, ,

3 τεχνικές διαλογισμού που μας βοηθούν να διαχειριστούμε αρνητικά συναισθήματα

Ο διαλογισμός δεν αποτελεί υποκατάστατο της θεραπείας ή άλλων παρεμβάσεων για την παρατεταμένη θλίψη ή κατάθλιψη, παρόλα αυτά, έρευνα δείχνει ότι ο διαλογισμός μπορεί

3 τεχνικές διαλογισμού που μας βοηθούν να διαχειριστούμε αρνητικά συναισθήματα

Ο διαλογισμός δεν αποτελεί υποκατάστατο της θεραπείας ή άλλων παρεμβάσεων για την παρατεταμένη θλίψη ή κατάθλιψη, παρόλα αυτά, έρευνα δείχνει ότι ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων ευτυχίας και στη μείωση της ευερεθιστότητας. Επίσης, ενισχύει τις προσπάθειές μας για βελτίωση του ύπνου, μείωση του άγχους και του στρες και την ενίσχυση της αυτεπίγνωσης.

Ενσυνειδητότητα της αναπνοής

Η αναπνοή είναι μια ισχυρή δύναμη και όταν εξασκούμε τον διαλογισμό ενσυνείδητης αναπνοής, ανακατευθύνουμε την προσοχή και τις σκέψεις μας στην αναπνοή καθώς αυτή ρέει μέσα από το σώμα, επιτρέποντάς μας απλά να είμαστε παρόντες στη στιγμή.

Advertisment

Πώς να την κάνετε

Ξεκινήστε χαλαρώνοντας το σώμα και κατευθύνοντας την επίγνωσή σας στη σωματική αίσθηση της αναπνοής. Παρατηρήστε πώς φουσκώνει και ξεφουσκώνει το στήθος σας κατά την εισπνοή/εκπνοή και πώς εισέρχεται και εξέρχεται ο αέρας μέσα από το μύτη. Ο νους συνεχώς αποσπάται από σκέψεις, αισθήσεις, ήχους, αλλά μην ανησυχείτε, αφού αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Απλώς αναγνωρίστε τον περισπασμό και συνεχίστε να τραβάτε την προσοχή σας πίσω στην αναπνοή.

Kapalabhati breathwork

Η Kapalabhati, επίσης γνωστή και ως Ανάσα της Φωτιάς, είναι μια τεχνική breathwork που συνίσταται από σύντομη, ισχυρή εκπνοή και παθητική εισπνοή. Kapala σημαίνει «κρανίο» και bhati σημαίνει «αυτό που φέρνει φως», οπότε αυτή η πρακτική αναπνοής αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμη όταν νιώθουμε θλιμμένοι και παγιδευμένοι.

Πώς να την κάνετε

Καθίστε με ίσια πλάτη και κλειστό στόμα. Πάρτε μια βαθιά αναπνοή μέσω της μύτης έως την κοιλιά. Στην εκπνοή, χρειάζεται να συσταλείτε προς την πλάτη σας (σκεφτείτε σαν μια ελαφριά κίνηση προς το στομάχι). Η εισπνοή θα γεμίσει φυσικά τους πνεύμονές σας. Συνεχίστε έτσι για 40 αναπνοές ή για όσο νιώθετε άνετα. Κρατήστε το πρόσωπο και το σώμα χαλαρό.

Advertisment

Διαλογισμός ευγνωμοσύνης

Αυτός ο διαλογισμός είναι το ιδανικό αντίδοτο στα αρνητικά συναισθήματα όπως η θλίψη, καθώς μας αναγκάζει να σκεφτούμε όλα όσα έχουμε και μας κάνουν χαρούμενους και ευγνώμονες στη ζωή μας. Δεν μπλοκάρει τα αρνητικά συναισθήματα ή τις εμπειρίες, αλλά μας ωθεί να νιώσουμε ευγνωμοσύνη τόσο για τα καλά όσο και για τα κακά. Είναι κατάλληλο για πριν τον ύπνο.

Πώς να την κάνετε

Αφού χαλαρώσετε τους μύες στο σώμα, πάρτε μια βαθιά ανάσα και αναρωτηθείτε: «Για τι είμαι πραγματικά ευγνώμων;». Σκεφτείτε την υγεία, τους ανθρώπους και τα ζώα στη ζωή σας, τις ελευθερίες που δεν έχουν όλοι στη ζωή, τις ευκαιρίες που είναι διαθέσιμες, τα ρούχα που σας κρατούν ζεστούς, το φαγητό και το νερό που θρέφει το σώμα σας, την σκεπή πάνω από το κεφάλι σας.

Τέλος, σκεφτείτε όλα εκείνα που είναι δύσκολα και προσπαθήστε να είστε ευγνώμονες γι’ αυτά. Μην ανησυχείτε αν δεν τα καταφέρετε αμέσως. Μπορείτε να αποδεχτείτε ότι είναι πιθανό να συμβεί αυτό στο μέλλον; Παραμείνετε ευγνώμονες για όλα όσα υπάρχουν σε αυτό τον κόσμο και για το γεγονός ότι ζείτε.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6418017/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση