, ,

Η επαφή με τα χρώματα «ξυπνά» τον αυθεντικό μας εαυτό, εκείνον που χάνουμε καθώς μεγαλώνουμε

Πριν από λίγα χρόνια, συμμετείχα σε μια μεγάλη δραστηριότητα για τα χρώματα που απευθυνόταν σε οικογένειες. Η ιδέα ήταν να διασκεδάσουν μαζί μεγάλοι και

Η επαφή με τα χρώματα «ξυπνά» τον αυθεντικό μας εαυτό, εκείνον που χάνουμε καθώς μεγαλώνουμε

Πριν από λίγα χρόνια, συμμετείχα σε μια μεγάλη δραστηριότητα για τα χρώματα που απευθυνόταν σε οικογένειες. Η ιδέα ήταν να διασκεδάσουν μαζί μεγάλοι και μικροί, να παίξουν με το χρώμα και να συναντήσουν επιστήμονες και ειδικούς χρωμάτων. Υπήρχαν πολλά διαφορετικά πράγματα για να κάνει και να δοκιμάσει ο κόσμος έτσι ώστε να νιώσει και να κατανοήσει το χρώμα με ενδιαφέροντες, καινούριους τρόπους.

Τα παιδιά γελούσαν και φλυαρούσαν ενθουσιασμένα, και έφτιαξαν καταπληκτικές ζωγραφιές. Ακόμα και τα δισκάκια με τα χρώματά τους ήταν μικρά αριστουργήματα! Αλλά οι μεγάλοι ήταν σαν παράλυτοι. «Κι αν το κάνω λάθος;» μου είπε κάποια. Δίσταζε ακόμα και να κάνει μια μουτζούρα με μια ξυλομπογιά πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί.

Advertisment

Αρκεί να δει κανείς παιδιά να παίζουν με χρώματα για να κατανοήσει πόσο χαρούμενους μπορεί να μας κάνει το χρώμα. Αλλά κάπου στην πορεία χάνουμε την αγάπη και τον αυθορμητισμό μας. Ανησυχούμε μήπως φανούμε ανώριμοι ή χαζοί, και επειδή φοβόμαστε μήπως μας κρίνουν, συγκρατούμαστε και απομακρυνόμαστε από το χρώμα.

Συχνά, καθώς μεγαλώνουμε, αφήνουμε πίσω μας τον αυθεντικό εαυτό μας και προβάλλουμε τα κομμάτια αυτά του εαυτού μας που πιστεύουμε ότι είναι πιο αποδεκτά. Μπορεί να χάσουμε επαφή με τα χρώματα που μας συνδέουν με τον εαυτό μας και που μας δίνουν χαρά. Πριν καλά καλά το καταλάβουμε, απομακρυνόμαστε από τα χρώματα και χάνουμε τελείως το ένστικτό μας για το χρώμα.

Στόχος μου στο βιβλίο αυτό ήταν να σας φέρω και πάλι σε επαφή με τα χρώματα, να σας βοηθήσω να ξαναβρείτε την ενστικτώδη αυτή σχέση και να σας οδηγήσω πίσω στον αυθεντικό εαυτό σας. Το χρώμα έχει σημαντικά πράγματα να μας διδάξει για τον πραγματικό μας εαυτό. Όπως είδαμε σε αυτές τις σελίδες, μας συνδέει με τις αναμνήσεις μας και τις εμπειρίες μας, με την κοινωνία και το περιβάλλον μας, με τις πεποιθήσεις μας, τις φιλοδοξίες μας, τις ελπίδες, τις επιθυμίες και τους φόβους μας, με τα πράγματα που θέλουμε πολύ και τα πράγματα από τα οποία θέλουμε να ξεφύγουμε.

Advertisment

Όπως ο Τενεκεδάνθρωπος, το Σκιάχτρο και το Λιοντάρι, όλοι κουβαλάμε μαζί μας παρερμηνείες σχετικά με τον εαυτό μας. Και όπως εκείνοι, βρισκόμαστε σε ένα ταξίδι αυτο-ανακάλυψης. Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο μάθατε πώς να ξεφλουδίζετε τα στρώματα του ψεύτικου εαυτού σας και να συνδέεστε ξανά με αυτό που πραγματικά είστε, με αυτό που ήταν εκεί, μέσα σας, όλο αυτόν τον καιρό, από την αρχή.

Πιστεύω ότι το χρώμα μας βοηθάει να συνδεθούμε με την αληθινή προσωπικότητά μας. Όταν μιλάω για μια πολύχρωμη ζωή, αυτό εννοώ. Μια πολύχρωμη ζωή είναι μια ψυχική κατάσταση, μια στάση. Είναι μια ζωή που ζείτε σύμφωνα με τον αυθεντικό εαυτό σας, με την ουσία αυτού που είστε, από τα μέσα προς τα έξω, με το δικό σας μοναδικό στιλ.

Ζω μια πολύχρωμη ζωή δεν σημαίνει ότι πνίγομαι στα χρώματα. Σημαίνει δεν φοβάμαι να εκφράσω τον αληθινό μου εαυτό. Όταν ερχόμαστε σε επαφή με τον αληθινό μας εαυτό μέσα από το χρώμα, συνδεόμαστε με αυτό που είναι ενστικτώδες και αληθινό. Και όταν συνδεόμαστε με αυτό που είναι ενστικτώδες και αληθινό, είμαστε σε καλό σημείο για να ζήσουμε μια πιο αυθεντική, χαρούμενη, φυσική ζωή.

Στην κορυφή του κύματος: έκκληση για δράση

Ο κόσμος στον οποίο θέλω να ζω είναι ένας κόσμος όπου όλοι χρησιμοποιούν το χρώμα για θετική αλλαγή και για να έχουν ευεξία. Θέλω να ξεκινήσω μια παγκόσμια επανάσταση των χρωμάτων, ώστε όλοι να αγκαλιάσουμε το χρώμα και να μάθουμε πώς να δαμάσουμε τη συναισθηματική του δύναμη για να μας βοηθήσει να συνδεθούμε με τα πιο αληθινά και αυθεντικά κομμάτια του εαυτού μας, έτσι ώστε να ζούμε την καλύτερη δυνατή ζωή.

Και για αυτό χρειάζομαι τη βοήθειά σας. Δουλεύω με ανθρώπους. Παρατηρώ τη συμπεριφορά τους. Δεν είμαι μια επιστήμονας που ερευνά την επίδραση του χρώματος κλεισμένη σε ένα εργαστήριο. Φέρνω το χρώμα στον κόσμο και αναζητώ μοτίβα στον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε σε αυτό. Το βιβλίο αυτό είναι αποτέλεσμα παρατήρησης πολλών ανθρώπων από όλο τον κόσμο για δεκαετίες.

Συγκεντρώνω αυτά τα πειραματικά δεδομένα για να δημιουργήσω μια πρωτοπόρα έρευνα πάνω στην επίδραση που έχει το χρώμα στην πραγματική ζωή και πώς αυτή μπορεί να ενσωματωθεί στις μεθόδους της ψυχολογίας της συμπεριφοράς και του περίγυρού μας. Όλοι είμαστε διαφορετικοί και όλοι έχουμε τη δική μας πολύ προσωπική σχέση με το χρώμα.

Ερευνητές σε πανεπιστήμια σε ολόκληρο τον κόσμο δουλεύουν σκληρά για να μετρήσουν τις συναισθηματικές επιδράσεις του χρώματος – αλλά τίποτα δεν είναι τόσο καλό όσο οι ιστορίες όλων εσάς που το χρησιμοποιείτε στην καθημερινή σας ζωή. Μπορείτε να συνεισφέρετε στη Χρωματική Επανάσταση μοιράζοντας τις ιστορίες σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Στείλτε μου τις ιστορίες σας για τα χρώματα, τους πίνακες και τα ημερολόγιά σας έτσι ώστε να συγκεντρώσουμε τα δεδομένα μας.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Karen Haller με τίτλο «Το μικρό βιβλίο των χρωμάτων» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Μπορείτε να το βρείτε εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Πρέπει να χαθώ μέσα στη δράση, αλλιώς θα μαραθώ από την απελπισία» | Alfred Tennyson
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Η ζωή, όπως και τα όνειρα που κάνεις για αυτή, δεν είναι να την ζεις στο κεφάλι σου αλλά στην πράξη!
Σημειωματάριο συναισθημάτων | Απέναντι στα «πρέπει» στέκεται ό,τι έχουμε περισσότερο ανάγκη: Ο έρωτας για ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση