, , , , ,

«Ενέργεια ενεργοποίησης»: Η πρώτη σπίθα που απαιτείται για να καταφέρουμε την αλλαγή σε όλους τους τομείς

Ο πιο γρήγορος τρόπος να εφαρμόσετε τον #Κ5Δ (τον κανόνα των 5 δευτερολέπτων) είναι να ξεκινήσετε χρησιμοποιώντας τον όπως ακριβώς κι εγώ. Να μια

«Ενέργεια ενεργοποίησης»: Η αρχική ενέργεια που απαιτείται για να καταφέρουμε την αλλαγή

Ο πιο γρήγορος τρόπος να εφαρμόσετε τον #Κ5Δ (τον κανόνα των 5 δευτερολέπτων) είναι να ξεκινήσετε χρησιμοποιώντας τον όπως ακριβώς κι εγώ. Να μια απλή Δοκιμασία Αφύπνισης που μπορείτε να κάνετε αύριο το πρωί για να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τον Κανόνα. Απλώς βάλτε το ξυπνητήρι σας νωρίτερα από το συνηθισμένο και τη στιγμή που θα χτυπήσει, 5-4-3-2-1, σηκωθείτε από το κρεβάτι.

Η αλλαγή είναι απλή, όχι εύκολη

Υπάρχουν κάποιοι λόγοι για τους οποίους αυτή η δοκιμασία είναι τόσο σημαντική. Πρώτον, δεν έχετε περιθώρια. Η δοκιμασία είναι άμεση. Είστε εσείς, το ξυπνητήρι και το 5-4-3-2-1. Αν αποτύχετε, είναι γιατί πήρατε την απόφαση να μην ακολουθήσετε τον #Κ5Δ. Δεύτερον, αν μπορείτε να αλλάξετε την πρωινή ρουτίνα σας, μπορείτε να αλλάξετε τα πάντα.

Advertisment

Η αλλαγή απαιτεί άμεση δράση, παρά τα συναισθήματά σας. Αν μπορείτε να κυριαρχήσετε σε αυτόν τον τομέα της ζωής σας, μπορείτε να το κάνετε σε κάθε τομέα που προσπαθείτε να βελτιώσετε. Τρίτον, θέλω να βιώσετε την εμπειρία της «ενέργειας της ενεργοποίησης» και να νιώσετε πόσο δύσκολο είναι στην πραγματικότητα να αναγκάσετε τον εαυτό σας να κάνει κάποια απλά πράγματα.

Στη χημεία, «η ενέργεια ενεργοποίησης» είναι η ελάχιστη ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για να ξεκινήσει μια χημική αντίδραση. Οι χημικοί ανακάλυψαν πως αυτή η αρχική ποσότητα ενέργειας είναι σημαντικά υψηλότερη από τη μέση ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για να συνεχιστεί η αντίδραση.

Τι σχέση έχει αυτό με το ξύπνημα; Μεγάλη. Η αρχική ποσότητα ενέργειας για να σηκωθείτε από το κρεβάτι είναι πολύ πιο υψηλή από την ενέργεια που ασκείτε από τη στιγμή που θα σηκωθείτε. Ο σπουδαίος ψυχολόγος Μιχάλι Τσικζεντμιχάλι εφάρμοσε αυτή την έννοια στην ανθρώπινη συμπεριφορά, κατηγορώντας την ενέργεια ενεργοποίησης ως έναν από τους λόγους για τους οποίους είναι τόσο δύσκολη η αλλαγή. Ορίζει ως ενέργεια ενεργοποίησης την «αρχική ενέργεια που απαιτείται για την αλλαγή» – είτε για να κάνουμε ένα σταματημένο αυτοκίνητο να κινηθεί είτε για να αναγκάσετε τον εαυτό σας να σηκωθεί από το ζεστό κρεβάτι το πρωί.

Advertisment

Ο Ζερόμ από τις Φιλιππίνες έγραψε: «Είναι πολύ άβολο, γιατί το σώμα και το μυαλό μου δεν είναι έτοιμα για αυτόν τον κανόνα. Είμαι, όμως, πρόθυμος να τον εφαρμόσω». Αρχικά, η ενέργεια ενεργοποίησης σας προκαλεί άβολα συναισθήματα, αλλά θέλω να νιώσετε την αντίσταση αυτή ώστε να μάθετε τι σημαίνει να σπρώχνετε τον εαυτό σας να δράσει.

Αν δεν νιώσετε αυτό το μεγάλο σπρώξιμο (όπως όταν έκλεινε η μητέρα σας την τηλεόραση, όταν ήσαστε παιδιά, και έλεγε: «Είναι ωραία μέρα, βγες έξω να κάνεις κάτι»), το μυαλό σας αναπόφευκτα θα σας οδηγήσει στο μονοπάτι της αδράνειας. Όταν αρχίσετε να μετράτε 5-4-3-2-1, ξεκινά μια αλυσιδωτή αντίδραση που όχι μόνο ξυπνάει τον προμετωπιαίο λοβό σας, αλλά σας προετοιμάζει κιόλας για να δώσετε αυτό το αρχικό «σπρώξιμο» που απαιτείται για την αλλαγή.

Όταν σηκώνεστε τη στιγμή που χτυπάει το ξυπνητήρι, αποκτάτε δύναμη. Αυτή η μικρή πράξη δείχνει ότι έχετε την εσωτερική δύναμη να κάνετε αυτό που πρέπει να γίνει. (…) Αν δεν μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι, δεν θα μπορέσετε να διεκδικήσετε όλες τις άλλες αλλαγές που θέλετε να κάνετε στη ζωή σας. Και αν κάνετε αυτό το απλό βήμα για να πάρετε τον έλεγχο του πρωινού σας, θα πυροδοτήσετε μια αλυσίδα γεγονότων που οδηγούν σε αλλαγές σε όλους τους τομείς.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Mel Robbins με τίτλο «Ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα και μπορείτε να το βρείτε εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση