Πώς ο ύπνος με το/τη σύντροφο επηρεάζει τη σχέση μας

Για πολλούς ανθρώπους, οι αποφάσεις γύρω από τον ύπνο –πότε θα κοιμηθούν, πού θα κοιμηθούν, πώς θα κοιμηθούν – περιλαμβάνουν και κάποιον άλλο άνθρωπο.

Πώς ο ύπνος με το/τη σύντροφο επηρεάζει τη σχέση μας

Για πολλούς ανθρώπους, οι αποφάσεις γύρω από τον ύπνο –πότε θα κοιμηθούν, πού θα κοιμηθούν, πώς θα κοιμηθούν – περιλαμβάνουν και κάποιον άλλο άνθρωπο. Και για ένα ζευγάρι, οι αποφάσεις αυτές είναι ένας ευαίσθητος χορός. Είναι μια πτυχή που αγνοείται από μεγάλο μέρος των βιβλίων σχετικά με τον καλύτερο ύπνο.

Γιατί, λοιπόν, οι περισσότεροι από εμάς κοιμόμαστε στο ίδιο κρεβάτι με τους συντρόφους μας, έτσι κι αλλιώς; Σύμφωνα με τον Ρότζερ Έκιρτς, η συνήθεια αυτή γεννήθηκε όχι τόσο λόγω οικειότητας όσο λόγω ανάγκης: «Στις κατώτερες τάξεις της προβιομηχανικής Ευρώπης, ολόκληρη η οικογένεια συνήθιζε να κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι – συνήθως ήταν το φτηνότερο έπιπλο…

Advertisment

Τα ζευγάρια των ευγενών, για μεγαλύτερη άνεση, ενίοτε κοιμούνταν σε ξεχωριστά κρεβάτια, ειδικά όταν ένας από τους δύο ήταν άρρωστος». Και χωρίς να μπορούν να ανάψουν ένα φως, η νύχτα ήταν κάτι τρομακτικό. «Οι οικογένειες δεν ένιωθαν ποτέ τόσο ευάλωτες όσο όταν πήγαιναν για ύπνο το βράδυ», λέει ο Έκιρτς. «Όσοι κοιμούνταν μαζί ένιωθαν ένα έντονο αίσθημα ασφάλειας, δεδομένων των κινδύνων, πραγματικών και φανταστικών – από τους κλέφτες και τους εμπρηστές ως τα φαντάσματα, τις μάγισσες, και τον ίδιο τον πρίγκιπα του σκότους».

Το γεμάτο δωμάτιο είχε κι άλλα πλεονεκτήματα. «Συχνά ο άνθρωπος με τον οποίο μοιραζόσουν το κρεβάτι γινόταν ο καλύτερός σου φίλος», μας εξηγεί. «Όχι μόνο τα παντρεμένα ζευγάρια, αλλά και γιοι που κοιμούνταν με τους υπηρέτες, αδερφές μεταξύ τους, και οι γυναίκες των αριστοκρατών με τις ερωμένες. Το σκοτάδι, μέσα στην οικειότητα του κρεβατιού, εξισορροπούσε τις κοινωνικές διακρίσεις, παρά τις διαφορές στο φύλο και στην κοινωνική θέση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κοιμούνταν αμέσως, αλλά συζητούσαν. Χάρη στην απουσία φωτός, οι άνθρωποι λαχταρούσαν εκείνη την ώρα όταν, συχνά, οι τυπικότητες και η ετικέτα χάνονταν στο κρεβάτι». Άλλη μια απόδειξη ότι ο ύπνος εξισώνει.

Advertisment


Κανείς δεν προτιμά να κοιμάται με άλλον στο κρεβάτι… Δεν ξέρω πώς γίνεται, αλλά οι άνθρωποι προτιμούν να είναι μόνοι όταν κοιμούνται. Και όταν πρόκειται να κοιμηθούμε με κάποιον άγνωστο, σε ένα άγνωστο πανδοχείο, σε μια άγνωστη πόλη, και αυτός ο άγνωστος είναι ψαράς, τότε οι αντιρρήσεις μας πολλαπλασιάζονται.

Ούτε υπάρχει κάποιος λόγος γιατί εγώ, ως ναύτης, θα έπρεπε να κοιμάμαι με άλλον στο κρεβάτι, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Για να είσαι σίγουρος, κοιμάστε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο, αλλά έχεις το δικό σου κρεβάτι, και σκεπάζεσαι με τη δική σου κουβέρτα, και κοιμάσαι μόνος σου. – ΧΕΡΜΑΝ ΜΕΛΒΙΛ, Μόμπι Ντικ


Καθώς, όμως, άρχισε να ξαπλώνει λιγότερος κόσμος στο κρεβάτι, καταλήγοντας στο ένα ζευγάρι το πολύ, συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχουν άλλα φαντάσματα και μάγισσες που μας στοιχειώνουν. Όπως σε ένα θρίλερ, στο οποίο η αστυνομία ανακοινώνει δραματικά ότι το απειλητικό τηλεφώνημα προέρχεται από το εσωτερικό του σπιτιού, τώρα συνειδητοποιούμε ότι ο βασικός νυχτερινός κίνδυνος για τον ύπνο μας προέρχεται πολύ συχνά από το εσωτερικό του υπνοδωματίου, με τη μορφή ενός συντρόφου με πολύ διαφορετικές συνήθειες.

Είναι λογικό το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι κοιμούνται καλύτερα μόνοι – αν μη τι άλλο επειδή υπάρχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να σε ξυπνήσουν στη μέση της νύχτας ροχαλητά, ένα αδέσποτο πόδι, ένας σύντροφος με γρίπη ή που σηκώνεται για να πάει στο μπάνιο. Και υπάρχουν διαφορές, έτσι κι αλλιώς, στο πώς κοιμούνται οι άντρες και οι γυναίκες μόνοι ή μαζί.

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Βιέννης ανακάλυψε πως οι γυναίκες ξυπνούν πιο συχνά τη νύχτα όταν κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τον σύντροφό τους, ενώ ο ύπνος των αντρών δεν αλλάζει. Όταν τους ρώτησαν για την ποιότητα του ύπνου τους, οι άντρες είπαν ότι κοιμούνται καλύτερα με τις συντρόφους τους, ενώ οι γυναίκες είπαν ότι κοιμούνται καλύτερα μόνο τις νύχτες που κάνουν σεξ.

Η σύνδεση, όμως, ανάμεσα στον ύπνο και στις σχέσεις είναι, όπως και οτιδήποτε άλλο στις σχέσεις, περίπλοκη. Παρότι ο νυχτερινός ύπνος μπορεί να ευνοηθεί από τα χωριστά κρεβάτια, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα ζευγάρια διστάζουν να χωριστούν τις νύχτες. «Ο βασικός λόγος είναι πως αν δεν κοιμάσαι στο ίδιο κρεβάτι, πιστεύεις ότι δεν θα κάνεις σεξ, και οι άνθρωποι φοβούνται να δεχτούν να κοιμηθούν χωριστά», είπε ο σύμβουλος ζευγαριών Λι Κρέσπι.

Και η απόφαση για το πού θα κοιμηθεί κάποιος μπορεί να επηρεάσει περισσότερα πράγματα από τη σεξουαλική πλευρά των σχέσεων. Οι μελέτες δείχνουν ότι η ικανοποίηση στη σχέση συνδέεται με τον ύπνο μας. Μια μελέτη του 2014 από το Πανεπιστήμιο του Χέρτφορσιρ στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέταζε τις στάσεις στις οποίες συνήθιζαν να κοιμούνται τα ζευγάρια. Αυτό που ανακάλυψαν ήταν πως το 94% των ζευγαριών που κοιμούνταν ενώ αγγίζονταν ήταν «ικανοποιημένα με τις σχέσεις τους». Από τα ζευγάρια που δεν αγγίζονταν, το 68% ήταν ικανοποιημένα.

Πράγματι, όσο πιο απομακρυσμένο κοιμόταν ένα ζευγάρι, τόσο λιγότερο ικανοποιημένο ήταν από τη σχέση του. Φυσικά, είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιος τη σχέση και την αιτιότητα. Με άλλα λόγια, δεν ξέρουμε τι έγινε πρώτα, η ανικανοποίητη κότα ή το άυπνο αβγό. Τα ζευγάρια που δεν είναι ικανοποιημένα είναι πιο πιθανόν να ξεκινήσουν τη νύχτα τους μακριά το ένα από το άλλο.

Και αν ο ύπνος σας διακόπτεται εύκολα από την παρουσία κάποιου άλλου, από τη διαρκή κούραση επειδή χάνετε ύπνο διότι κοιμάστε πολύ κοντά στον σύντροφό σας, τότε αυτό δεν κάνει στη σχέση σας (ή σε άλλο κομμάτι της ζωής σας) καθόλου καλό. Και τι γίνεται με τα ζευγάρια τα οποία πηγαίνουν για ύπνο διαφορετική ώρα;

Όπως αναφέρει η Ελίζαμπεθ Μπερνστάιν της Wall Street Journal, αυτά τα ζευγάρια «διαφωνούν περισσότερο, περνούν λιγότερο χρόνο σε κοινές δραστηριότητες και σοβαρές συζητήσεις, και κάνουν σεξ λιγότερο συχνά σε σχέση με ζευγάρια με παρόμοια προγράμματα ύπνου». Η σχέση ανάμεσα στον ύπνο και στην ικανοποίηση από τη σχέση διαφέρει για άντρες και γυναίκες.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπεργκ ανακάλυψε πως οι γυναίκες κοιμούνται καλύτερα όταν ανέφεραν ότι ήταν ικανοποιημένες από τη σχέση τους, ενώ για τους άντρες μια νύχτα καλού ύπνου μεταφραζόταν σε μεγαλύτερη ευτυχία στη σχέση.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Arianna Huffington με τίτλο «Η επανάσταση του ύπνου – Μεταμορφώνοντας τη ζωή σας, νύχτα με τη νύχτα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Μπορείτε να το βρείτε εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η «κρίση του Gaslighting»: Κατανόηση των επιπτώσεων της συναισθηματικής κακοποίησης
Ο έρωτας μετά τα παιδιά | 3 τρόποι με τους οποίους τα ζευγάρια μπορούν να διατηρήσουν τη φλόγα ζωντανή
5 λάθη επικοινωνίας που μπορούν να καταστρέψουν μια σχέση
Πώς το ασυνείδητο επηρεάζει τις προσωπικές μας σχέσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση