Τα 5 πιο κοινά «προβλήματα» που έχουν οι οικογένειες την περίοδο των γιορτών

Ο κοινός χρόνος με την οικογένεια και τους συγγενείς μας είναι η πιο ευχάριστη πλευρά των γιορτών. Εκτός αν δεν τα πηγαίνουμε και πολύ

Τα 5 πιο κοινά «προβλήματα» που έχουν οι οικογένειες την περίοδο των γιορτών

Ο κοινός χρόνος με την οικογένεια και τους συγγενείς μας είναι η πιο ευχάριστη πλευρά των γιορτών. Εκτός αν δεν τα πηγαίνουμε και πολύ καλά μεταξύ μας.

Δυστυχώς όμως, η αλήθεια είναι πάντα υπάρχει χώρος για λίγη σύγκρουση. Τα επίπεδα του στρες ανεβαίνουν και διάφορα οικογενειακά ζητήματα έρχονται στην επιφάνεια. Και υπάρχει πάντα ένας συγγενής που πιστεύει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνει αδιάκριτες ερωτήσεις για την προσωπική μας ζωή. Όλοι χρειαζόμαστε λίγη βοήθεια σε αυτές τις οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Advertisements

Τα 5 πιο κοινά «προβλήματα» που έχουν οι οικογένειες την περίοδο των γιορτών

1. Συγγενείς που αναβιώνουν παλιές διαφωνίες ή αναφέρονται σε παρελθοντικά λάθη

Προφανώς υπάρχει κάτι στην ατμόσφαιρα των οικογενειακών συγκεντρώσεων που φαίνεται να κάνει τους ανθρώπους πρόθυμους να αναφερθούν ξανά και ξανά σε κακές στιγμές του παρελθόντος. Σε αυτή την περίπτωση, αναγνωρίστε το ατυχές γεγονός με ουδέτερο τρόπο («λυπάμαι που νιώθεις έτσι» ή «είναι κρίμα»), αλλά στη συνέχεια ανακατευθύνετε τη συζήτηση.

2. Διαφωνίες ως προς την ανατροφή και πειθαρχία των παιδιών

Ο τρόπος ανατροφής και πειθαρχίας μπορεί να ποικίλει αρκετά από εκείνον των συγγενών σας. «Πώς μπορείς να αφήνεις το γιο σου να μιλά με τέτοιο τρόπο;», θα πει μια κακότροπη θεία. Φυσικά και δεν αφορά κανέναν η ανατροφή των παιδιών σας, αλλά είναι καλύτερα να αλλάξετε ευγενικά συζήτηση και να κλείσετε το θέμα λέγοντας ότι υπάρχουν τόσα διαφορετικά είδη ανατροφής που αυτή η συζήτηση είναι ανούσια.

3. Συγγενείς που πιέζουν τους άλλους για το μέλλον

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συγγενείς έχουν υψηλές προσδοκίες από τους μικρότερους. Είναι κατανοητό, αλλά όχι αποδεκτό, ειδικά όταν εμφανίζονται κατά τη διάρκεια των γιορτών. «Είσαι ακόμα single;» ή «Πότε θα μας κάνετε εγγονάκι;». Αν είστε εσείς στο επίκεντρο αυτών των ερωτήσεων, αλλάξτε το ύφος της συζήτησης: κάντε ένα αστείο ή αλλάξτε το θέμα, λέγοντας ότι βαριέστε τέτοιες ερωτήσεις. Αν δεν το αντιληφθούν, δηλώστε ευθέως ότι φέρνουν τον κόσμο σε αμηχανία τέτοιες ερωτήσεις, όπως κι εσάς τους ίδιους.

4. Ποιανού την οικογένεια θα επισκεφθούμε φέτος

Τα περισσότερα ζευγάρια κάνουν τέτοιες συζητήσεις και αυτή η σύγκρουση μπορεί να εμφανιστεί στις νέες σχέσεις. Πρόκειται για ένα περίπλοκο ζήτημα λόγω της πίεσης που μπορεί να ασκείται. Μετά από χρόνια παράδοσης, μπορεί να είναι δύσκολο να περάσουμε τις πρώτες μας γιορτές μακριά από την οικογένειά μας. Όμως, υπάρχει μια απλή λύση: η συζήτηση και η οργάνωση. Μπορείτε να μοιράσετε τις μέρες των γιορτών ανάμεσα στις δύο οικογένειες ή τις χρονιές, σε περίπτωση που δεν βρίσκονται στην ίδια πόλη ή χώρα.

5. Αρνητικά συναισθήματα κατά τη διήγηση ντροπιαστικών παιδικών ιστοριών

Αποφύγετε να μοιράζεστε ντροπιαστικές ιστορίες από την παιδική ηλικία κάποιου, ειδικά αν έχει φέρει τη νέα του σχέση. Αν το κάνουν σε εσάς , δείξτε πόσο άβολο και αμήχανο είναι για εσάς και αναφέρετε ότι μπορούν να βρουν όλοι μαζί πιο ενδιαφέροντα θέματα συζήτησης. Αν παρ’ όλα αυτά θέλετε εσείς να διηγηθείτε μια αστεία ιστορία με τον ξάδελφο σας, πρώτα ζητήστε του την άδεια.

Μετάφραση- Επιμέλεια: Στέφη Βαρούχου

Photo: Author/Depositphotos

Advertisements

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

agios-kiprianos-1
Φωτιά στον Έβρο: Πάνω από 800.000 στρέμματα έχουν καεί | Συγκλονιστική δορυφορική λήψη
Stephen-Jenkinson-Die-Wise-author-photo-credit-Mark-Tucker-high-res-1024x871

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε