, , ,

Έρευνα: Όσο περισσότερα δέντρα έχει μια γειτονιά, τόσο λιγότερα αντικαταθλιπτικά λαμβάνουν οι κάτοικοί της

Από την προαγωγή της σωματικής μας υγείας μέχρι τη σύνδεσή μας με τη Γη, ο φυσικός πράσινος χώρος συνοδεύεται από πολλά οφέλη. Και σύμφωνα

Έρευνα: Όσο περισσότερα δέντρα έχει μια γειτονιά, τόσο λιγότερα αντικαταθλιπτικά λαμβάνουν οι κάτοικοί της

Από την προαγωγή της σωματικής μας υγείας μέχρι τη σύνδεσή μας με τη Γη, ο φυσικός πράσινος χώρος συνοδεύεται από πολλά οφέλη. Και σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, μπορούμε να προσθέσουμε στη λίστα και την ψυχική υγεία. Στην έρευνα, μία ομάδα Ευρωπαίων ερευνητών βρήκε ότι όσο περισσότερα δέντρα υπάρχουν στους δρόμους μιας γειτονιάς, τόσο λιγότερα αντικαταθλιπτικά συνταγογραφούνταν στους κατοίκους – στη Γερμανία τουλάχιστον.

Η μελέτη του αστικού πράσινου χώρου

Για την έρευνα, η ομάδα μελέτησε τις συσχετίσεις ανάμεσα στον αριθμό των δέντρων σε μια δεδομένη περιοχή και στον αριθμό των συνταγογραφούμενων καταθλιπτικών, για να βρουν αν ο «καθημερινός» (δηλαδή ο κοντινός) πράσινος χώρος μπορεί να επηρεάσει θετικά την ψυχική υγεία.

Advertisment

Αξιολόγησαν δεδομένα περίπου 10.000 κατοίκων σε μια Γερμανική πόλη για να υπολογίσουν τις συνταγές αντικαταθλιπτικών και στη συνέχεια τις συνέκριναν με τον αριθμό (και τα είδη) των δέντρων στους δρόμους της πόλης. Και φάνηκε καθαρά ότι όσοι είχαν περισσότερα δέντρα σε απόσταση μέχρι και 100 μέτρων από το σπίτι τους είχαν λιγότερες πιθανότητες να λάβουν αντικαταθλιπτικά.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως αυτά τα ευρήματα ίσχυαν ιδιαίτερα για τις περιθωριοποιημένες ομάδες με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό στάτους (οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης). Αυτό προσθέτει στα ήδη υπάρχοντα στοιχεία που δείχνουν ότι η αύξηση του πράσινου σε μια γειτονιά συνιστά μια καλή επένδυση στη δημόσια υγεία και είναι αρκετά οικονομική.

Γιατί ο πράσινος χώρος φαίνεται να ωφελεί τόσο την ψυχική υγεία;

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική ψυχολόγο και κύρια συντάκτρια της έρευνα Melissa Marselle, οι ειδικοί μηχανισμοί πίσω από τον λόγο που τα δέντρα σε αστικές περιοχές είναι ωφέλιμα δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως – αλλά υπάρχουν διάφορες θεωρίες.

Advertisment

«Υπάρχουν δύο εξηγήσεις βασισμένες στη θεωρία και σε προηγούμενες έρευνες: η φυσική δραστηριότητα και η ψυχολογική ανάταση», εξηγεί η ίδια. Το στρες και η κακή λειτουργία της προσοχή αποτελούν παράγοντες κινδύνου της κατάθλιψης. Και πρότερες έρευνες έχουν βρει ότι η θέαση δέντρων και άλλης βλάστησης μπορεί να μειώσει το στρες. Η θέα της φύσης μπορεί επίσης να ενισχύσει τις γνωστικές διεργασίες.

Για να το θέσουμε απλά: Η φύτευση περισσότερων δέντρων σε αστικές περιοχές φαίνεται να αποτελεί έναν απλό και οικονομικό τρόπο μείωσης του στρες των κατοίκων και έτσι μπορεί να μειώσει το άνοιγμα της ψαλίδας στο πεδίο των ανισοτήτων υγείας ανάμεσα σε οικονομικές διαφορετικές κοινωνικές ομάδες.

Πηγή:

www.mindbodygreen.com/articles/how-close-to-home-trees-and-greenspace-can-impact-depression-risk

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;
Τα Σύνδρομα των Πόλεων: Ψυχολογικές καταστάσεις που παίρνουν το όνομά τους από διάσημες πόλεις και τι σημαίνουν
Ευτυχία: Αυτό είναι το μυστικό που σώζει από τη μοναξιά και την απομόνωση
Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση