυτό και η αμαμελίδα θα μπορούσε να έχει μακροχρόνια οφέλη και έτσι χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με φλεγμονές, όπως η ακμή, το έκζεμα ή η ψωρίαση.

2. Μειώνει τον ερεθισμό της επιδερμίδας

Η ευαίσθητη επιδερμίδα, που καθορίζεται από υπερβολική αντίδραση στο περιβάλλον, είναι αρκετά συνηθισμένη σε όλες τις ηλικίες. Ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν ότι η τοπική εφαρμογή της αμαμελίδας μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική στη θεραπεία της ερεθισμένης ή σπασμένη επιδερμίδας και με αίσθηση καύσου.

3. Βοηθά στην αντιμετώπιση των αιμορροΐδων

Οι αιμορροΐδες προκαλούνται από το πρήξιμο και την πρόκληση φλεγμονών των φλεβών που περιβάλουν τον πρωκτό. Η αμαμελίδα χρησιμοποιείται συχνά ως φυσική θεραπεία για να παρέχει ανακούφιση από τη δυσφορία και τον πόνο. Συνήθως εφαρμόζεται με λίγο βαμβάκι, σε μορφή αιθέριου ελαίου, ανθόνερου ή ως συστατικό φαρμακευτικού προϊόντος. Επιπλέον, έχει αιμοστατικές ιδιότητες, οπότε βοηθά στη διακοπή της αιμορραγίας.

Advertisment

4. Καταπολεμά την ακμή

Η αμαμελίδα δρα ως στυπτικό, κάνοντας τους ιστούς σας να συσταλλούν ώστε να σμικρύνουν τους πόρους, ενώ παράλληλα ανακουφίζουν την επιδερμίδα μας από τη φλεγμονή. Με αυτό τον τρόπο, εμποδίζει τα βακτήρια να επηρεάσουν την επιδερμίδα σας.

5. Ανακουφίζει από την ευαισθησία στο τριχωτό της κεφαλής

Η ευαισθησία σε αυτό το σημείο προκαλείται από διάφορους παράγοντες: από καλλυντικά, δερματικές παθήσεις όπως ψωρίαση ή υποδόρια δερματίτιδα. Η εφαρμογή λίγης αμαμελίδας παρέχει ανακούφιση από συμπτώματα, όπως φαγούρα και ευαισθησία. Ανακουφίζει επίσης από φλεγμονές σε περιπτώσεις εκζέματος ή ψωρίασης, αλλά και σε πιο ήπια προβλήματα όπως ξηροδερμία ή πιτυρίδα.

6. Καταπραΰνει από τον πονόλαιμο

Λόγω της ικανότητάς του να μειώνει τις φλεγμονές και να δρα ως στυπτικό, η αμαμελίδα χρησιμοποιείται ορισμένες φορές για να αντιμετωπίσει τον ερεθισμένο λαιμό. Βράστε ένα κουταλάκι αμαμελίδα σε ένα φλιτζάνι νερό για περίπου 10 λεπτά, ύστερα κάνετε γαργάρες με το μείγμα και θα νιώσετε ανακούφιση.

Θεωρείται ότι βοηθά στη μείωση του πρηξίματος, στη μείωση του πόνου και απομακρύνει την έντονη βλέννα που προκαλείται από τον ερεθισμό. Ωστόσο, αν και έχει εμπειρική βάση αυτή η σύνδεση, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία για την επίδρασή της αμαμελίδας σε τέτοια περίπτωση. Επιπλέον, η κατάποση της αμαμελίδας μπορεί να προκαλέσει στομαχικές ενοχλήσεις λόγω της περιεκτικότητας σε τανίνες, οπότε είναι σημαντικό να προσέχουμε.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29211928

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4158622/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4025519/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279466/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21781068/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11867970/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3492709/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τιτάνας: Οι αμμόλοφοι στον δορυφόρο του Κρόνου είναι θρυμματισμένα φεγγάρια
Μαύρες τρύπες-βρέφη είναι οι κόκκινες κουκίδες που εντόπισε το τηλεσκόπιο James Webb
Εκατό νέα είδη θαλάσσιας ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες σε βάθος σχεδόν 5.000 μέτρων!
Εξέλιξη των ζώων: Τα αρσενικά αναπτύσσουν μεγαλύτερα όπλα, ενώ τα θηλυκά μεγαλύτερο εγκέφαλο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση