4 προβλήματα μνήμης που δεν σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Κατά πόσο τα κενά μνήμης που παρουσιάζουμε είναι φυσιολογικά; Μήπως μαρτυρούν την εμφάνιση κάποιας αλλαγής στον οργανισμό μας ή αποτελούν σύμπτωμα κάτι σοβαρότερου; Πολλές

4 προβλήματα μνήμης που δεν σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Κατά πόσο τα κενά μνήμης που παρουσιάζουμε είναι φυσιολογικά; Μήπως μαρτυρούν την εμφάνιση κάποιας αλλαγής στον οργανισμό μας ή αποτελούν σύμπτωμα κάτι σοβαρότερου; Πολλές φορές, όταν ξεχνάμε κάτι, αστειευόμαστε ότι το Αλτσχάιμερ μας «χτυπά την πόρτα». Όμως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κι άλλα ζητήματα και φαινόμενα που δημιουργούν θολή μνήμη.

4 προβλήματα μνήμης που δεν σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Περιεμμηνόπαυση: Οι ορμόνες πυροδοτούν τα κενά μνήμης

Κατά την μετάβαση στην εμμηνόπαυση, τα επίπεδα των οιστρογόνων παρουσιάζουν διακυμάνσεις. Αυτές μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως εξάψεις και προβλήματα ύπνου και φαίνεται ότι είναι επίσης υπεύθυνες για ζητήματα απώλειας μνήμης.

Advertisment

Το σημαντικό είναι όμως ότι αυτός ο τύπος μνημονικής απώλειας είναι προσωρινός στις περισσότερες περιπτώσεις. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, καθώς τα ορμονικά επίπεδα έρχονται σε κάποια σταθερότητα, τα συμπτώματα τείνουν να εξαφανίζονται.

Στρες: Κυριεύουν τη σκέψη και την προσοχή

Το αμείωτο στρες μπορεί να θολώσει τη σκέψη και να δυσκολέψει την προσοχή. Μπορεί επίσης να διαταράξει τον ύπνο, κάτι που μπλοκάρει την ικανότητα του εγκεφάλου να οργανώνει τις αναμνήσεις στα σωστά νευρωνικά μονοπάτια. Συνεπώς, δυσκολευόμαστε να ανακαλέσουμε μια μνήμη. Αν το στρες είναι προσωρινό – για παράδειγμα μετά από μια απόλυση – τότε η μνήμη και η εγκεφαλική λειτουργία θα επιστρέψουν στο φυσιολογικό.

Αν όμως το στρες παραμείνει χρόνιο, ο ιππόκαμπος μπορεί να εμφανίσει δυσλειτουργίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Οπότε, αν και τα κενά μνήμης λόγω στρες δεν είναι τα ίδια με εκείνα του Αλτσχάιμερ, υπάρχει μια κάποια σύνδεση σε περίπτωση παρατεταμένου, αμείωτου στρες.

Advertisment

Εγκυμοσύνη: Οι επιδράσεις των ορμονικών αλλαγών

Κατά τη διάρκεια των 9 μηνών που το σώμα μιας γυναίκας δημιουργεί ένα μωρό, εμφανίζονται έντονες ορμονικές διακυμάνσεις που μπορεί να επηρεάσουν την καθαρότητα του νου. Η στήριξη των φίλων και της οικογένειας είναι πολύτιμη σε αυτή τη φάση.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η στιγμή που οι γυναίκες συνήθως ξεχνούν είναι η ίδια η γέννα. Το πιθανότερο είναι εξελίξαμε αυτό τον βιολογικό μηχανισμό ώστε να μπορούμε να ξεχάσουμε τον πόνο της γέννησης.

Θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου: Παρενέργεια της χημειοθεραπείας

Η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο με τρόπους που δεν μπορούμε πλήρως να κατανοήσουμε ακόμα, με συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του Αλτσχάιμερ. Δεν είναι ξεκάθαρο το γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά γνωρίζουμε ότι εμφανίζεται. Για κάποιους ασθενείς, αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν μετά την θεραπεία. Σε άλλους, επιμένουν.

Τέλος, είναι σημαντικό να προσθέσουμε ότι υπάρχουν κι άλλα προβλήματα μνήμης που δεν σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ και μπορεί να σχετίζονται με δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, ελλείψεις βιταμινών και μετάλλων, λήψη κάποιων φαρμάκων, έλλειψη ύπνου, αποτέλεσμα τραυματισμού στο κεφάλι και άλλα προβλήματα υγείας.

Πηγή:

thehealthy.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 είδη τροφών που βοηθούν στην αντιμετώπιση των φραγμένων αρτηριών
Αλτσχάιμερ: Ο ρόλος του μικροβιώματος του εντέρου στην ανάπτυξη της νόσου
Μνήμη: Νευρολόγος προτείνει τεστ 5′ που εντοπίζει τα πρώτα σημάδια άνοιας – Γίνεται στο σπίτι
Η στάση πριν τον ύπνο που καταπολεμά τον πόνο στον αυχένα και την αϋπνία (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση