, , , ,

Πώς να αποθηκεύουμε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά για να διαρκούν περισσότερο

Είναι γεγονός ότι στον σύγχρονο δυτικό κόσμο πετάμε τεράστιες ποσότητες φαγητού καθημερινά και είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. Μόνο οι ΗΠΑ πετούν 150.000

Πώς να αποθηκεύουμε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά για να διαρκούν περισσότερο

Είναι γεγονός ότι στον σύγχρονο δυτικό κόσμο πετάμε τεράστιες ποσότητες φαγητού καθημερινά και είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. Μόνο οι ΗΠΑ πετούν 150.000 τόνους τροφών ημερησίως και μια έρευνα υπολόγισε ότι το μέσο νοικοκυριό χάνει φαγητό αξίας 1.500 δολαρίων. Από όλη αυτή την ποσότητα, το 39% είναι φρούτα και λαχανικά.

Τα καλά νέα είναι ότι κάποια μικρά κόλπα έχουν τεράστια επίδραση στο τι πετάμε και τι καταφέρνουμε τελικά να καταναλώσουμε. Το πρώτο βήμα για να πετάμε λιγότερο φαγητό είναι να θυμόμαστε ότι είναι μεγάλο λάθος να αποθηκεύουμε φρούτα και λαχανικά τόσο κοντά μεταξύ τους, καθώς έτσι χαλούν ευκολότερα.

Advertisment

Η συσσώρευση του αιθυλένιου διευκολύνει την ωρίμανση. Οπότε τα μήλα, το πεπόνι, το βερίκοκο, η μπανάνα, η ντομάτα, τα αβοκάντο, το ροδάκινο, το αχλάδι, τα νεκταρίνια, τα σύκα και το δαμάσκηνο, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά πρέπει να διατηρούνται ξεχωριστά αφού παράγουν περισσότερο αιθυλένιο.

Πώς να αποθηκεύουμε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά για να διαρκούν περισσότερο

Εσπεριδοειδή

Μπορούμε να τα διατηρήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά αφού περάσει χρόνος και γίνουν, τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Το ίδιο ισχύει για τις ντομάτες και τα αβοκάντο. Αν δούμε ότι πρόκειται σύντομα να χαλάσουν, κόβουμε στη μέση τα φρούτα και τα καταψύχουμε.

Σαλάτα

Πλένουμε και σκουπίσουμε καλά τα φυλλώδη λαχανικά, ύστερα τα τυλίγουμε σε χαρτί κουζίνας μέσα σε ένα μπολ αποθήκευσης και έτσι τα διατηρούμε στο ψυγείο.

Advertisment

Κρεμμύδια και πατάτες

Τα κρεμμύδια, οι πατάτες και τα μικρά κρεμμύδια μπορούν να αποθηκευτούν σε δροσερό σκοτεινό μέρος για να διατηρηθούν φρέσκα, όπως σε ένα καλάθι. Αποφύγετε να τα διατηρείτε σε πλαστικές σακούλες, καθώς επιταχύνουν την αλλοίωση. Αφού κοπούν, τα κρεμμύδια χρειάζεται να αποθηκεύονται σε επανασφραγιζόμενες σακούλες στο ψυγείο όπου διατηρούνται για περίπου μία εβδομάδα ή στην κατάψυξη.

Αγγούρια

Τα αγγούρια τα πλένουμε κατευθείαν αφού γυρίσουμε σπίτι από την αγορά. Βεβαιωθείτε ότι τα έχετε σκουπίσει προσεκτικά, καθώς το νερό θα επιταχύνει την ωρίμανση. Ύστερα τυλίξτε το καθένα σε ένα ύφασμα ή πετσέτα για να αποφύγετε την υγρασία. Αποθηκεύστε τα στο ψυγείο σε μια επαναχρησιμοποιούμενη σακούλα.

Μήλα και μπανάνες

Αν δεν πρόκειται να τις καταναλώσετε άμεσα, αγοράστε τις μπανάνες όσο είναι ακόμα πράσινες και αποθηκεύστε τις μακριά από άλλα φρούτα (απελευθερώνουν υψηλές ποσότητες αιθυλένιου). Διατηρήστε τα μήλα σε ένα ανοιχτό μπολ στον πάγκο και βεβαιωθείτε ότι δεν τα βλέπει ο ήλιος.

Μετάφραση- Επιμέλεια: Στέφη Βαρούχου

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν
Το «ζωντανό» ρόφημα που ρυθμίζει το μεταβολισμό και διώχνει το λίπος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση