,

4 είδη βαθιάς οικειότητας που αναπτύσσονται σε ένα ζευγάρι

Όταν σκεφτόμαστε την οικειότητα και την εγγύτητα σε ένα ζευγάρι, συχνά μας έρχεται στο νου το σεξ, η σωματική δηλαδή επαφή. Ασφαλώς και αποτελεί

4 είδη βαθιάς οικειότητας που αναπτύσσονται σε ένα ζευγάρι

Όταν σκεφτόμαστε την οικειότητα και την εγγύτητα σε ένα ζευγάρι, συχνά μας έρχεται στο νου το σεξ, η σωματική δηλαδή επαφή. Ασφαλώς και αποτελεί έναν σημαντικότατο παράγοντα, αλλά οι άνθρωποι χρειαζόμαστε κάτι πολύ παραπάνω για να συνδεθούμε βαθιά μεταξύ μας. Μάλιστα, υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις τύποι οικειότητας που δεν περιλαμβάνουν καθόλου το άγγιγμα ή το σεξ – αλλά επιδρούν το ίδιο ή και περισσότερο σε μια ερωτική/συντροφική σχέση.

Άλλωστε, οι μακροχρόνιες δεσμεύσεις συνήθως προϋποθέτουν κάτι πολύ πιο περίπλοκο από την απλή χημεία στην κρεβατοκάμαρα. Χωρίς αυτούς τους τύπους οικειότητας, η σχέση μπορεί να αρχίσει να φθείρεται και τα δύο άτομα να απομακρυνθούν.

Advertisment

4 είδη βαθιάς οικειότητας που αναπτύσσονται σε ένα ζευγάρι

Συναισθηματική οικειότητα

Περιλαμβάνει το απλό, αυθεντικό μοίρασμα των σκέψεων και των συναισθημάτων. Να μπορεί κανείς να εκφράσει τους βαθύτερους φόβους, τα όνειρα, τις απογοητεύσεις και τα πιο περίπλοκα συναισθήματα. Συναισθηματική οικειότητα σημαίνει ότι και οι δύο νιώθετε ασφαλείς και άνετα με αυτό τον τρόπο αυθόρμητης έκφρασης. Πρόκειται δηλαδή για την κατασκευή ενός καταφυγίου από τα δυσάρεστα εμπόδια του έξω κόσμου και τα θεμέλια είναι η εμπιστοσύνη.

Ένα παράδειγμα είναι: Μία γυναίκα επιστρέφει σπίτι και λέει στον σύντροφό της για ένα στρεσογόνο περιστατικό που βίωσε στην εργασία και ότι δεν ένιωθε άνετα να εκφραστεί στους συναδέλφους της. Ο σύντροφός της θα της κάνει ερωτήσεις για να τη βοηθήσει να επεξεργαστεί την εμπειρία και θα επικυρώσει τα συναισθήματά της. Μία οδός για να ενισχύσετε την συναισθηματική οικειότητα στη σχέση σας είναι να συζητάτε συχνά και βαθιά ζητήματα που να περιλαμβάνουν την έκφραση συναισθημάτων και την αφήγηση εμπειριών.

Νοητική οικειότητα

Και οι δύο σύντροφοι μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις και τις πεποιθήσεις τους χωρίς να ανησυχούν για πιθανές συγκρούσεις. Νιώθουν ότι η άποψή τους μετρά και υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση και σεβασμός. Νιώθουν κοντά ο ένας στον άλλο επειδή δεν έχουν σημασία οι διαφορές απόψεων.
Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι το εξής:

Advertisment

Ένα ζευγάρι επιχειρηματολογεί για τη σημασία της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Δεν νιώθουν την ανάγκη να συμφωνήσουν. Απλώς απολαμβάνουν τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων. Για να υπάρξει αυτός ο βαθμός βαθιάς νοητικής ικανότητας χρειάζεται ανοχή, υπομονή, επιμονή και διάθεση για συζήτηση.

Εμπειρική οικειότητα

Κοινές εμπειρίες δημιουργούν προσωπικά αστεία και αναμνήσεις που ενισχύουν μια σύνδεση. Το ομαδικό πνεύμα και η συνεργασία για έναν κοινό στόχο εγκαθιδρύουν ένα συναίσθημα εγγύτητας. Αυτός ο δεσμός είναι το αποτέλεσμα εμπειρικής οικειότητας. Κάποια παραδείγματα θα μπορούσε να ήταν τα εξής: ένα ζευγάρι προπονείται μαζί για να τρέξει στον μαραθώνιο. Αυτό τους επιτρέπει να στηρίζουν και να πιέζουν ο ένας τον άλλο. Οι δύο σύντροφοι μαγειρεύουν από κοινού ένα γεύμα. Ο ένας ετοιμάζει τη σαλάτα και τη σάλτσα και ο άλλος το κυρίως πιάτο.

Πνευματική οικειότητα

Δεν σχετίζεται απαραιτήτως με τη θρησκεία, ούτε με κάποια φιλοσοφική παράδοση. Αυτό το είδος εγγύτητας δημιουργείται όταν μοιραζόμαστε βαθιές ανησυχίες, διαπιστώσεις σε σχέση με τη ζωή και τον θάνατο. Ένα ζευγάρι μπορεί να ανακαλύψει μαζί τα «κρυφά» μονοπάτια που φέρνει η ζωή, τις δυσκολίες και τις πηγές προσωπικής, πνευματικής δύναμης. Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι το εξής: οι δύο σύντροφοι βλέπουν τον ήλιο να δύει και μιλούν για το θαύμα της φύσης και τον σκοπό ύπαρξης.

Όταν έχει φτάσει ένα ζευγάρι να μιλά με ηρεμία για τις πεποιθήσεις, τις απόψεις, τα συναισθήματα και τα προσωπικά τους πιστεύω με απόλυτη διάθεση αποδοχής και σεβασμού, τότε βρίσκεται σε καλό δρόμο ώστε αυτό που έχουν με τόσο κόπο χτίσει να διαρκέσει στο χρόνο.

Πηγή:

www.mindbodygreen.com/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ
Πενθώντας μία σχέση, πενθώντας για μία σχέση ή πενθώντας σε μία σχέση;
Οικογένεια... ένας θεσμός με πολλές δομές
Soft ghosting | Τι είναι και τα σημάδια για να καταλάβετε ότι το έχετε πάθει

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση