, , ,

Η θεραπευτική δύναμη του να προσφέρουμε στους άλλους

Η συνήθεια να βοηθούμε τακτικά, κάθε εβδομάδα, τους άλλους μπορεί να είναι τόσο σημαντική για την υγεία και την μακροζωία μας όσο και η

Η θεραπευτική δύναμη του να προσφέρουμε στους άλλους

Η συνήθεια να βοηθούμε τακτικά, κάθε εβδομάδα, τους άλλους μπορεί να είναι τόσο σημαντική για την υγεία και την μακροζωία μας όσο και η τακτική άσκηση και η καλή διατροφή. Η βοήθεια που προσφέρεις στους άλλους ωφελεί όχι μόνο την υγεία της κοινότητάς σου, αλλά και την υγεία όλου του κόσμου.

Ίσως στην πραγματικότητα να είναι το κλειδί που θα βάλει τέλος στο θανάσιμο κύκλο του φόβου, της μοναξιάς και τις βίας που εξαπλώνεται στη γεμάτη ατομικισμό κοινωνία μας. Το να απλώνεις ένα χέρι βοηθείας στους άλλους ανθρώπους είναι καλό για τη δική σου ζωτικότητα, την καρδιά και το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Οι άνθρωποι που κάνουν τακτικά κάποια εθελοντική εργασία αυξάνουν εντυπωσιακά το όριο ζωής τους σε σχέση με εκείνους που δεν παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες στους άλλους.

Το να συγκεντρώνεις την προσοχή σου στους άλλους μπορεί να σε βοηθήσει να βγεις από μια συνηθισμένη κατάσταση, να ελευθερωθείς δηλαδή από εκείνο το πλέγμα που επικεντρώνει την προσοχή σου στην οικογένεια, την καριέρα, την ανησυχία και την ένταση για τα οικονομικά ζητήματα. Το να βοηθάς τους άλλους είναι ένα γεγονός που σου βελτιώνει τη διάθεση, βαθαίνει την αισιοδοξία σου και σε γεμίζει με μια αίσθηση γνήσιας ευγνωμοσύνης.

Το να βοηθάς κάποιον λιγότερο ικανό μπορεί να αυξήσει την εκτίμηση που έχεις στις δικές σου ικανότητες, τη δική σου γνώση, την αποτελεσματικότητα και τις δυνάμεις σου. Το ουσιαστικό όφελος από αυτή τη βοήθεια φαίνεται πως έρχεται περισσότερο μέσα από τη διαδικασία για βοήθεια παρά μέσα από το ίδιο το αποτέλεσμά της. Με αυτό εννοώ ότι τα οφέλη, τόσο γι’ αυτόν που βοηθούμε όσο και για μας τους ίδιους, πηγάζουν κυρίως από την κάθε στιγμή της συμμετοχής μας σε κάποια βοήθεια και όχι τόσο από το αν ένα κοινωνικό πρόβλημα λύθηκε ή όχι.

Αντίθετα με ό,τι είναι κοινά αποδεκτό, το να βοηθούμε τους άλλους δεν απαιτεί υπερβολικά πολύ χρόνο. Αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα προσωπικό σχέδιο που μπορεί να περιλαμβάνει τόσο το να προσφέρεις εθελοντικά μια προγραμματισμένη εργασία σε κάποιο ανάλογο ίδρυμα όσο και το να ενεργείς αυθόρμητα, με γενναιοδωρία και καλοσύνη κατά τη διάρκεια όλα της εβδομάδας.

Αν στρέψεις τις δραστηριότητές σου σε κάποιο είδος βοήθειας θα αναπτύξεις μέσα σου όμορφα συναισθήματα και αυτό θα σε κάνει να συνεχίσεις να προσφέρεις βοήθεια κάθε εβδομάδα και να δημιουργείς προσωπική επαφή με τους ανθρώπους που βοηθάς. Για να διατηρείς ζωντανό τον ενθουσιασμό σου φρόντισε να βοηθήσεις σε έναν τομέα ελκυστικό για σένα, που να έχει σχέση με τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητές σου.

Harold Bloomfield, M.D.

Απόσπασμα από το βιβλίο «51 μεγάλοι δάσκαλοιοι αποκαλύπτουν: Το μυστικό της Ζωής» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε