Μείνε κάτω όσο χρειαστεί, αλλά σήκω

Όλοι έχουμε φτάσει χαμηλά, κι εκεί, ξεχνάμε ότι η ζωή συνεχίζεται πάντα. Αν κολλήσεις λοιπόν, πώς σηκώνεσαι; Η όλη διαδικασία αφορά το κυνήγι για

Μείνε κάτω όσο χρειαστεί, αλλά σήκω

Όλοι έχουμε φτάσει χαμηλά, κι εκεί, ξεχνάμε ότι η ζωή συνεχίζεται πάντα. Αν κολλήσεις λοιπόν, πώς σηκώνεσαι;

Η όλη διαδικασία αφορά το κυνήγι για ερεθίσματα οποιασδήποτε μορφής. Το κλειδί είναι ακόμα και με το ζόρι να κινείσαι. Να ρέεις με όποιο τρόπο και να μην αφήνεις τα εσωτερικά σου νερά να λιμνάζουν. Η ζωή είναι κίνηση, και επιβραβεύει την κίνηση. Ακόμα και να θέλει να σου δωρίσει κάτι, κλεισμένος μέσα στους τέσσερις τοίχους, θα είναι πολύ δύσκολο να σε βρει. Εξέθεσε λοιπόν τον εαυτό στις πιθανότητες που είναι εκεί έξω. Τι μπορείς να κάνεις;

Advertisment

Οτιδήποτε σε κινητοποιήσει

Βρες τρόπους που θα σε βγάλουν από την ακινησία, για να αποκτήσεις σιγά σιγά ορμή. Ένα αντικείμενο που είναι σταματημένο, θέλει δύναμη και προσπάθεια μέχρι να αποκτήσει κίνηση. Μετά τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα.

Βγες, περπάτησε

Στα στενά της γειτονιάς σου, σε ένα πιο μακρινό μέρος, σε κόσμο ή κάπου ήσυχα.

Πήγαινε βόλτα στη φύση

Στη θάλασσα, σε ένα πάρκο, βουνό ή μικρό δάσος ό,τι έχεις κοντά σου. Παρατήρησε μυρωδιές υφές και χρώματα, και πάρ’ τα μέσα σου με βαθιές εισπνοές.

Advertisment

Φτιάξε δυο σάντουιτς και κάνε για λίγο παρέα σε ένα άστεγο

Ο άνθρωπος αυτός θα σε ευγνωμονεί για την τροφή, και την βρώσιμη και την ψυχική ενώ θα μοιραστείτε χρόνο και εμπειρίες. Θα του δώσεις μεγάλη χαρά, κι αυτή πάντα γυρίζει πίσω και σε σένα.

Πάρε το τρένο

Πήγαινε όλη τη διαδρομή, παρατήρησε τον κόσμο.

Απομάκρυνε ό,τι σε ενοχλεί

Ακόμα και ένα μικρό χαλίκι στο παπούτσι σου αν δεν το βγάλεις, μπορεί να σου κάνει πληγή και να σε κρατήσει πίσω από ολόκληρη πορεία. Δώσε σημασία σε κάθε λεπτομέρεια.

Φύτεψε ένα δέντρο

Είτε στο σπίτι σου είτε στη φύση, και που και που πήγαινε να το βλέπεις να μεγαλώνει. Σκέψου πως όπως μεγαλώνει αυτό, έτσι και εσύ, μαζί.

Κάνε οποιαδήποτε άσκηση

Η κίνηση παράγει ενέργεια. Αν ενεργοποιήσεις το σώμα σου, αυτό πάντα ανταποκρίνεται σε ό,τι του ζητήσεις με τον νου και τις πράξεις σου. Για καλύτερη υγεία, εμφάνιση, αποτοξίνωση, το σώμα σου θα σε ανταμείψει με ενδορφίνες και ευεξία.

Μπες στο διαδίκτυο

Βρες βίντεο που θα σε ανεβάσουν ή θα σου δώσουν νέες οπτικές γωνίες. Αναζήτησε ταινίες ή κάποια σειρά με βαθύτερα νοήματα. Θυμήσου κάποιες που σου κάνανε κάτι ιδιαίτερο, και ψάξε παρόμοιες ή άλλες του ίδιου σεναριογράφου.

Διάβασε ένα βιβλίο

Βρες κάποιο που σου τραβάει το ενδιαφέρον ή θα μπορούσες να ξεφυλλίσεις ευχάριστα. Ακόμα κι αν νιώθεις πως η ζωή σου δεν έχει νόημα, περπατώντας μέσα στις σελίδες ενός βιβλίου αλλάζεις παραστάσεις και βλέπεις άλλες ζωές είτε του συγγραφέα είτε των πρωταγωνιστών του.

Άκου μουσική

Βάλε τραγούδια που ο ρυθμός τους περνάει μέσα σου, ή ήχους της φύσης που σε ηρεμούν.

Καθάρισε

Το σπίτι σου το αμάξι σου, πέτα ότι δε σου χρειάζεται, δημιούργησε χώρο στη νέα ενέργεια να κυλήσει.

Ζήτα βοήθεια

Μοιράσου το πως αισθάνεσαι με ανθρώπους που σε αγαπούν και εμπιστεύεσαι.

Πες ναι σε μία πρόσκληση

Ακόμα κι αν δε το νιώθεις, σε ό,τι σου προκύψει και αισθάνεσαι τουλάχιστον εντάξει με αυτό. Για ένα καφέ, ποτό, φαγητό, σινεμά, δραστηριότητα. Δεν ξέρεις ποτέ ποιον θα συναντήσεις ή τι θα ακούσεις που ίσως ξυπνήσει κάτι μέσα σου.

Κάνε οτιδήποτε μπορεί να σου δώσει το αίσθημα της δημιουργίας

Γράψε τις σκέψεις σου, ένα γράμμα σε κάποιον ή σε σένα, ένα ποίημα, ένα τραγούδι, παίξε ένα μουσικό όργανο, χόρεψε, ζωγράφισε.

Μπες σε ειδησεογραφικά site

Ρίξε μια ματιά σε όποιον τομέα σου αρέσει, από ειδήσεις μέχρι επιστήμη, αθλητικά, ανακαλύψεις ή και ψυχολογία.

Γνώρισε νέο κόσμο

Είτε μέσω του κύκλου σου, είτε από μια δραστηριότητα, είτε από μία έξοδο, δεν έχει σημασία. Καμιά φορά μέσω των άλλων, βλέπουμε και κομμάτια μας ξεχασμένα, ξεκινώντας μια γνωριμία από την αρχή, και λαμβάνουμε νέες σκέψεις συμπεριφορές και ερεθίσματα που μπορεί να μας ενεργοποιήσουν.

Τρώγοντας έρχεται η όρεξη, θρέψου

Το σώμα και το μυαλό σου χρειάζονται συστατικά που είναι απαραίτητα για την ορθή λειτουργία τους. Έστω και λίγο σε τακτά διαστήματα ακόμα κι αν δεν έχεις όρεξη. Η τροφή και το νερό είναι δύο από τα βασικά καύσιμα για να σε εξυπηρετήσει το όχημά σου. Δοκίμασε και ζωντανές τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, ακόμα και φύτρες.

Κοιμήσου

Μη στερείς τον πολύτιμο ύπνο που θα βοηθήσει τον εγκέφαλο σου να λειτουργεί σωστά.

Μίλα με έναν ειδικό ή δάσκαλο

Από πνευματικό, εσωτεριστή, life coach, ψυχολόγο ακόμα και ψυχίατρο αν χρειαστεί. Ο καθένας θα σου ανοίξει τους ορίζοντες με τον δικό του τρόπο. Εσύ με διάκριση και προσοχή, μπορείς να υιοθετήσεις ή να εξερευνήσεις ό,τι σου ταιριάζει.

Δοκίμασε μια οποιαδήποτε νέα δραστηριότητα

Οτιδήποτε μπορεί να σου προκαλέσει ενδιαφέρον ή θα το έκανες χωρίς δυσαρέσκεια.

Κάνε Διαλογισμό

Είτε μόνος, είτε με κάποια ομάδα, θα σε βοηθήσει να έρθεις πιο κοντά στο κέντρο σου.

Βάλε μικρούς στόχους

Από ένα απλό καθημερινό πρόγραμμα, μέχρι όνειρα που θα ήθελες να κατακτήσεις.

Πάρε τηλέφωνο ένα φίλο

Ακόμα και από το παρελθόν, κάποιον που έχετε να μιλήσετε καιρό, άκουσε τι έχει να σου πει.

Μπες σε μια εθελοντική ομάδα

Όταν νιώθεις ότι δεν μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου, καμιά φορά είναι πιο εύκολο να προσφέρεις σε κάποιον που το έχει ανάγκη. Θα κάνεις κάτι καλό, αλλά θα μπεις και σε κίνηση.

Βρες δουλειά

Αν δεν εργάζεσαι, φτιάξε το βιογραφικό σου και ξεκίνα οπουδήποτε. Θα εκπλαγείς με τη διαφορά που θα κάνει μέσα σου ένα μικρός σκοπός όπως να πηγαίνεις σε μία εργασία ό,τι κι αν είναι αυτή. Το μυστικό είναι να γίνει η αρχή.

Κάνε μια αλλαγή

Στην εργασία σου, στο σπίτι, στα ρούχα, στην καθημερινή σου διαδρομή, οπουδήποτε. Θα σε βοηθήσει να πάρεις ένα αέρα ανανέωσης.

Γιόρτασε

Ευχαρίστησε τον εαυτό σου για κάθε μικρό ή μεγάλο βήμα σε αυτή την πορεία.

Προσευχήσου όπου πιστεύεις

Προσπάθησε να συνδεθείς, κι αν δε πιστεύεις σε μια Ανώτερη δύναμη, δε πειράζει, μίλησε και ζήτα βοήθεια από εσένα.

Θύμισε στον εαυτό σου πως κι αυτό θα περάσει

Γράψε σε ένα χαρτί όσα καλά νιώθεις πως έχεις. Από την υγεία σου, ένα σπίτι, τροφή, σπουδές, τους φίλους σου, ένα ποδήλατο, οτιδήποτε. Θυμήσου μία δύο πολύ δύσκολες φάσεις που είχες περάσει στο παρελθόν, και μια δυο αντίστοιχες καλές λίγο μετέπειτα. Θυμήσου πώς ένιωθες και τι σκεφτόσουν σε κάθε μία από αυτές, και συνειδητοποίησε πως η ζωή είναι απλά μια αλυσίδα από στιγμές και περιόδους που εναλλάσσονται, και κάθε μία έχει κάτι να σου δώσει, δείξει ή θυμίσει.

Το μυαλό πρέπει να έχει κάτι να ασχολείται. Διαφορετικά βραχυκυκλώνει σαν μια μπαταρία που ζεσταίνεται και λιώνει όταν είναι ενωμένοι οι δύο πόλοι της και δεν έχει που να δώσει το ρεύμα της. Μην το καις με ατέρμονες σκέψεις στις οποίες χάνεσαι. Βρες οτιδήποτε να διοχετεύσεις την ενέργειά του. Και μη ξεχνάς, όσο πιο δυνατό είναι το μυαλό σου, τόσο περισσότερα νοητικά μπερδέματα θα σου προκαλεί. Οπότε δούλεψε μαζί του αξιοποιώντας το.

Μείνε κάτω όσο το έχεις ανάγκη, αλλά κάποια στιγμή, σήκω. Αναζήτησε οτιδήποτε θα πυροδοτήσει την σπίθα μέσα σου, και μόλις την βρεις μεγάλωσέ τη. Και τότε, αργά ή γρήγορα να είσαι σίγουρος η ζωή θα σε ανταμείψει.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου
Φτάσε στον πυρήνα της ύπαρξής σου και μεταμόρφωσε τη ζωή σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση