, ,

9 σημάδια που δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε μια υγιή σχέση

Σας αρέσει να δειπνείτε σε καινούρια εστιατόρια μαζί, να πηγαίνετε για μακρινές βόλτες με ποδήλατο και να ταξιδεύετε, αλλά η υγιής και ευτυχισμένη σχέση

9 σημάδια που δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε μια υγιή σχέση

Σας αρέσει να δειπνείτε σε καινούρια εστιατόρια μαζί, να πηγαίνετε για μακρινές βόλτες με ποδήλατο και να ταξιδεύετε, αλλά η υγιής και ευτυχισμένη σχέση δεν διαφαίνεται μόνο μέσα από τα κοινά ενδιαφέροντα. Τι ακριβώς καθιστά μια σχέση υγιή;

Μια σπουδαία σχέση αποτελεί έναν ασφαλή χώρο για να μπορούν και οι δύο να αγαπούν, να τιμούν και να σέβονται ο ένας τον άλλο. Όπου μπορούν και τα δύο μέρη να επικοινωνούν τα θέλω, τις ανάγκες τους, όπως επίσης και τα όρια. Και φυσικά είναι πολύ σημαντικό να καλλιεργούμε τέτοιες υγιείς σχέσεις επειδή το αντίθετο – μια τοξική δηλαδή σχέση – επιβαρύνει κατά πολύ την ποιότητα της ζωής· μπορεί ακόμα και την καρδιακή μας υγεία να επηρεάσει εκτός από την ανάπτυξη άγχους και κατάθλιψης.

Advertisment

Σύμφωνα με μια σημαντική έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2019 στο επιστημονικό περιοδικό Personality and Social Psychology Bulletin, η ερωτική/συντροφική σχέση υψηλής ποιότητας συσχετίζεται με μεγαλύτερη ψυχική ευεξία. Επιπλέον, πολλά ζευγάρια σε ανθυγιεινές σχέσεις δεν γνωρίζουν καν ότι βρίσκονται σε μια τέτοια κατάσταση, ειδικά αν έχουν μεγαλώσει και εκείνοι σε ένα σπίτι όπου ήταν κανονικότητα. Οπότε γίνεται ακόμα πιο σημαντικό το να αναγνωρίσουμε πού στεκόμαστε με τον/τη σύντροφό μας.

9 σημάδια που αποδεικνύουν ότι έχουμε αναπτύξει μια υγιή σχέση

1. Δεν διστάζουμε να μιλάμε

Είναι εύκολο να καταλάβουμε πότε ο/η σύντροφός μας κάνει κάτι που δεν μας αρέσει – ίσως δεν μας έχει καλέσει εδώ και δύο μέρες ή δεν βοηθά καθόλου στις δουλειές του σπιτιού. Αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να μιλήσουμε για όλα αυτά. Χρειάζεται αυτοπεποίθηση, δύναμη και κουράγιο επειδή ξεκινάμε από ένα σημείο ευάλωτο και έκθεσης. Σε μια υγιή σχέση, θα νιώθουμε αρκετά ασφαλείς να είμαστε ανοιχτοί απέναντι στον/στη σύντροφό μας.

2. Η εμπιστοσύνη είναι η ο πυρήνας της σχέσης

Η εμπιστοσύνη είναι θεμελιώδης για όλες τις σχέσεις, αλλά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα κινητά τηλέφωνα, είναι εύκολο αυτή να διαταραχτεί. Αλλά σε μια υγιή σχέση αυτά τα θεμέλια είναι γερά. Εν μέρει επειδή ο/η σύντροφός σας δείχνει με κάθε τρόπο ότι αξίζει της εμπιστοσύνης σας. Είναι αξιόπιστοι και διαθέσιμοι, όταν λένε ότι θα είναι εδώ, είναι. Επίσης, σας δείχνουν ότι σας εμπιστεύονται, δίνοντάς σας ταυτόχρονα όλο το χώρο που χρειάζεστε χωρίς δισταγμό.

Advertisment

3. Γνωρίζουμε τη «γλώσσα αγάπης» του άλλου

Ποια είναι η «γλώσσα αγάπης»; Είναι ο τρόπος που προτιμάμε να προσφέρουμε και να δεχόμαστε αγάπη (μέσα από τις λέξεις, το χρόνο, τα δώρα, τα θέλω ή τη σωματική επαφή). Σε μια υγιή σχέση, έχετε αφιερώσει χρόνο να μάθετε τη «γλώσσα της αγάπης», ώστε να μπορείτε να εκφράζετε την αγάπη σας με έναν τρόπο που θα λειτουργεί και για τους δύο.

4. Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε σε ορισμένα ζητήματα

Κάθε ζευγάρι καυγαδίζει. Αλλά σε αντίθεση με αυτό που μπορεί να πιστεύετε, δεν χρειάζεται να λύνετε κάθε ζήτημα. Για την ακρίβεια, είναι όμορφο να υπάρχουν κάποια θέματα στα οποία ποτέ δεν συμφωνείτε. Ορισμένες φορές δηλαδή είναι εντάξει να συμφωνείτε ότι διαφωνείτε. Πρόκειται για υγιείς διαφωνίες, αρκεί να μην επηρεάζουν έντονα τα θεμέλια της σχέσης σας.

5. Ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλο να κυνηγήσουμε τους στόχους μας

Οι περισσότεροι έχουμε ένα όνειρο ή ένα όραμα για τη ζωή, και ειδικά όσο μεγαλώνουμε, θέλουμε να διατηρήσουμε αυτά τα οράματα. Δεν είναι καθόλου κακό αν τα όνειρά σας δεν συμφωνούν και ταυτίζονται με του/της συντρόφου σας· αρκεί να τιμάτε και να ενθαρρύνετε ο ένας τον άλλο στον αγώνα σας για επίτευξη των στόχων σας.

6. Διατηρούμε τα δικά μας, μοναδικά ενδιαφέροντα

Τα ζευγάρια που έχουν ζήσει τις καλύτερες ερωτικές ιστορίες είναι εκείνα που μπόρεσαν να διατηρήσουν τα ενδιαφέροντά τους, αλλά και που δεν προκαλούν τύψεις ο ένας στον άλλο επειδή δεν είναι κοινά. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ενθαρρύνουμε τον άλλο να εξερευνήσει τι αγαπά να κάνει και μόνος του.

7. Νιώθουμε άνετα με τον ίδιο μας τον εαυτό και τον γνωρίζουμε σε βάθος

Όταν είστε σε σχέση, είναι κρίσιμο να γνωρίζετε τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία σας. Ίσως να έχετε αυτοπεποίθηση όταν βρίσκεστε με τους φίλους, αλλά να γίνεστε διστακτικοί και φοβικοί στο εργασιακό περιβάλλον. Ή να γνωρίζετε ότι αν ο/η σύντροφός σας ξεχάσει μια μέρα να βγάλει έξω τα σκουπίδια, εσείς εκνευρίζεστε. Όποια είναι τα δυνατά και αδύναμά σας σημεία, είναι σημαντική η επίγνωση πάνω σε αυτά.

8. Τα όρια γίνονται σεβαστά

Μια υγιής σχέση σημαίνει ότι είστε και οι δύο στην ίδια ομάδα. Σε αυτή, και τα δύο μέρη συζητούν και συμφωνούν πάνω σε σημαντικά θέματα που είναι ουσιαστικά. Ένα από αυτά είναι τα όρια. Πόσο χρόνο και χώρο χρειάζεται ο καθένας. Τι είναι αποδεκτό και τι όχι πάνω σε έναν καυγά; Ποια πράγματα και ενδιαφέροντα μοιραζόμαστε και ποια όχι;

9. Νιώθουμε ότι έχουμε ένα στήριγμα

Αφού περάσει ο πρώτος καιρός του ενθουσιασμού και της έντονης σεξουαλικής έντασης, αναρωτηθείτε: Νιώθετε χαρούμενοι; Νιώθετε ότι μπορείτε να στηριχθείτε σε εκείνον/εκείνη; Πώς είναι η διάθεση και η αυτοπεποίθησή σας; Αν νιώθετε κάποια πίεση ή έλλειψη στήριξης, επικοινωνήστε το – είναι ο υγιής δρόμος.

Πηγή:

www.everydayhealth.com/sexual-health/signs-youre-healthy-relationship

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

7 άβολες ερωτήσεις που είναι «αναγκαίο» να κάνετε στον σύντροφό σας για να περάσετε στο επόμενο βήμα
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ
Εσείς «κρατάτε σκορ»; Η καθημερινή συμπεριφορά που υπονομεύει τις σχέσεις μας
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση