, , ,

Κακή κυκλοφορία του αίματος: Ποιες είναι οι αιτίες και πώς την αντιμετωπίζουμε

Τα προβλήματα στο κυκλοφορικό σύστημα αποτελούνται ουσιαστικά από δυσκολία στη ροή του αίματος προς κάποια περιοχή. Όμως, υπάρχουν πολλά πιθανά συμπτώματα που σχετίζονται με

Κακή κυκλοφορία του αίματος: Ποιες είναι οι αιτίες και πώς την αντιμετωπίζουμε

Τα προβλήματα στο κυκλοφορικό σύστημα αποτελούνται ουσιαστικά από δυσκολία στη ροή του αίματος προς κάποια περιοχή. Όμως, υπάρχουν πολλά πιθανά συμπτώματα που σχετίζονται με την κακή κυκλοφορία. Όπως και διάφορες αιτίες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κακής κυκλοφορίας του αίματος;

Όταν συμβαίνει στα πόδια, τα νιώθουμε βαριά και κρύα. Μπορεί μάλιστα να εμφανιστεί κάποια πληγή στα πόδια που δεν επουλώνεται. Άλλες αισθήσεις είναι η φαγούρα, η αίσθηση καύσου, η εμφάνιση κιρσών και ο πόνος σε περιοχές με κακή κυκλοφορία.

Advertisment

Η μειωμένη ροή του αίματος δημιουργεί κρύα χέρια και πόδια σε σύγκριση με το υπόλοιπο σώμα. Όταν το αίμα δεν ρέει με υγιή ρυθμό, δεν καταφέρνει να φτάσει στα άκρα σε ικανοποιητικές ποσότητες. Γι’ αυτό και τα νιώθουμε κρύα ή εμφανίζεται η αίσθηση ότι κάποιος μας τσιμπά με βελόνες.

Η κακή κυκλοφορία επίσης προκαλεί συσσώρευση υγρών σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Αυτό ονομάζεται οίδημα και συχνά εμφανίζεται στις γάμπες και στους αστραγάλους. Το οίδημα περιλαμβάνει πρήξιμο, δυσκίνητες αρθρώσεις και πόνο.

Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες της κακής κυκλοφορίας του αίματος

Αθηροσκλήρωση

Εμφανίζεται όταν η πλάκα συσσωρεύεται στα αιμοφόρα αγγεία, ειδικά στις αρτηρίες. Αυτή η συσσώρευση σκληραίνει και περιορίζει τις αρτηρίες, περιορίζοντας και την ροή του αίματος. Η αθηροσκλήρωση συχνά επηρεάζει τις αρτηρίες του εγκεφάλου, της καρδιάς, των ποδιών και των χεριών.

Advertisment

Σακχαρώδης διαβήτης

Ο διαβήτης προκαλεί προβλήματα στο κυκλοφορικό. Με τον καιρό, τα υψηλά επίπεδα της γλυκόζης βλάπτουν τα αιμοφόρα αγγεία και εκεί συσσωρεύεται πλάκα.

Θρόμβωση

Ο θρόμβος στα αιμοφόρα αγγεία περιορίζει την ροή του αίματος από ή σε όργανα και ιστούς. Είναι επώδυνος και έχει σοβαρές συνέπειες, όπως καρδιακό έμφραγμα, εγκεφαλικό ή εμβολή.

Παχυσαρκία

Το επιπλέον βάρος βάζει επιπλέον πίεση στο σώμα, ειδικά αν το άτομο κάνει έντονη καθιστική ζωή ή στέκεται σε ένα σημείο για ώρες. Το επιπλέον βάρος αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων πίεσης και κιρσών.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης παθήσεων που προκαλούν κακή κυκλοφορία του αίματος. Επίσης προκαλεί συσσώρευση πλάκας στις φλέβες.

Σύνδρομο Ρεϊνό

Αυτή η πάθηση προκαλεί στένωση των αιμοφόρων αγγείων. Τα συμπτώματα του συνδρόμου είναι μούδιασμα, φαγούρα και αίσθηση κρύων χεριών και ποδιών που επιδεινώνεται με τον καιρό.

Πώς αντιμετωπίζουμε την κακή κυκλοφορία του αίματος

Αν το σύμπτωμα είναι απλά κρύα χέρια και πόδια τον χειμώνα, αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση ανησυχητικό από μόνο του. Όταν αυτή η αίσθηση συνοδεύεται κι από άλλα συμπτώματα, που αναφέρθηκαν παραπάνω, τότε χρειάζεται να επισκεφθείτε άμεσα γιατρό, ώστε να σας γράψει τις κατάλληλες εξετάσεις και μαζί να βρείτε ένα θεραπευτικό πλάνο.

[toggle title="Πηγές"]

www.medicalnewstoday.com/articles/322371.php#takeaway

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση