, ,

Φαρμακευτικά μανιτάρια: Η επίδραση και τα βασικά τους οφέλη για τον οργανισμό

Μέχρι στιγμής, δεκάδες (αν όχι εκατοντάδες) φαρμακευτικές ενώσεις έχουν ληφθεί από φυτά και μύκητες, π.χ. πενικιλλίνη, στατίνες κ.ά. Συνεπώς, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός

Φαρμακευτικά μανιτάρια: Η επίδραση και τα βασικά τους οφέλη για τον οργανισμό

Μέχρι στιγμής, δεκάδες (αν όχι εκατοντάδες) φαρμακευτικές ενώσεις έχουν ληφθεί από φυτά και μύκητες, π.χ. πενικιλλίνη, στατίνες κ.ά. Συνεπώς, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι μύκητες (φαρμακευτικοί και μη) ερευνώνται εκτενώς ώστε να ανακαλυφθούν και να αξιολογηθούν για ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών.

Ορισμένες ενώσεις – όπως είναι οι πολυσακχαρίτες – είναι συνηθισμένες σε όλα τα μανιτάρια. Άλλες ενώσεις – όπως τα τερπενοειδή – είναι μοναδικές σε συγκεκριμένα μανιτάρια, δίνοντάς τους πιο συγκεκριμένες επιδράσεις και το δικό τους μοναδικό, ατομικό προφίλ. Τα κύτταρα των μανιταριών σχηματίζονται κυρίως από μεγάλες αλυσίδες πολυσακχαριτών, που ονομάζονται β-γλυκάνες, οι οποίες παρουσιάζουν σημαντική ανοσορυθμιστική δράση.

Advertisment

Διαβάστε: Μανιτάρια, ένα πλήρες και αντικαρκινικό γεύμα

Κύριες επιδράσεις από τους πολυσακχαρίτες των μανιταριών στην ανοσολογική απόκριση

– Ενεργοποίηση διαφόρων τύπων ανοσοκυττάρων, όπως είναι τα μακροφάγα, τα ουδετερόφιλα, τα κυτταροτοξικά Τ-κύτταρα, τα κύτταρα Φυσικοί Φονείς

– Αυξημένη παραγωγή αντισωμάτων

Advertisment

– Αυξημένη παραγωγή κυτοκινών, όπως IL-2 και ΙFΝ-γ

– Αυξημένη παραγωγή του παράγοντα νέκρωσης όγκου

– Μειωμένη σύνθεση των προσταγλανδινών

Τριτερπενοειδή: ενώσεις με μεγάλη βιολογική δραστικότητα

Τα τριτερπένια είναι μία μεγάλη κατηγορία οργανικών ενώσεων με ισχυρή βιοενεργή δράση. Κάθε χρόνο νέα τριτερπένια μανιταριών απομονώνονται και αξιολογούνται από τους ερευνητές που αναζητούν νέα όπλα για να αντιμετωπίσουν τις βασικότερες διαταραχές του σύγχρονου κόσμου.

Ενώ οι ίδιοι πολυσακχαρίτες μπορούν να βρεθούν σε διάφορα μανιτάρια, το περιεχόμενο των τριτερπενίων είναι αυτό που καθιστά το κάθε μανιτάρι ξεχωριστό.
Στην μεγάλη κατηγορία των γανοδερικών οξέων αποδίδονται οι πολλές και μοναδικές ιδιότητες του Γανόδερμα Λούσιντουμ, π.χ. αναστολή πολλών τύπων ανώμαλων κυττάρων και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις, μεταξύ άλλων.

Το Ερίκιο το αγκαθωτό οφείλει τις μοναδικές επιδράσεις του στην υψηλή περιεκτικότητα του σε συγκεκριμένα τριτερπένια, την ερικινόνη και την ερινακίνη, οι οποίες προάγουν την παραγωγή του παράγοντα ανάπτυξης των νεύρων και, ως εκ τούτου, ωφελούν στις νευροεκφυλιστικές διαταραχές.

Τα φαρμακευτικά μανιτάρια έχουν ένζυμα και πρωτεΐνες που επιδρούν θετικά στην υγεία μας

Τα φαρμακευτικά μανιτάρια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά ένζυμα όπως το υπεροξείδιο της δισμουτάσης (SOD) και η καταλάση, καθώς και μοναδικές πρωτεΐνες όπως η LingZhi8 (LZ8) και λεκτίνες που παρουσιάζουν ένα ευρύ φάσμα επιδράσεων, από αντιοξειδωτική δράση μέχρι αντιικής και αντιβακτηρδιακή δράση.

Τα φαρμακευτικά μανιτάρια είναι μια εύκολη πηγή για ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, φαινόλες και στερόλες

Πολλά φαρμακευτικά μανιτάρια είναι πλούσια σε φαινολικές ενώσεις, οι οποίες είναι γνωστές ως ισχυρά αντιοξειδωτικά, και στερόλες όπως η εργοστερόλη που είναι δραστική εναντίον πολλών τύπων ανώμαλων κυττάρων ενώ παράλληλα παρουσιάζουν και αντιγηραντική δράση.

Ορισμένα φαρμακευτικά μανιτάρια είναι, επίσης, πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για την ευεξία και την γενικότερη εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.

Φαρμακευτικά Μανιτάρια: Ποια είναι τα βασικά τους οφέλη

– Αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις

– Ανοσορυθμιστικές επιδράσεις

– Πρόληψη και αντιμετώπιση ανώμαλων κυττάρων

– Υπογλυκαιμικές επιδράσεις

– Ηπατοπροστατευτικά

– Νεφροπροστατευτικά

– Αντιαλλεργικά

– Προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις

– Βελτιώνουν τη γονιμότητα

– Βελτίωση σωματικής απόδοσης και μείωση της κόπωσης

Για βαθύτερη κατανόηση των φαρμακευτικών μανιταριών, μιλήστε με τον ιατρό σας ή τον διατροφολόγο σας. Τα φαρμακευτικά μανιτάρια Δεν προορίζονται για διάγνωση, αντιμετώπιση, θεραπεία ή πρόληψη οποιασδήποτε ασθένειας. Πάντα να ακολουθείτε τις υποδείξεις του Ιατρού σας ή/και του διατροφολόγου σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εκατό νέα είδη θαλάσσιας ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες σε βάθος σχεδόν 5.000 μέτρων!
Τιτάνας: Οι αμμόλοφοι στον δορυφόρο του Κρόνου είναι θρυμματισμένα φεγγάρια
Μαύρες τρύπες-βρέφη είναι οι κόκκινες κουκίδες που εντόπισε το τηλεσκόπιο James Webb
Εξέλιξη των ζώων: Τα αρσενικά αναπτύσσουν μεγαλύτερα όπλα, ενώ τα θηλυκά μεγαλύτερο εγκέφαλο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση