, ,

5 τρόποι να εργαζόμαστε αποτελεσματικά από το σπίτι

Είναι σημαντικό να εργαζόμαστε παραγωγικά για όσες μέρες διαρκέσει η παραμονή στο σπίτι λόγω του κορονοϊού. Κι αυτό διότι με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται

5 τρόποι να εργαζόμαστε αποτελεσματικά από το σπίτι

Είναι σημαντικό να εργαζόμαστε παραγωγικά για όσες μέρες διαρκέσει η παραμονή στο σπίτι λόγω του κορονοϊού. Κι αυτό διότι με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η εργασιακή μας θέση, η ομαλή λειτουργία της επιχείρησης στην οποία ανήκουμε κι εμείς μένουμε αφοσιωμένοι σε έναν στόχο παρά τις δυσκολίες.

Η εξ αποστάσεως εργασία μπορεί να είναι ευχάριστη για κάποιους, αλλά αν δεν βασίζεται σε ένα αυστηρό πρόγραμμα και μια οριοθέτηση, μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, σύγχυση και απομόνωση στον εργαζόμενο. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να εργαστούμε απερίσπαστα και αποτελεσματικά από το χώρο του σπιτιού μας;

Advertisment

5 τρόποι να εργαζόμαστε αποτελεσματικά από το σπίτι

1. Δημιουργήστε ένα χώρο του σπιτιού αποκλειστικά για εργασία

Στον σύγχρονο κόσμο εργασίας, οι περισσότεροι ασχολούμαστε με τον υπολογιστή. Μπορεί να έχουμε το δικό μας γραφείο στην επιχείρηση στην οποία απασχολούμαστε, αλλά στο σπίτι τα πράγματα μπορεί να μην είναι το ίδιο. Κατά τις ώρες της απομόνωσης που χρειάζεται να συγκεντρωθείτε, μην κάθεστε στο καναπέ ή στο κρεβάτι, αλλά δημιουργήστε έναν χώρο αποκλειστικά για αυτή την ασχολία, ακόμα κι αν είναι το τραπέζι της κουζίνας. Αφήστε μονίμως εκεί τον υπολογιστή σας.

2. Θέστε όρια σε οικογένεια και φίλους

Αυτό είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την επιτυχία σας κατά την εργασία από το σπίτι, αλλά και για τις σχέσεις σας. Όταν συμβιώνετε με άλλους ανθρώπους στο ίδιο σπίτι, μπορεί να μη γνωρίζουν ότι χρειάζεστε απόλυτη συγκέντρωση. Πείτε τους ότι δεν είστε διαθέσιμοι αυτές τις ώρες, σαν να βρισκόσασταν στο γραφείο σας και μόνο σε επείγουσες καταστάσεις, μπορούν να σας απευθυνθούν.

Δείτε όλα τα άρθρα μας για τον κορονοϊό

Advertisment

3. Διατηρήστε ένα σταθερό ωράριο και έναν στόχο

Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να ξεκινήσετε εργασία πιο αργά ή να κάνετε ένα μεγάλο διάλειμμα στη μέση της ημέρας για να δείτε μια ταινία ή να κάνετε μια δουλειά. Είναι όμως σημαντικό να διατηρήσετε μια σταθερή δομή εργασίας, γιατί αν χαλαρώσετε πολύ, θα χάσετε τη συγκέντρωσή σας και κινδυνεύετε να εργάζεστε μέχρι αργά το βράδυ.

4. Μιλήστε με τους συναδέλφους σας

Μη χάσετε επαφή με το ομαδικό πνεύμα και το συνεργατικό κλίμα. Η αλληλεπίδρασή είναι άλλωστε βασική ανθρώπινη ανάγκη. Επίσης, επικοινωνήστε με έναν συνάδελφο που γνωρίζετε ότι αγαπά την εργασία του, διαθέτει αυτοπειθαρχία και όρεξη. Αυτό μπορεί να σας εμπνεύσει να μείνετε κι εσείς στο στόχο σας.

5. Προσχεδιάστε όσα χρειάζεται να κάνετε στην αρχή της ημέρας

Είναι κάτι που κάνουμε ή τουλάχιστον θα έπρεπε να κάνουμε και στο χώρο της εργασίας μας: να προγραμματίζουμε και να καταγράφουμε όσα χρειάζεται να γίνουν στη διάρκεια τη ημέρας. Ακολουθήστε αυτή τη συνήθεια και στο σπίτι, γιατί αν βγείτε εκτός προγράμματος, κινδυνεύετε να κλείσετε την εργασία αργά, ίσως ανολοκλήρωτοι και γεμάτοι άγχος.

Απόδοση – Επιμέλεια: Στέφη Βαρούχου

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να λες όχι: Ένας αρχαίος οδηγός στην κυνική φιλοσοφία
Τι είναι τα 12 βήματα των Ανώνυμων Αλκοολικών (και πώς μπορούν να εφαρμοστούν στην καθημερινή ζωή)
Γιατί ζηλεύουμε και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από τη ζήλεια;
6 φράσεις που ενισχύουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση