, , , ,

8 σημάδια που δείχνουν ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα έχει αποδυναμωθεί

Σε λίγο καιρό θα μπούμε στο φθινόπωρο όπου εμφανίζεται το κρυολόγημα και η γρίπη. Αλλά αυτό τον χειμώνα θα έχουμε και τον κίνδυνο του

8 σημάδια που δείχνουν ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα έχει αποδυναμωθεί

Σε λίγο καιρό θα μπούμε στο φθινόπωρο όπου εμφανίζεται το κρυολόγημα και η γρίπη. Αλλά αυτό τον χειμώνα θα έχουμε και τον κίνδυνο του κορονοϊού. Και γνωρίζουμε ότι το υγιές σώμα εξαρτάται από ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο μας βοηθά να πολεμάμε όχι μόνο ιούς όπως τον COVID-19, αλλά και παθογόνα βακτήρια και παράσιτα.

Αν και η στήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος είναι σημαντική, εδώ εγείρεται το ερώτημα: Πώς ξέρουμε αν το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι αδύναμο; Οι χρόνιες παθήσεις και τα αυτοάνοσα είναι οι πιο φανεροί παράγοντες κινδύνου για το δυσλειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα. Αλλά και ο τρόπος ζωής μπορεί να προκαλέσει μια λοίμωξη ή μια νόσο. Για τον γενικά υγιή πληθυσμό χωρίς υποκείμενα νοσήματα, αυτό περιλαμβάνει ανθυγιεινή διατροφή, εργασία σε συνθήκες στρες ή αγχογόνο οικογενειακό περιβάλλον και ανεπαρκής ύπνο.

Advertisment

Πιθανά σημάδια ενός αποδυναμωμένου ανοσοποιητικού συστήματος

1. Εμφανίζουμε συχνά κρυολογήματα και συμπτώματα που διαρκούν πολύ

Θεωρείται φυσιολογικό οι ενήλικες να αρρωσταίνουμε 2-3 φορές το χρόνο και οι περισσότεροι αναρρώνουν σε 7-1- μέρες. Στους υγιείς, υπάρχει πολύς χρόνος το σώμα να αναπτύξει αντισώματα και να καταπολεμήσει την ασθένεια. Αλλά αν σας παίρνει περισσότερο χρόνο η ανάρρωση ή συχνά ξαναεμφανίζετε μια ασθένεια ή ένα κρυολόγημα, το ανοσοποιητικό σας σύστημα παλεύει να λειτουργήσει.

2. Νιώθουμε συχνά εξαντλημένοι και ο ύπνος μας δεν είναι συνεχής

Η μελατονίνη, η ορμόνη που εκκρίνεται όταν νυχτώνει ώστε να νυστάξουμε είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Κάνει συγκεκριμένα ανοσoκύτταρα να απελευθερώνουν κυτοκίνες, που με τη σειρά τους ενεργοποιούν τα ανοσοκύτταρα να καταπολεμούν μολύνσεις. Οπότε όταν κοιμόμαστε, έχουμε συχνά μεγαλύτερη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων, αλλά και των άλλων κυττάρων που έχουν αντιικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

3. Τα επίπεδα στρες μας είναι σε υψηλά επίπεδα

Το υπερβολικό στρες σημαίνει και υψηλά επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, η οποία αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, αποδυναμώνοντας το τείχος εντέρου-ανοσοποιητικού. Αυτό συμβαίνει μειώνοντας ένα αντίσωμα που ονομάζεται IgA, το οποίο ενισχύει τα τοιχώματα του πεπτικού συστήματος και δρα ως η πρώτη γραμμή προστασίας. Όταν αυτό συμβαίνει, οι ιοί μπορούν να κινηθούν στον υπόλοιπο οργανισμό μας περνώντας μέσα από τα τοιχώματα.

Advertisment

4. Νιώθουμε συνεχώς θλιμμένοι ή έχουμε πρόσφατα βιώσει μια απώλεια

Ακόμα και η ήπια κατάθλιψη μπορεί να καταστείλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης τα συναισθήματα της μοναξιάς και η απομόνωση έχουν συνδεθεί με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό ανάμεσα ακόμα και σε φοιτητές πανεπιστημίων. Χειρότερες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις της βίωσης έντονου πένθους και θρήνου.

5. Έχουμε χρόνια διάρροια και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα

Η χρόνια διάρροια μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μιας μόλυνσης ή ενός παράσιτου. Μπορεί επίσης να προκληθεί από ένα μη ισορροπημένο μικροβίωμα, μέσα στο οποίο συγκεκριμένα βακτήρια πολλαπλασιάζονται ενώ δεν θα έπρεπε. Αυτό προκαλεί φλεγμονή. Επίσης, η χρόνια διάρροια – όποιος λόγος κι αν κρύβεται από πίσω – εμποδίζει την απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων απαραίτητων για το ανοσοποιητικό.

6. Εμφανίζουμε συχνά φαγούρα ή οι πληγές αργούν να επουλωθούν

Η επιδερμίδα αποτελεί συχνά το παράθυρο από το οποίο μπορούμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει στο εσωτερικό του σώματος – συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο ρυθμίζει κανονικά τη φλεγμονή και επηρεάζει τη λειτουργία φραγμού και το μικροβίωμα της επιδερμίδας.

7. Καταναλώνουμε περισσότερο αλκοόλ απ’ ότι συνήθως

Ακόμα κι αν δεν είμαστε αλκοολικοί, η κατανάλωση αλκοόλ αποδυναμώνει άμεσα τα λευκά μας αιμοσφαίρια. Προκαλεί επίσης φλεγμονή στο γαστρεντερικό σύστημα, που διαταράσσει με τη σειρά της το ανοσοποιητικό.

8. Η διατροφή μας περιέχει πολύ ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες

Όταν το σάκχαρο στο αίμα μας φθάνει σε υψηλά επίπεδα, η λειτουργεί των λευκών αιμοσφαιρίων μειώνεται και αυτό επηρεάζει την ικανότητα του ανοσοποιητικού μας σύστημα να πολεμήσει τους παθογόνους οργανισμούς που εισβάλλουν στον οργανισμό μας.

Πηγές:

www.cdc.gov/features/rhinoviruses/index.html

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/67339/

ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2515351/#:~:text=Indeed%2C%20gut%2Dassociated%20lymphoid%20tissue,bearing%20cells%5D%20reside%20in%20GALT.

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22310478/

www.apa.org/research/action/immune

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Νέο τεστ προβλέπει την άνοια 9 χρόνια πριν από τα πρώτα συμπτώματα
Τσίμπημα από μέδουσα, δράκαινα, αχινό |Πρώτες Βοήθειες για αποτελεσματική αντιμετώπιση
Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας| Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει φίδι
Έρευνα διαπιστώνει ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά και τον ύπνο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση