, , , , , , , , ,

Τα αφεψήματα που βοηθούν στο φούσκωμα και την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος

Μπορεί οι περισσότεροι να μην δίνουμε πολύ προσοχή σε μερικά απλά προβλήματα του πεπτικού μας συστήματος όπως είναι η διάρροια, ο εμετός και η

Τα αφεψήματα που βοηθούν στο φούσκωμα και την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος

Μπορεί οι περισσότεροι να μην δίνουμε πολύ προσοχή σε μερικά απλά προβλήματα του πεπτικού μας συστήματος όπως είναι η διάρροια, ο εμετός και η ναυτία αλλά, στις μέρες της πανδημίας και δεδομένου ότι οι μισοί περίπου από τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με κορονοϊό, είχαν πεπτικά προβλήματα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Γαστρεντερολογίας, η προσοχή μας στράφηκε προς αυτά, με περισσότερο ενδιαφέρον.

Εκτός όμως από τον κορονοϊό, τα επίμονα φουσκώματα, η πρησμένη κοιλιά και τα αέρια που συσσωρεύονται στο στομάχι και προκαλούν πόνο και καλό είναι να επισκεφθούμε τον γιατρό μας, ο οποίος θα βρει τις αιτίες που προκαλούν αυτά τα συμπτώματα και θα τα ανακουφίσει, υπάρχουν και άλλα, μικρότερα πεπτικά προβλήματα, όπως είναι το φούσκωμα, που ακολουθεί μετά από μια γρήγορη κατανάλωση τροφής ή από την κατανάλωση δύσπεπτων τροφών.

Οι διατροφολόγοι συστήνουν τα παρακάτω αφεψήματα προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες να εμφανιστούν πεπτικά προβλήματα

1. Μελισσόχορτο

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων υποστηρίζει ότι το τσάι από μελισσόχορτο μπορει να ανακουφίσει τα ήπια πεπτικά προβλήματα, όπως είναι το φούσκωμα και ο τυμπανισμός. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του σαν αφέψημα ή να συνδυαστεί για την παρασκευή μείγματος βοτάνων, για την αντιμετώπιση του κοιλιακού άλγους ή άλλων πεπτικών διαταραχών.

2. Μέντα

Η παραδοσιακή ιατρική, αναγνωρίζει τη μέντα ως ένα βότανο που βοηθάει στην αντιμετώπιση των πεπτικών διαταραχών. Έχει βρεθεί ότι, τα φλαβονοειδή που περιέχει η μέντα αναστέλουν τη δραστηριότητα των μαστοκυττάρων που βρίσκονται σε αφθονία στο έντερο και συμβάλλουν στην πρόκληση φουσκωμάτων. Επίσης, το έλαιο μέντας σε κάψουλες, ανακουφίζει τα κοιλιακά άλγη, τα φουσκώματα και άλλα πεπτικά προβλήματα.

3. Ρίγανη

Η ρίγανη που βρίσκεται παντού στη χώρα μας, είναι ένα εξαιρετικό φυτό με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Μερικά από τα οφέλη της είναι:
Συντελεί στη ρύθμιση του τυμπανισμού, διεγείροντας την έκκριση της χολής. Χρησιμοποιείται για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, την εντερική ατονία και για το πεπτικό έλκος.

4. Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι πολύ χρήσιμο πριν το γεύμα, σε όσους υποφέρουν συχνά από δυσπεψίες. Για να χωνέψει κανείς εύκολα και γρήγορα μετά από ένα βαρύ γεύμα, μπορεί να πιεί αφέψημα από τζίντζερ. Έχει επίσης, αντιεμετική δράση.

5. Πράσινο τσάι

Ανακουφίζει από πολλές διαταραχές του πεπτικού, φουσκώματα, ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn.

6. Κουρκουμάς

Η κουρκουμίνη, η πανίσχυρη δραστική ουσία του κουρκουμά, είναι γνωστό ότι καταπολεμά τις φλεγμονές αλλά και τα πεπτικά προβλήματα.

7. Χαμομήλι

Το χαμομήλι είναι ένα βότανο που δεν λείπει από τα ελληνικά σπίτια από αρχαιοτάτων χρόνων, που η αξία του ήταν επίσης γνωστή. Μεταξύ των πολλών άλλων που κάνει το χαμομήλι, βοηθάει στην πέψη, μειώνει το φούσκωμα, χαλαρώνει το πεπτικό και ανακουφίζει από τα αέρια, τις κράμπες και τη δυσπεψία.

8. Πικραλίδα

Βοηθάει στην πέψη, ανακουφίζει από τα φουσκώματα και λόγω της διουρητικής της δράσης, καταπολεμά τα πρηξίματα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε