, , , ,

Harvard: Η διαλειμματική νηστεία επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης

Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει τα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας και τώρα ερευνητές του Harvard θέλησαν να μελετήσουν ενδελεχώς την επίδρασή της στη διαδικασία γήρανσης.

Harvard: Η διαλειμματική νηστεία επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης

Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει τα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας και τώρα ερευνητές του Harvard θέλησαν να μελετήσουν ενδελεχώς την επίδρασή της στη διαδικασία γήρανσης.

Η διαλειμματική νηστεία αναφέρεται σε ένα διατροφικό μοτίβο που εναλλάσσει περιόδους νηστείας και κατανάλωσης τροφής. Η πιο συνηθισμένη μέθοδος διαλειμματικής νηστείας περιλαμβάνει 16 ώρες νηστείας ή νηστεία για 24 ώρες, δύο φορές την εβδομάδα.

Advertisment

Διαβάστε επίσης: Ποια είναι τα αποδεδειγμένα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας

Οι υποστηρικτές της διαλειμματικής νηστείας ισχυρίζονται ότι οι άνθρωποι νήστευαν από τα αρχαία κιόλας χρόνια. Ορισμένες φορές ήταν επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμη τροφή, αλλά επίσης αποτελεί θρησκευτικό έθιμο όπως στο Ισλάμ, στον Χριστιανισμό και στον Βουδισμό.

Η έρευνα του Harvard δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Metabolism και αποκαλύπτει ότι η διαλειμματική νηστεία επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης. Αν θέλουμε να ζήσουμε λοιπόν περισσότερο, μία από τις επιλογές είναι και αυτή: η διαλειμματική νηστεία.

Advertisment

Τα μιτοχόνδρια αποτελούν το κλειδί

Η έρευνα εξέτασε μια βασική λειτουργία των κυττάρων: την αποδυνάμωσή της δυνατότητάς τους να παράγουν ενέργεια με τον καιρό, ένα χαρακτηριστικό που προκαλεί γήρανση αλλά και διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με αυτή. Επιπλέον, μελέτησαν αυτή τη λειτουργία σε σχέση με τη διαλειμματική νηστεία.

Τα μιτοχόνδρια είναι οργανίδια ή αλλιώς μέρη ενός ευκαρυωτικού κυττάρου. Προμηθεύουν το κύτταρο με τρισφωσφορική αδενοσίνη, μόρια που του παρέχουν ενέργεια. Η ικανότητά τους αυτή μειώνεται με την ηλικία, αλλά μέχρι πριν την έρευνα η επίδραση στον μεταβολισμό και στην κυτταρική λειτουργία ήταν ασαφής.

Οι ερευνητές αποκάλυψαν μια αιτιώδη σχέση ανάμεσα στις δυναμικές αλλαγές των μιτοχονδριακών δικτύων και στην μακροζωία. Συγκεκριμένα, μελέτησαν ένα είδος σκουληκιού, τα C. Elegans, το οποίο ζει μόνο δύο εβδομάδες. Αυτό το χαρακτηριστικό τους έδωσε τη δυνατότητα να μελετήσουν τη διαδικασία γήρανσης. Περιόρισαν τη διατροφή τους και βρήκαν ότι αυτή η συνθήκη διατήρησε τα δίκτυα μιτοχονδρίων τους στο μέγιστο «νεανικό» βαθμό λειτουργίας τους.

«Συνθήκες χαμηλής ενέργειας όπως διατροφικός περιορισμός και διαλειμματική νηστεία έχουν και παλαιότερα αποδειχθεί ότι προάγουν την υγιή γήρανση. Τώρα μάθαμε γιατί υπάρχει αυτή η σχέση και είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να εκμεταλλευτούμε τα οφέλη αυτά θεραπευτικά», δήλωσε η Heather Weir, κύρια ερευνήτρια. «Τα ευρήματά μας ανοίγουν νέες διόδους έρευνες για θεραπευτικές στρατηγικές που θα μειώσουν την πιθανότητα ανάπτυξης ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση».

Η έρευνα αυτή δείχνει πόσο κρίσιμη είναι η πλαστικότητα των μιτοχονδριακών δικτύων για τα οφέλη της νηστείας. Σε γενικές όμως γραμμές, η διαλειμματική νηστεία έχει πολυάριθμα οφέλη εκτός της διαδικασίας γήρανσης, όπως την απώλεια βάρους, την χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και τη μειωμένη χοληστερόλη.

Photo: Author/Depositphotos

Πηγή: news.harvard.edu/gazette/story/2017/11/intermittent-fasting-may-be-center-of-increasing-lifespan/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=hu-twitter-genera

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα
Προβιοτικά: 13 top τροφές για καλύτερη υγεία του εντέρου
ΕΦΕΤ: Τρεις κανόνες για να απολαύσουμε με ασφάλεια το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση