,

Η θεραπευτική δύναμη της φιλίας αυξάνεται με την ηλικία, σύμφωνα με έρευνες

Οι λίγοι και καλοί φίλοι είναι, μπορεί να πει κανείς, ένας από τους κύριους στόχους ζωής. Καθώς μεγαλώνουμε, αυτές οι φιλίες γίνονται όλο και

Η θεραπευτική δύναμη της φιλίας αυξάνεται με την ηλικία, σύμφωνα με έρευνες

Οι λίγοι και καλοί φίλοι είναι, μπορεί να πει κανείς, ένας από τους κύριους στόχους ζωής. Καθώς μεγαλώνουμε, αυτές οι φιλίες γίνονται όλο και σημαντικότερες. Αν είστε στα 60 σας ή και παραπάνω, οι φιλίες δεν είναι μόνο το αλατοπίπερο στη ζωή σας: καθώς μεγαλώνετε, οι καλές φιλίες κρατούν μακριά την αίσθηση μοναξιάς, βελτιώνουν την υγεία σας, τονώνουν την αίσθηση ψυχικής ευεξίας, σας προσθέτουν ακόμη και χρόνια.

Οι φίλοι δεν είναι μόνο διασκέδαση: μπορούν να μας σώσουν τη ζωή

Η μοναξιά δεν δημιουργεί μόνο συμπτώματα κατάθλιψης, μπορεί ακόμα και να μειώσει τη διάρκεια ζωής. Για τους ενήλικες άνω των 60 ετών, η μοναξιά φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με δημοσιευμένη μελέτη στη JAMA Internal Medicine που παρακολούθησε πάνω από 1600 άνδρες και γυναίκες.

Οι ερευνητές όρισαν την μοναξιά ως την έλλειψη συντροφιάς και ως τα συναισθήματα απομόνωσης και μη ανήκειν. Όσοι ανέφεραν μοναξιά ήταν 1.5 φορές πιθανότερο να πεθάνουν στα επόμενα 6 χρόνια. Επιπλέον, όσοι ένιωθαν μοναξιά ήταν λιγότερο πιθανό να μπορούν να κάνουν απλές καθημερινές εργασίες και δραστηριότητες, όπως να περπατήσουν κοντά στο σπίτι τους, να ντυθούν και να κάνουν μπάνιο, αλλά και να μεταφέρουν ελαφριά πράγματα.

Άλλες έρευνες υποδεικνύουν τρόπους ανακούφισης από την μοναξιά, ακόμα και κατά το δεύτερο μισό της ζωής μας. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2018 στο Journals of Gerontology Series B: Psychological Sciences & Social Sciences, βρήκε ότι οι ενήλικες 51 ετών και άνω που είχαν χάσει τον/τη σύντροφό τους ένιωθαν λιγότερο μόνοι όταν ξεκίνησαν εθελοντισμό.

Οι φιλίες διατηρούν την οξύνοια του εγκεφάλου

Αν δεν είστε ο τύπος του ανθρώπου που έχει πολλούς φίλους, μάθετε πως η ποιότητα είναι σημαντικότερη από την ποσότητα. Οι ειδικοί επαναλαμβάνουν ότι αν έχετε ακόμα και ένα άτομο που σας καταλαβαίνει – έναν φίλο που νιώθετε ότι θα μπορούσατε να του πείτε τα πάντα – τότε είναι αρκετό για να νιώθετε ψυχική ευεξία.

Από την άλλη, μια άλλη έρευνα αποκαλύπτει ότι η αίσθηση μοναξιάς, όχι η απομόνωση, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης γνωστικών προβλημάτων, όπως η άνοια αργότερα στη ζωή. Ολλανδοί ερευνητές εξέτασαν ποιος παράγοντας ήταν πιο επικίνδυνος για την εμφάνιση άνοιας: η κοινωνική απομόνωση ή η αίσθηση μοναξιάς; Η ερευνητική ομάδα συμπέρανε ότι εκείνοι που ένιωθαν μόνοι είχαν περίπου 1.6 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια.

Οι φιλίες μπορεί να αλλάξουν καθώς μεγαλώνουμε

Περνώντας τα χρόνια, σχεδόν τίποτα δεν μένει ίδιο. Μπορεί να γίνουμε πιο «περίεργοι» και επιλεκτικοί με τις φιλίες μας ή να είμαστε πιο ανεκτικοί με τα τυχόν λάθη των φίλων μας. Επίσης, καθώς μεγαλώνουμε γνωρίζουμε ότι είναι μέσα στη ζωή η απόρριψη και η απομάκρυνση από φιλίες. Η καθημερινότητα αλλάζει, όπως και οι εμπειρίες με αποτέλεσμα συνειδητά ή ασυνείδητα να χάνουμε συνοδοιπόρους στην πορεία της ζωής μας. Οι απώλειες αυτές μπορεί να είναι δική μας επιλογή (καθώς τα θέλω και οι ανάγκες αλλάζουν), μπορεί όμως και όχι.

Όσο μεγαλώνουμε επίσης γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η φιλία χρειάζεται την προσπάθεια και των δύο για να ευδοκιμήσει. Μαθαίνουμε ότι αν κάποιος δεν φαίνεται δοτικός από την αρχή, είναι καλύτερα να μην επενδύουμε πολλά στη σχέση μαζί του. Αυτές οι γνώσεις είναι που μας βοηθούν να εμβαθύνουμε σε όσες φιλίες έχουμε και θέλουμε συνειδητά να διατηρήσουμε στο πέρασμα του χρόνου.

Πηγές:

jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/1188033
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28977483/
jnnp.bmj.com/content/85/2/135
academic.oup.com/psychsocgerontology/article/doi/10.1093/geronb/gby112/5133324
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30289338/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε