, ,

Λήγουν τα μπαχαρικά; Ποιος είναι ο χρόνος ζωής τους και πότε χρειάζεται να τα πετάξουμε

Είτε απλώς μαγειρεύετε σπίτι είτε είστε μάγειρας σε κάποιο μαγαζί, θα γνωρίζετε ήδη ότι αν διατηρείτε τα μπαχαρικά σε πολύ καλά κλειστά βάζα, το

Λήγουν τα μπαχαρικά; Ποιος είναι ο χρόνος ζωής τους και πότε χρειάζεται να τα πετάξουμε

Είτε απλώς μαγειρεύετε σπίτι είτε είστε μάγειρας σε κάποιο μαγαζί, θα γνωρίζετε ήδη ότι αν διατηρείτε τα μπαχαρικά σε πολύ καλά κλειστά βάζα, το άρωμά τους μένει για πολύ καιρό. Αυτό που ίσως να μην έχετε σκεφτεί είναι ότι τα μπαχαρικά δεν αρωματίζουν μόνο το φαγητό μας – μπορούν επίσης να προλάβουν πιθανή αλλοίωση και προσθέτουν χρώματα και οφέλη για την υγεία μας.

Πολλά κοινά μπαχαρικά και βότανα, όπως το γαρύφαλλο, ο κουρκουμάς, το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο και η κανέλα έχουν επιδείξει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επιπλέον, πρώιμα στοιχεία ερευνών αναφέρουν ότι η συχνή κατανάλωσή τους μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις. Αν συλλέγετε μπαχαρικά και βότανα για αρκετό καιρό, θα αναρωτιέστε αν λήγουν και πότε χρειάζεται να τα αντικαταστήσετε.

Advertisment

Διάρκεια ζωής των κοινών μπαχαρικών και βοτάνων

Στον καθορισμό της διάρκειας ζωής των αποξηραμένων βοτάνων και μπαχαρικών, υπάρχουν διάφορες μεταβλητές που πρέπει να εξετάσουμε: τον τύπο, τη διαδικασία και την αποθήκευση. Για παράδειγμα, τα αποξηραμένα μπαχαρικά τείνουν να διαρκούν περισσότερο από τα αποξηραμένα βότανα και όσο πιο ολόκληρα είναι – ή λιγότερο επεξεργασμένα, τόσο περισσότερο διαρκούν. Τα αποξηραμένα βότανα διαρκούν 1-3 χρόνια. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τα:

– Βασιλικό

– Ρίγανη

Advertisment

– Θυμάρι

– Δεντρολίβανο

– Δάφνη

– Άνηθο

– Μαϊντανό

– Κόλιαντρο

– Μέντα

– Φασκόμηλο.

Τα αλεσμένα, ή τριμμένα, μπαχαρικά συνήθως έχουν διάρκεια ζωής 2-3 χρόνια. Συνηθισμένα παραδείγματα είναι τα:

– Τζίντζερ σε σκόνη

– Σκόνη σκόρδου

– Τριμμένη κανέλα

– Τσίλι σε σκόνη

– Κουρκουμάς σε σκόνη

– Μίγμα μπαχαρικών

– Τριμμένη πάπρικα

– Μπούκοβο.

Τα ολόκληρα μπαχαρικά έχουν την μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, καθώς είναι μικρότερη η επιφάνειά τους που εκτίθεται σε αέρα, φως και υγρασία. Έτσι, συγκρατούν τα αρωματικά έλαια και το άρωμά τους περισσότερο από τα αλεσμένα. Αν αποθηκευτούν σωστά, τα ολόκληρα μπαχαρικά μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και 4 χρόνια. Κάποια παραδείγματα είναι τα:

– Ολόκληρο πιπέρι

– Σπόροι κόλιαντρου

– Σπόροι μουστάρδας

– Σπόροι κύμινου

– Γαρύφαλλο

– Ξύλο κανέλας

– Ολόκληρες αποξηραμένες πιπεριές τσίλι

– Λεμονόχορτο.

Το αλάτι είναι η εξαίρεση στον κανόνα, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς να χαλάσει σε οποιοδήποτε μέγεθος και μορφή χωρίς να χάνει τη γεύση του. Είναι σημαντικό εδώ να αναφέρουμε ότι τα βότανα και τα μπαχαρικά δεν λήγουν, δεν αλλοιώνοντας με τρόπο που μπορεί να μας προκαλέσουν δηλητηρίαση. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι χάνουν τη γεύση, το χρώμα και το άρωμά τους.

Πηγή:

www.healthline.com/nutrition/do-spices-expire

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κάστανα: To superfood του Χειμώνα με τις πλούσιες ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό
Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και πώς την αντιμετωπίζουμε | Μία διατροφολόγος εξηγεί τα βήματα
Μέλι από έλατο: Το βασιλικό μέλι
Είναι καλύτερα να καταναλώνουμε πολλά και μικρά γεύματα ή λιγότερα και μεγαλύτερα;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση