Οι σχέσεις είναι δύσκολες για όλους. Προσθέστε το άγχος στην εξίσωση, αλλά και την υπεραναλυτική σκέψη και γίνονται σχεδόν αβάσταχτες ορισμένες φορές. Στιγμές αμφιβολίας και σύγχυσης. Προβλήματα που αναδύονται χωρίς να είναι πραγματικά προβλήματα.

Η υπερανάλυση έχει τη δύναμη να καταστρέψει σχέσεις. Αλλά οι αγχώδεις άνθρωποι δεν έχουν τη δύναμη να αντισταθούν. Απλά εύχονται και ελπίζουν να γνωρίσουν κάποιον που να προσπαθήσει να τους καταλάβει και να μπορούν να δουλέψουν πάνω στην τάση τους για υπερανάλυση και καταστροφολογία.

Η επιλογή συντρόφου έχει μεγάλη σημασία

Οι άνθρωποι που υπεραναλύουν κάθε πλευρά της ζωής τους προσέχουν εξαιρετικά πολύ το καθετί που λένε οι άλλοι. Προσέχουν κάθε βλέμμα, κάθε έκφραση, κάθε χειρονομία. Και εμμένουν στα μικρά εκείνα πράγματα που δεν σημαίνουν τίποτα. Τα αναλύουν και τα σκέφτονται τόσο που δημιουργούν προβλήματα.

Θέτοντάς το απλά, το άγχος είναι απλά μια προειδοποίηση ότι κάτι κακό θα μπορούσε να συμβεί. Αλλά είναι αυτά τα αν και τα ίσως που δυσκολεύουν τα πράγματα• μπορούν να παραλύσουν ένα άτομο.

Είτε έχει συμβεί κάτι, είτε όχι, απλά καθησυχάστε τους ότι όλα είναι καλά. Και ότι ακόμα νοιάζεστε. Ότι είστε ακόμα εκεί γι’ αυτούς. Ακούγεται απλό, αλλά για τους αγχώδεις ανθρώπους είναι πολύτιμο.

Ακόμα και η παράλειψη να απαντήσουμε ή να σκεφτούμε ότι χρειάζεται απάντηση μπορεί να πυροδοτήσει το άγχος. Μπορεί να τους κάνει να σκεφτούν ότι κάτι έκαναν λάθος.

Αναποφαστικότητα: Το μεγάλο ελάττωμά τους

Οι άνθρωποι που έχουν την τάση να υπεραναλύουν τα πάντα είναι πολύ αναποφάσιστοι ακόμα και για τα πιο ασήμαντα πράγματα. Θα ζητήσουν τη γνώμη του συντρόφου τους και την άποψή τους. Δεν είναι ότι δεν ξέρουν πώς να σταθούν στα πόδια τους, αλλά το άγχος τους έχει δημιουργήσει ένα είδος ανασφάλειας.

Η αξία της επικοινωνίας εδώ είναι τεράστια

Ο νους τους θα περιπλανιέται και θα κάνει κάθε δυνατή υπόθεση. Η συζήτηση είναι τόσο σημαντική. Η ανάλυση από κοινού του προβλήματος θα τους βοηθήσει να μη βυθιστούν στα δικά τους καταστροφικά, αρνητικά σενάρια. Ο/Η σύντροφός τους χρειάζεται να καταλάβει ότι κάθε καυγάς θα τους πονά περισσότερο και ακόμα περισσότερο η σιωπή.

Κι αυτό γιατί νοιάζονται. Θέλουν να πουν και να κάνουν ό,τι μπορούν για να ευχαριστήσουν αυτόν που αγαπούν και γι’ αυτό ανησυχούν. Αυτό και μόνο αξίζει κανείς να παλεύει για τους αυτούς του ανθρώπους.

Αγαπήστε τους γι’ αυτό ακριβώς που είναι

Οι άνθρωποι με άγχος και με τάση προς υπερανάλυση βλέπουν τον εαυτό στον καθρέφτη και δεν μπορούν εύκολα να τον αποδεχτούν γι’ αυτό που είναι. Πώς μπορείς να αποδεχτείς κάτι για τον εαυτό σου που φαίνει να προκαλεί μόνο προβλήματα;

Ένας άνθρωπος που τους αγαπά χρειάζεται να μην τους κάνει ποτέ να αμφιβάλλουν. Να μην αμφιβάλλουν για τον εαυτό τους, για την σχέση και την εμπιστοσύνη τους. Οι άνθρωποι που υπεραναλύουν προτιμούν την πλήρη διαφάνεια και ειλικρίνεια, ακόμα κι αν προκαλεί πόνο. Κάποιος που υπεραναλύει είναι κάποιος που υπεραγαπά.

Kirsten Corley – Photo: Author/Depositphotos

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε