, , , ,

Γιατί έχει σημασία ποιους ανθρώπους επιλέγουμε να έχουμε δίπλα μας

Λένε ότι είμαστε το μέσο όρο από τους πέντε ανθρώπους με τους οποίους περνάμε τον περισσότερό μας χρόνο. Είναι μια εκπληκτικά δυνατή και αγχωτική

Γιατί έχει σημασία ποιους ανθρώπους επιλέγουμε να έχουμε δίπλα μας

Λένε ότι είμαστε το μέσο όρο από τους πέντε ανθρώπους με τους οποίους περνάμε τον περισσότερό μας χρόνο. Είναι μια εκπληκτικά δυνατή και αγχωτική συνάμα σκέψη: μας κάνει να σκεφτόμαστε ποιοι είναι οι άνθρωποι που έχουμε γύρω μας και πώς μας επηρεάζουν.

Αυτό που δεν εκτιμούν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ο βαθμός στον οποίο οι άνθρωποι μας επηρεάζουν συναισθηματικά. Αυτό εξαπλώνεται σε όλους τους τομείς της ζωής μας, οικογένεια, φίλους, συναδέλφους. Αυτοί που δομούν το περιβάλλον μας επηρεάζουν πέρα από συμπεριφορές και συνήθειες – μπορεί να επηρεάσει σωματικά ακόμα και το πώς νιώθουμε.

Advertisment

Σκεφτείτε το: Έχετε ποτέ κάνει παρέα με ένα ενθουσιώδες και εμπνευστικό άτομο; Με ένα άτομο που πάντα γκρινιάζει και παραπονιέται για τα πάντα; Νιώσατε ότι αρχίζετε να γίνεστε ευερέθιστοι και έτοιμοι να γκρινιάξετε κι εσείς; Μήπως είχατε σχέση με κάποιον οκνηρό τύπο ανθρώπου, αλλά αγαπητού που σας τράβηξε σε μέρες, μήνες, ακόμα και χρόνια οκνηρίας, απραξίας και αναβλητικότητας;

Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται «συναισθηματική μεταδοτικότητα» και σχεδόν 30 χρόνια έρευνας έχουν αποδείξει την εγκυρότητά του. Η μετάδοση συναισθημάτων είναι σοβαρό ζήτημα, ειδικά αν μας αρέσει να χτίζουμε σχέσεις και να βοηθάμε τους άλλους.

Η επιστήμη της συναισθηματικής μεταδοτικότητας

Η Elaine Hatfield, πρωτοπόρος στον τομέα των Επιστημών των σχέσεων, ορίζει την συναισθηματική μεταδοτικότητα ως: «Την τάση να μιμούμαστε αυτόματα και να συγχρονίζουμε εκφράσεις, εκφορά λόγου, στάση του σώματος και κινήσεις του άλλου και συνεπώς να αλλάζουμε συναισθηματικά».

Advertisment

Μια επαναστατική έρευνα που διεξήχθη το 1992 από τον Guacomo Rizzolatti ανακάλυψε ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα ανταποκρίνονταν το ίδιο όταν εκτελούσαμε μια πράξη και όταν γινόμαστε μάρτυρες της ίδιας πράξης. Στην νευροεπιστήμη, αυτά τα κύτταρα λέγονται «κατοπτρικοί νευρώνες» και αποτελούν βασικό στοιχείο της μελέτης των συναισθημάτων. Σύμφωνα με την έρευνα, η διαδικασία της συναισθηματικής μεταδοτικότητας επηρεάζει αυτούς τους νευρώνες μέσα από τρία στάδια:

– Μίμηση: Οι άνθρωποι τείνουν να μιμούνται τις εκφράσεις του προσώπου, τη φωνή, τη στάση του σώματος, ακόμα και τις τελετουργικές συμπεριφορές των ανθρώπων γύρω μας.

– Feedback (ανατροφοδότηση): Οι άνθρωποι νιώθουν μια απαλή αντανάκλαση των συναισθημάτων των άλλων ως συνέπειας της ανατροφοδότησης.

– Μεταδοτικότητα: Το αποτέλεσμα είναι ότι οι άνθρωποι τείνουν να βιώνουν τα συναισθήματα των άλλων.

Όταν σκεφτόμαστε τα παραπάνω στοιχεία, γίνεται φανερό πόσο σημαντικό είναι να προσέχουμε από ποιους ανθρώπους πλαισιωνόμαστε στη ζωή και φυσικά στην καθημερινότητά μας. Η επιλογή είναι δική σας.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ
4 χαρακτηριστικά σημάδια που δείχνουν ότι είσαι σε τοξική σχέση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση