, ,

6 χαρακτηριστικά των σχέσεων που δυσκολευόμαστε να αποδεχτούμε

Εύκολα πιστεύουμε ότι η σχέση μας είναι διαφορετική από όλων των άλλων. Όμως το πιθανότερο είναι πως όχι. Οι σχέσεις χρειάζονται προσπάθεια για να

6 χαρακτηριστικά των σχέσεων που δυσκολευόμαστε να αποδεχτούμε

Εύκολα πιστεύουμε ότι η σχέση μας είναι διαφορετική από όλων των άλλων. Όμως το πιθανότερο είναι πως όχι. Οι σχέσεις χρειάζονται προσπάθεια για να διατηρηθούν και δεν θα είμαστε πάντα χαρούμενοι με το/τη σύντροφό μας.

Όσο κι αν αγαπάμε κάποιον, αν έχουμε θεμελιωδώς διαφορετικές αξίες, ορισμένες φορές ο χωρισμός είναι αναπόφευκτος. Όλοι ξέρουν ότι οι σχέσεις είναι δύσκολες και χρειάζονται προσπάθεια και ναι, κάποιες φορές μας απογοητεύουν.

Advertisment

Εδώ έχουμε συλλέξει ορισμένες από τις ίσως λίγο σκληρές και δύσκολες αλήθειες για τις σύγχρονες ερωτικές σχέσεις. Αν μπορέσετε να αποδεχτείτε κάποιες από αυτές τις αλήθειες, θα σας είναι ευκολότερο να νιώσετε πλήρεις μέσα σε μια ικανοποιητική συντροφικότητα.

6 χαρακτηριστικά των σχέσεων που δυσκολευόμαστε να αποδεχτούμε

Συχνά μας έλκουν άνθρωποι που αργότερα μας δυσκολεύουν

Η Gretchen Rubin καθώς έκανε έρευνα για το βιβλίο της «Οι 4 τάσεις» παρατήρησε ένα περίεργο φαινόμενο. Άνθρωποι που συχνά προσδιορίζονταν ως «επαναστάτες» έκαναν σχέσεις με ανθρώπους που προσδιορίζονταν ως «άνθρωποι των πρέπει». Και αν και στην αρχή είναι όλα ιδανικά, αυτές οι αντιθέσεις αρχίζουν να συγκρούονται αργότερα μεταξύ τους.

Δεν υπάρχει μάλλον ο ένας και μοναδικός σύντροφος

Από τις τόσες εκατοντάδες επιλογές εκεί έξω (και στις εφαρμογές γνωριμιών), πώς ξέρουμε ποιος άνθρωπος είναι ο κατάλληλος για εμάς; Ερώτηση παγίδα, γιατί δεν υπάρχει ο ιδανικός και μοναδικός. Υπάρχει αυτός που επιλέγουμε και με τον οποίο αποφασίζουμε ότι θέλουμε να χτίσουμε κάτι. Όμως, αν κάτι δεν πάει καλά, δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε κι άλλες επιλογές.

Advertisment

Είναι λιγότερο πιθανό να χωρίσουμε αν έχουμε κατοικίδιο ή κοινό τραπεζικό λογαριασμό

Οι ψυχολόγοι τα αναφέρουν ως «υλικοί περιορισμοί»: Σκεφτείτε ένα σπίτι που έχετε από κοινού ή έναν τραπεζικό λογαριασμό ή ένα κατοικίδιο που φροντίζετε. Μία έρευνα του 2011 με ανύπαντρους άνδρες και γυναίκες σε ετεροφυλοφιλικές σχέσεις έδειξε ότι ένας επιπλέον υλικός περιορισμός συνδέεται με αύξηση πιθανοτήτων 10% να παραμείνουν μαζί. Κι αυτό προφανώς εξηγείται από τις διαδικασίες που χρειάζεται να ακολουθηθούν.

Το κακό timing είναι λόγος χωρισμού – ακόμα κι αν αγαπιέστε

Οι άνθρωποι μπορεί να βρίσκονται σε διαφορετικές περιόδους στη ζωή τους, και αυτό σημαίνει διαφορετικά θέλω και ανάγκες. Κάποιοι μπορεί να προτιμούν την οικογένεια, άλλοι την καριέρα, άλλοι και τα δύο.

Είναι δύσκολο να λειτουργήσει μια σχέση που οι σύντροφοι έχουν διαφορετικές αξίες

Οι αξίες είναι διαφορετικές από τα ενδιαφέροντα. Αν για παράδειγμα ενδιαφέρεστε να κερδίσετε περισσότερα χρήματα και στάτους και ο σύντροφός σας δεν ενδιαφέρεται, αυτό μπορεί να φέρει σύγκρουση.

Κάποιες φορές μπορεί να νιώθουμε και δυσαρεστημένοι σε μια σχέση

Η απόλυτη ευτυχία είναι δύσκολο να επιτευχθεί – στη ζωή γενικά και στις σχέσεις ειδικά. Θα υπάρξουν φορές που θα βαριόμαστε, που θα νιώθουμε συγχυσμένοι συναισθηματικά, θυμωμένοι και ίσως και θα αποφεύγουμε τον σύντροφό μας. Αυτά όλα είναι φυσιολογικά όμως να συμβαίνουν, είναι μέρος μιας σχέσης και χρειάζονται προσπάθειες και από τις δύο πλευρές για να αντιμετωπιστούν σε συνεργασία πάντα με τον χρόνο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να διαχειρίζεστε σχέσεις με ανθρώπους που δεν πρόκειται να αλλάξουν
Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;
Τι με δίδαξε η απιστία του συντρόφου μου
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση