, ,

Πόσο υγιεινή είναι η σκόνη πρωτεΐνης

Η σκόνη πρωτεΐνης υπάρχει στην αγορά πολλά χρόνια, και κάποιοι ισχυρίζονται ότι ανακαλύφθηκε πριν από 8.000 χρόνια από τους τυροκόμους. Το ζήτημα είναι πως

Πόσο υγιεινή είναι η σκόνη πρωτεΐνης

Η σκόνη πρωτεΐνης υπάρχει στην αγορά πολλά χρόνια, και κάποιοι ισχυρίζονται ότι ανακαλύφθηκε πριν από 8.000 χρόνια από τους τυροκόμους. Το ζήτημα είναι πως όλα αυτά τα χρόνια επικρατεί μια διαμάχη ανάμεσα σε αυτούς που τη θεωρούν υγιεινή και σε εκείνους που προτιμούν να παραμείνουν μακριά της.

Ας ξεκινήσουμε από το εξής βέβαιο στοιχείο: η σκόνη πρωτεΐνης είναι μια επεξεργασμένη τροφή. Είναι αδύνατο να εκχυλίσουμε πρωτεΐνη χωρίς κάποιο βαθμό επεξεργασίας. Τούτου λεχθέντος, ανάλογα με το είδος και τη μάρκα, υπάρχουν κάποιες εκεί έξω που είναι περισσότερο και κάποιες που είναι λιγότερο επεξεργασμένες.

Advertisment

Αλλά ας υποθέσουμε ότι επιλέγετε την υγιεινότερη σκόνη που υπάρχει στην αγορά. Πόσο ανθυγιεινή είναι για τον οργανισμό σας; Οι ειδικοί λένε όχι, αλλά με μια προειδοποίηση: Η σκόνη δεν μπορεί να αντικαταστήσει το πραγματικό φαγητό.

Με άλλα λόγια, αν δυσκολευόμαστε να λάβουμε επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης, κάτι συχνό καθώς η διατροφή του δυτικού κόσμου βασίζεται στα λιπαρά και στους υδατάνθρακες, η σκόνη μπορεί να είναι μια πολύτιμη πηγή, αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις φυσικές πηγές πρωτεΐνης.

Η πρωτεΐνη αποκαθιστά την υγεία των μυών, και χωρίς αρκετές ποσότητες, οι μύες μας θα δημιουργούν συνεχώς κράμπες και ακαμψία. Φυσικά, η σκόνη είναι μια καλή επιλογή όταν βιαζόμαστε και δεν έχουμε χρόνο να φάμε σωστά.

Advertisment

Ποιο είναι το υγιεινότερο είδος σκόνης πρωτεΐνης;

Ορός γάλακτος; Κολλαγόνο; Καζεΐνη; Οι επιλογές είναι ατέλειωτες. Πολλές είναι οι πηγές που μας λένε ότι το ένα είδος είναι υγιεινότερο από το άλλο, αλλά πιο σημαντικό από το είδος είναι η λίστα των συστατικών. Με τον ίδιο τρόπο που οι επεξεργασμένες τροφές συχνά περιέχουν βλαβερές ουσίες, κάποιες σκόνες χρησιμοποιούν τεχνητά γλυκαντικά, χρώμα και κόμμι για να επιτύχουν την ιδανική υφή, διαλυτότητα και γεύση. Γι’ αυτό το λόγο, οι ειδικοί λένε ότι η υγιεινότερη σκόνη είναι αυτή που δεν περιέχει βελτιωτικά.

Η καλύτερη επιλογή είναι αυτή που έχει τα λιγότερα ή καθαρότερα συστατικά. Και τώρα που ξεκαθαρίσαμε το ζήτημα των πρόσθετων ουσιών, θα αναφερθούμε λίγο και στα είδη. Τα συχνότερα είδη είναι σκόνη: αρακά, κάνναβης, ορός γάλακτος, καζεΐνη, ρύζι, σόγια, αυγού και μοσχαριού.
Ποιο είδος πρέπει να επιλέξουμε; Εδώ δεν υπάρχει μία απάντηση: Η απάντηση εξαρτάται από τους διατροφικούς σας περιορισμούς, όπως και το αν το σώμα σας μεταβολίζει ή όχι τα γαλακτοκομικά εύκολα.

Αυτό σημαίνει ότι αν είστε χορτοφάγος ή vegan, χρειάζεται να επιλέξετε μια σκόνη πρωτεΐνης που θα προέρχεται από φυτικές πηγές. Αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, χρειάζεται να αποφύγετε τον ορό γάλακτος. Επίσης, σε περίπτωση που έχετε δυσανεξία στη γλουτένη, ελέγχετε πάντα τις ετικέτες του προϊόντος.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.mindbodygreen.com/articles/is-protein-powder-healthy?fbclid=IwAR1fYlPMMVlm2t837DbUOGsQ5-US8fDPiDrP2Xbym_thXF0cLoq2WWVl7P4

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση