, , ,

Πώς μπορούμε να ενδυναμώσουμε τη σύνδεση ανάμεσα στο νου και το σώμα

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι έχετε πιο καθαρό νου μετά από φυσική άσκηση; Ή ότι νιώθετε σωματικά καλύτερα όταν είστε ψυχικά ήρεμοι; Αυτά τα δύο

Πώς μπορούμε να ενδυναμώσουμε τη σύνδεση ανάμεσα στον νου και το σώμα

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι έχετε πιο καθαρό νου μετά από φυσική άσκηση; Ή ότι νιώθετε σωματικά καλύτερα όταν είστε ψυχικά ήρεμοι; Αυτά τα δύο αλληλοσυνδέονται. Όταν ενδυναμώνουμε το ένα, ενδυναμώνεται και το άλλο.

Και μπορούμε να το δούμε κι από την άλλη πλευρά. Όταν είμαστε πολύ αγχωμένοι ή νευρικοί, εμφανίζουμε σωματικά συμπτώματα όπως ναυτία ή ζαλάδα. Και όταν κρυολογούμε, νιώθουμε ότι δεν έχουμε ψυχική δύναμη.

Advertisment

Είναι πραγματικά εκπληκτικό το ότι μας πήρε τόσα χρόνια να αποδεχτούμε την αδιαμφισβήτητη σύνδεση νου και σώματος. Πώς όμως εμείς οι ίδιοι μπορούμε να ενδυναμώσουμε αυτή τη σύνδεση και να ωφεληθούμε τα μέγιστα από αυτή;

5 τρόποι να ενδυναμώσουμε τη σύνδεση ψυχής-σώματος

«Ψηφιακή αποτοξίνωση»

Οι ηλεκτρονικές συσκευές μας αποσπούν την προσοχή. Και η ανθρωπότητα δεν γνωρίζει ακόμα επαρκώς πώς μεταμορφώνει μακροπρόθεσμα την σωματική και ψυχική μας υγεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μας αποσπούν από την πραγματικότητα και από τα συναισθήματά μας, μας απομακρύνουν από τον ίδιο μας τον εαυτό.

Όμως η ενδυνάμωση της σύνδεσης νου-σώματος έρχεται από μέσα μας. Γι’ αυτό το ψηφιακό detox μπορεί να λειτουργήσει ως ένα άκρως αποτελεσματικό διάλειμμα. Αντί να ασχοληθείτε με το κινητό σας, δοκιμάστε το διάβασμα, τον διαλογισμό, το πλέξιμο, τη χειροτεχνία, τη γιόγκα, τη μουσική. Σας προκαλούμε να μείνετε χωρίς συσκευές για ένα σαββατοκύριακο.

Advertisment

Συχνή εξάσκηση του διαλογισμού ή τεχνικών αναπνοής

Δεν είναι μόδα. Ο διαλογισμός πράγματι βοηθά σε αυτή τη σύνδεση. Η ψυχή μας αφουγκράζεται το σώμα μας. Εδώ λειτουργεί το βασικό μας εργαλείο: το mindfulness. Ερχόμαστε στο εδώ και τώρα, και η παρούσα στιγμή είναι που επιτρέπει τη βαθιά επικοινωνία νου και σώματος.

Ακούστε τι σας λέει το σώμα σας

Το ένστικτο και η διαίσθηση πολλές φορές εκφράζονται μέσω του σώματος. Αν νιώσετε λοιπόν μια ενόχληση ή μια έντονη επιθυμία, σταθείτε ένα λεπτό και προσέξτε τη. Το σώμα σας προσπαθεί να σας πει κάτι. Για παράδειγμα, αν ο εργοδότης σας ζητήσει να αναλάβετε ένα νέο project κι εσείς νιώθετε απευθείας ναυτία και έναν κόμπο στο στομάχι, μάλλον σημαίνει ότι δεν το θέλετε.

Κινηθείτε περισσότερο

Προσπαθήστε να αποφεύγετε να κάθεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Στην εργασία, προσπαθήστε να κινηθείτε ή να κάνετε διατάσεις κάθε 1-2 ώρες. Γυμναστείτε κάθε μέρα για περίπου 15-30 λεπτά. Η άσκηση θα ενδυναμώσει την επίγνωση του σώματος.

Μην προσπαθείτε να ευχαριστήσετε τους πάντες

Αν συνεχώς προσπαθείτε να ευχαριστείτε τους άλλους, θα χάσετε τον εαυτό σας στη διαδικασία. Η σύνδεση νου-σώματος έχει να κάνει με τη σύνδεση και ανάδυση της σημαντικής και μοναδικής σας εκδοχής. Είναι εντάξει να είστε λίγο εγωιστές ορισμένες φορές και να λέτε όχι. Δεν μπορείτε να κάνετε τα πάντα – και κανείς δεν μπορεί. Αν οι άλλοι δεν συμφωνούν με αυτό, είναι καλύτερα να πάρετε λίγη απόσταση από αυτούς.

Krista Bugden

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση