,

3 βασικές συμβουλές από έναν άντρα για να έχετε έναν ευτυχισμένο γάμο

Ο γάμος χρονολογείται από την αρχαία εποχή. Οι πρόγονοί μας χρειάζονταν ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο να αποκτήσουν παιδιά κι έναν τρόπο να διαχειριστούν

3 βασικές συμβουλές από έναν άντρα για να έχετε έναν ευτυχισμένο γάμο

Ο γάμος χρονολογείται από την αρχαία εποχή. Οι πρόγονοί μας χρειάζονταν ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο να αποκτήσουν παιδιά κι έναν τρόπο να διαχειριστούν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας.
Οι γάμοι που βασίζονταν στον έρωτα έγιναν για πρώτη φορά δημοφιλείς την εποχή του Ρομαντισμού. Το δαχτυλίδι των αρραβώνων, ένα έθιμο που χρονολογείται από την εποχή της αρχαίας Ρώμης, είναι ένας κύκλος που συμβολίζει την αιωνιότητα και την αιώνια ένωση. Κάποτε πίστευαν ότι μια φλέβα ή ένα νεύρο πήγαινε από το «δάχτυλο του δαχτυλιδιού» (τον παράμεσο) του αριστερού χεριού κατευθείαν στην καρδιά.

Είμαι καλός στο γάμο, έχω παντρευτεί δύο φορές. Ο ένας γάμος ήταν καλός, ο άλλος υπέροχος. Ο πρώτος μου γάμος τελείωσε όχι επειδή ήταν κακός, αλλά επειδή ήθελα να είμαι ανύπαντρος. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Advertisment

Ορίστε η συμβουλή που δίνω στα ζευγάρια όταν μου ζητάνε να κάνω μια πρόποση σ’έναν γάμο. Βλέπω τα πράγματα μέσα από ανδρικό πρίσμα «δεν μπορώ να κάνω αλλιώς».

Μην κρατάτε λογαριασμό

Είναι ανθρώπινο να μεγιστοποιείτε τη δική σας συνεισφορά στη σχέση και να ελαχιστοποιείτε τη συνεισφορά του συντρόφου σας. Προσπαθήστε να είστε μεγαλόψυχοι και να κάνετε όσα περισσότερα μπορείτε για τον σύντροφό σας, όσο το δυνατόν συχνότερα.

Να είστε πρόθυμοι να συγχωρέσετε αν ο σύντροφός σας κάνει κάποιο λάθος, κάτι που θα συμβεί αναπόφευκτα. Οι μελέτες δείχνουν ότι η συγχώρεση παίζει καθοριστικό ρόλο στις βιώσιμες, ευτυχισμένες σχέσεις. Ένα από τα κυριότερα συστατικά της επιτυχίας είναι να δίνουμε στους ανθρώπους μια δεύτερη ευκαιρία.

Advertisment

Καθώς μεγαλώνουμε, νιώθουμε μεγαλύτερη ικανοποίηση όταν δίνουμε. Όταν κρατάμε λογαριασμό, δημιουργείται μια δυναμική όπου ποτέ δεν παραδίνεστε στην αληθινή χαρά της ζωής…. δηλαδή να κάνετε κάτι για κάποιον επειδή τον αγαπάτε και να βάζετε τη δική του ευτυχία πάνω από οτιδήποτε άλλο, τελεία και παύλα. Αυτοί που φροντίζουν τους άλλους είναι αυτοί που συνεισφέρουν περισσότερο απ’όλους στην ανθρωπότητα και ανταμείβονται με πιο μακρόχρονες ζωές. Ο γάμος είναι μια υπόσχεση να φροντίζεις τον άλλον κάθε μέρα.

Μην αφήσετε ποτέ τη γυναίκα σας να κρυώσει ή να πεινάσει

Και, όταν λέω ποτέ, εννοώ….ποτέ. Απ’ ό,τι θυμάμαι, οι περισσότεροι από τους πραγματικά φρικτούς καβγάδες που έκανα ποτέ με συντρόφους μου έγιναν επειδή για κάποιον λόγο δεν είχαμε φάει μεσημεριανό. Προσπαθήστε να μη φεύγετε ποτέ από το σπίτι χωρίς μπάρες ενέργειας κι ένα από εκείνα τα υπερμεγέθη κασμιρένια σάλια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν κουβέρτα. Παρακαλώ, δεν κάνει τίποτα.

Εκφράστε τρυφερότητα και πόθο όσο το δυνατόν συχνότερα

Η τρυφερότητα, το άγγιγμα και το σεξ επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η σχέση σας είναι μοναδική. Ότι, στο βάθος, αυτό είναι το άτομο που θέλετε δίπλα σας. Το άτομο που δεν νιώθει ότι το ποθείτε είναι πιθανότερο να νιώσει ανασφάλεια και να συμπαθεί τον εαυτό του λιγότερο όταν είναι κοντά σας, κι αυτό μπορεί να καταλήξει στους καρκίνους μιας σχέσης: την αδιαφορία και την περιφρόνηση.

Σύμφωνα με τη δική μου πείρα, τα πράγματα που με γεμίζουν περισσότερο στη ζωή είναι η οικογένεια και η επαγγελματική επιτυχία. Χωρίς κάποιον με τον οποίο να μοιραστείτε αυτά τα πράγματα είναι σαν να είδατε ένα φάντασμα – σαν να συνέβησαν, αλλά όχι στ’αλήθεια. Ωστόσο. Με τον σωστό σύντροφο, νιώθετε ότι αυτά τα πράγματα είναι αληθινά, νιώθετε πιο δεμένος με το ανθρώπινο είδος και όλα αρχίζουν να αποκτούν νόημα.

Το «ναι» που λέτε στον γάμο σας σημαίνει «θα σε φροντίζω, θα σε προστατεύω, θα σε τρέφω και θα σε ποθώ».

Απόσπασμα από το βιβλίο του Scott Galloway «Η Άλγεβρα της Ευτυχίας» από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

8 σημάδια που σας δείχνουν ότι ο σύντροφός σας φοβάται την δέσμευση
Τα χαρακτηριστικά των μακροχρόνιων σχέσεων που μας κάνουν πραγματικά ευτυχισμένους
2 τρόποι με τους οποίους η ενσυναίσθηση καθορίζει τον τύπο του συντρόφου που επιλέγουμε
Οι 23 "Διαστάσεις συμβατότητας" σε μακροχρόνια ζευγάρια. Τελικά τα ετερώνυμα έλκονται;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση