, , ,

Έρευνα: Η ψυχική υγεία του πατέρα επηρεάζει τη συναισθηματική ζωή και ψυχολογία του παιδιού

Πολλές έρευνες μας λένε πώς η ψυχική υγεία μιας γυναίκας, τα επίπεδα στρες και η συμπεριφορά μπορούν να επηρεάσουν την υγεία και την ευημερία

Έρευνα: Η ψυχική υγεία του πατέρα επηρεάζει τη συναισθηματική ζωή και ψυχολογία του παιδιού

Πολλές έρευνες μας λένε πώς η ψυχική υγεία μιας γυναίκας, τα επίπεδα στρες και η συμπεριφορά μπορούν να επηρεάσουν την υγεία και την ευημερία των παιδιών. Αλλά δεν έχουμε ασχοληθεί πολύ με την ψυχική υγεία του πατέρα και το πώς η συμπεριφορά του επηρεάζει το παιδί – ενώ στην πραγματικότητα είναι εξίσου σημαντικός.

Μια νέα έρευνα όμως που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Health Equity παρουσιάζει ξεκάθαρα αυτή τη σημασία: Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περίπου 75.000 παιδιά για την υγεία τους, τη συμπεριφορά, την οικογένεια και την ανατροφή, και βρήκαν ότι τα παιδιά των οποίων ο πατέρας είχε κακή ψυχική υγεία ήταν 2.6 φορές πιθανότερο να εκδηλώσουν και εκείνα ψυχικά προβλήματα.

Advertisment

Τα παιδιά εκείνων με φτωχή ψυχική υγεία ήταν επίσης πιθανότερο να έχουν συναισθηματικά προβλήματα ή προβλήματα συμπεριφοράς. Επιπροσθέτως, τα παιδιών των οποίων ο πατέρας είχε συνολικά κακή υγεία είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν και εκείνα προβλήματα υγείας.

Η μητρική επιρροή σε ένα παιδί γίνεται αντιληπτή ως δεδομένη, κι όμως υπό όρους χρωμοσωμάτων, ένα παιδί είναι μισό ο πατέρας του», αναφέρει η Ana E. Núñez, M.D., καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Drexel. «Η καλύτερη κατανόηση της πατρικής επίδρασης είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να δούμε την πλήρη εικόνα. Το σημαντικό έργο αυτών των ερευνητών έχει πολύτιμες προεκτάσεις ως προς τη σκιαγράφηση μια υγιούς ανάπτυξης».

Πρότερες έρευνες έχουν επίσης αποδείξει «την διαγενεακή μετάδοση θετικών και αρνητικών συμπεριφορών ανάμεσα στον πατέρα και στο παιδί», εξηγούν οι ερευνητές. Η μεγαλύτερη πατρική συμμετοχή έχει επίσης συνδεθεί με καλύτερα «θετικά, γνωστικά, αναπτυξιακά και κοινωνικοσυμπεριφορικά αποτελέσματα», συμπεριλαμβανομένης της αύξηση τους βάρους σε πρόωρα γεννημένα μωρά, βελτιωμένα ποσοστά θηλασμού, καλύτερες γλωσσικές δεξιότητες και υψηλότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις.

Advertisment

Είναι σημαντικό να περιλαμβάνουμε τον πατέρα στην υγεία των παιδιών, καθώς αυτό παρέχει μια ευκαιρία να μειώσουμε τα προβλήματα των τελευταίων σε ψυχικό και συναισθηματικό επίπεδο. Φυσικά, δεν είναι όλοι οι πατεράδες παρόντες στην ανατροφή μας κι αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους. Ωστόσο και πάλι όλοι μπορούμε να δουλέψουμε αυτές τις προβληματικές σχέσεις μέσω της ψυχοθεραπείας.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.liebertpub.com/doi/full/10.1089/heq.2019.0051

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-10/mali-hdf101619.php

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;
Τι με δίδαξε η απιστία του συντρόφου μου
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;
Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση